O reteta gustoasa de dovlecei umpluti cu branza, ou, smantana si verdeata, ideala de preparat la cina.
Ingrediente de trebuinta in reteta: Dovlecei nu prea mari, proaspeti (sa broboneasca apa din ei, pe taietura, atunci cand ii imparti in felii), branza dulce de vaca, branza telemea de oaie, oua, marar verde, smantana grasa cumparata de la precupete, unt proaspat cumparat de la ciobani din piata, sare grunjoasa, piper boabe. Dovleceii se spala si se sterg cu hartie absorbanta. Se taie cotoarele. Dovleceii tineri nu se curata de coaja, acolo sunt toate vitaminele. Dovleceii taiati pe jumatate, se scobesc cu o lingura, de partea cu seminte, care nu se arunca. Se poate folosi impreuna cu alti dovlecei intregi, pentru o delicioasa ciorba de dovlecei sau pentru sos la o mancare de dovlecei.
Umplutura pentru dovlecei se face din branza telemea de oaie, sarata, branza dulce, de vaca, oua de gaina, proaspete, cu galbenusul portocaliu, cumparate de la precupete, din piata, smantana grasa, cumparata tot de la precupete, din piata, marar verde, tocat marunt, piper boabe, proaspat macinat. Umplutura se amesteca cu o lingura, pana se omogenizeaza bine si devine pastoasa.Scobitura de la jumatatile de dovlecei se umple cu amestecul de branza, ou, smantana, marar verde.
Dovleceii se aseaza intr-o tava de copt si se introduce tava in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Numai pentru profesionistii culinari! Gurmanzii profesionisti nu vor regreta daca peste umplutura dovleceilor se pun bucatele de unt proaspat, pentru o savoare deosebita. Gurmetii in devenire vor incerca savori speciale, ungand umplutura dovleceilor cu ou batut si presarand cateva firisoare de cascaval afumat si/ sau putin pesmet, pentru o umplutura crocanta deasupra si unsuroasa la interior.
Coptul preparatului dureaza 15-20 de minute, timp in care se supravegheaza cuptorul aragazului, pentru ca gospodina(ul) sa nu dea rateuri si umplutura sa se arda deasupra.
Preparatul se lasa sa se odihneasca timp de 5 minute, perioada in care umplutura se strange si devine densa.
Preparatul se serveste cald, cu smantana deasupra, numai pentru cei care doresc preparatul mai unsuros.
O rosie atunci scoasa din frigider, aburinda, taiata felii, alaturi de dovlecel, in farfurie, se preteaza de minune cu dovlecelul umplut cu branza, cald. Un pahar de vin alb, rece, sec sau o bere neagra, rece, nu poate lipsi.