Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Tinerii europeni merg la vot pe 25 mai. Votează și tu împreună cu ei!

vote for europe (1)În perioada 5-11 mai, a avut loc Cursul internațional de formare  “Vote for Europe ” în Berlin, Germania, în cadrul proiectului “Vote for Europe” printr-un parteneriat trilateral format din șase organizații non-guvernamentale din trei țări: România, Grecia și Germania. Au participat 24 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, printre care și România, reprezentată de Asociația Culturală DACIDAVA din Satu Mare,  prin Cezara Darie (lider de grup) și Asociația Asirys din Iași.

Organizația gazdă a evenimentului și liderul de proiect, organizația Citizens of Europe din Berlin, a creat acest proiect care să atragă atenția asupra importanței alegerilor europarlamentare și să mobilizeze participarea tinerilor la votul din 25 mai.  Scopul principal al proiectului a fost crearea de videoclipuri care să promoveze alegerile europene și astfel să încurajeze participarea tinerilor la alegerile europarlamentare din data de 25 mai.

Programul a fost unul variat și complex, menit să faciliteze și să promoveze cunoașterea a ceea ce înseamnă cetățenia activă și democrația participativă în rândul tinerilor. Am identificat cum înțeleg și cum își asumă statutul de cetățean activ și implicat tinerii din mai multe țări prezenți la acest eveniment. Potrivit Barometrului Liderilor ONG, oamenii, în special cei vulnerabili, sunt înclinați să acționeze mai degrabă în mod individual decât să recurgă la grupuri de auto-organizare socială. Doar 3,7% dintre cetățenii României muncesc voluntar în cadrul unui ONG (Bertelsmann Transformation Index 2012 Romania – raport de țară). Majoritatea organizațiilor neguvernamentale nu au dezvoltat politici active de atragere de noi membri, limitându-se, de obicei, la membrii fondatori.

Cezara Darie, liderul de grup din partea Asociației Culturale DACIDAVA, ne-a împărtășit din experiența sa în acest proiect. “Împreună cu tineri din România, Grecia și Germania, am aflat cât de grea este mobilizarea cetățenilor la vot. Totodată, am agreat existența la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene a ignorării dimensiunii europene  a partidelor politice pentru a se concentra pe teme cu specific național și, în contextul actual, ar trebui ca cetățenii români să fie corect informați cu privire la modul în care legislația adoptată la Bruxelles le influențează viața de zi cu zi. Exerciții de învățare non-formală de tip icebreaking, activități de team-building și sesiuni de editare și producție video au fost doar câteva din practicile acestei experiențe într-un oraș care în care suntem observatori sau jucători în jocurile de putere ale Berlinului. Țin să mulțumesc încă o dată colegilor din Germania pentru tot sprijinul acordat, a fost un adevărat privilegiu să fim parteneri în acest proiect internațional de tineret, în care am învățat împreună unii de la ceilalți.  Îmi doresc ca tinerii români și europeni să nu fie pasivi și să participe la votul pentru alegerile europarlamentare din data de 25 mai “.

Erasmus Plus (sau Erasmus+) este noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Acesta integrează șapte dintre programele europene de finanțare din perioada 2007-2013: Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Tineret în Acțiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul pentru cooperare cu țările industrializate. Programul a demarat în anul 2014, va fi operațional până în anul 2020 și face parte din cadrul multi-anual de finanțare a Uniunii Europene. Bugetul este de 14,7 miliarde EUR pentru toate țările în perioada 2014-2020 și reprezintă o creștere cu 40 % față de nivelurile precedente.

Ce este acțiunea 4.3?

Proiectele de formare și rețele” reprezintă o șansă pentru cei care activează în domeniul tineretului – indiferent de vârstă sau experiență – de a-și dezvolta competențele, pentru ca ulterior să poată pregăti proiecte Tineret în Acțiune. În același timp, printr-u n astfel de proiect se formează noi atitudini și competențe, se creează rețele, care contribuie esențial la dezvoltarea capacității unei organizații sau instituții.  ”Proiectele de formare și rețele” au  o puternică dimensiune de învățare, de formare și de dezvoltare a celor activi în sectorul de tineret. Iar aici poate fi vorba de lideri de proiecte, consilieri de tineret, supervizori, formatori, facilitatori, mentori, instructori și chiar de tinerii înșiși.

2 comentarii

  1. liberal Răspunde

    votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!votam PNL pe 25 mai!!!

  2. liberal Răspunde

    votam norica nicolai!votam PNL pe 25 mai!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.