Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Nagy Tamas Peter, alături de vicepreşedintele Parlamentului din Ungaria, Jakab Istvan, au făcut o vizită de două zile în judeţul Satu Mare, pentru a avea o întâlnire cu reprezentanţii GAL-urilor dar şi cu fermierii şi agricultorii din judeţul nostru.
Delegaţia însoţită de preşedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, a vizitat mai multe ferme din judeţ, dar şi GAL Sud-Vest Satu Mare şi GAL Zona Sătmarului pentru a discuta împreună despre viitorul programului LEADER în următoarea perioadă de programare 2014-2020 şi ce îmbunătăţiri se pot aduce după experienţa celor doi ani de implementare LEADER în Satu Mare. Totodată, la Moftin, secretarul de stat Nagy Tamas şi Jakab Istvan, care este şi fondatorul Camerei Agricole Maghiare şi preşedintele Asociaţiei Agricultorilor din Ungaria, au avut o întâlnire cu peste 100 de fermieri sătmăreni pentru a discuta fazele de programare a fondurilor europene şi ce componentă transfrontalieră va avea LEADER-ul atât în România cât şi în Ungaria.
„Programul LEADER va avea un viitor mult mai pozitiv în perioada 2014-2020, având în vedere alocarea bugetară de 624 de milioane euro la care se adaugă 25% cofinanţarea Guvernului României. Ţinând cont de faptul că sunt 163 de GAL-uri, va fi o reevaluare a acestora, iar absorbţia va fi şi mai pozitivă. În primul rând trebuie să se bazeze pe o strategie locală bine pusă la punct pentru a aduce un plus valoare acestor comunităţi”, a declarat secretarul de stat MADR, Nagy Tamas.
Secretarul de Stat a vizitat mai multe GAL-uri din ţară şi are o impresie pozitivă vizavi de implicarea foarte activă a oamenilor în programul LEADER. Acesta consideră că experienţa de doi ani în acest program vor îmbunătăţi strategiile regionale şi locale din următoarea perioadă.
„Împreună cu Secretarul de Stat Nagy Tamas vrem să vedem care sunt problemele pe componenta LEADER cât şi pe APDRP. Urmează o perioadă foarte importantă, acum se nasc noile programe, noile ghiduri. Am avut întâlniri atât cu fermieri pe partea de zootehnie, cât şi cu agricultori, şi suntem interesaţi de toate componetele din PNDR. Acum se negociază intens atât la nivel de România cât şi la nivel de Comisia Europeană cât la sută din alocaţii vor beneficia diversele componente ale PNDR. Noi insistăm ca pe componenta de LEADER să fie o alocare mai mare, deoacere considerăm că LEADER-ul este foarte aproape de beneficiari şi vrem să mai reducem din birocraţie. Totodată, vrem ca la reevaluarea GAL-urilor pentru următoarea perioadă de strategie 2014-2020 să se ţină cont de rezultatele palpabile pe care le-au avut anterior GAL-urile şi să nu se piardă iar ani de zile pentru începerea noii strategii. Vrem să ne bazăm pe cei care au învăţat deja lecţia, acesta este punctul nostru de vedere”, a afirmat senatorul Pataki Csaba, preşedintele UDMR Satu Mare.