Ultima actualizare: azi, 18:39
Locale

Groapa ecologică de la Doba are cele mai mici tarife din ţară, fiind controlată de Consiliul Judeţean

Claudiu Ardelean, Gindele Imre (8)Directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor din Judeţul Satu Mare, Claudiu Ardelean, a prezentat astăzi bilanţul instituţiei pe anul 2014, arătând că veniturile obținute au crescut de la 3,5 milioane lei în 2013, la 3,8 milioane lei în anul trecut.

Din câte ştiu eu suntem singura instituţie din ţară care are licenţă clasa I pentru o asemenea activitate. Spre lauda Consiliului Judeţean, care a avut voinţa politică a păstra o instituţie publică pe aşa ceva, efectul este următorul: prin comparaţie cu operatorii administratorilor de depozite ecologice din alte părţi, avem cele mai mici tarife. Oradea are cu circa 40% mai mari la preluarea deşeurile nepericuloase”, a spus Claudiu Ardelean.

Managerul acestui serviciu a spus că şi-a îndeplinit obiectivele propuse pentru anul trecut, în procent de 100%. Acestea sunt: proiectarea sistemului de colectare a gazului, execuția puțurilor de gaz, achiziția de aparatură de laborator, amenajarea unui spațiu pentru laborator, crearea unui sistem integrat de benzi la staţia de sortare.

Pentru anul 2015, instituţia îşi propune menţinerea finanţării din venituri proprii, achiziţia unui buldozer.

Când vom închide celula nr. 1 în principiu vom folosi doar energia de acolo, fiindcă deja se produce gaz metan. S-a măsurat concentraţia care e acolo, şi peste 50% este gaz metan, asta înseamnă că vom produce energie electrică, dar doar după închidere, că deocamdată nu se poate“, a mai spus Claudiu Ardelean.

De asemenea, preşedintele CJ, Adrian Ştef, a afirmat că preţurile de depozitare sunt controlate de conducerea judeţului, fiind menţinute la un nivel mic, cât pentru acoperirea cheltuielilor şi dezvoltare.

Dacă ar veni un agent economic şi-ar gestiona afacerea astfel încât să aibă profit, noi încercăm să-i asigurăm funcţionarea şi să putem să ne asigurăm acea sumă necesară pentru închiderea celulei şi deschiderea uneia noi. Noi, Consiliul Judeţean, gestionăm groapa, vom fi unici în ţară, am menţinut serviciul pentru a menține populației un preț stabil la preluarea deșeurilor, pentru că dacă s-ar crește prețul la colectare s-ar reflecta în prețul de colectare de la cetățeni”, a subliniat Adrian Ştef.

Preşedintele CJ a precizat că se încearcă găsirea unei soluţii pentru a se valorifica deşeurile astfel încât cantitatea depusă în celule să fie cât mai mică.

Groapa de gunoi a preluat anul trecut 70.874,44 tone de deşeuri nepericuloase şi 54.709,46 deşeuri umede. Pe fracţia uscată au fost preluate doar 606 tone, care au şi fost sortate. Instituţia are 27 de angajați.

2 comentarii

  1. Karateka Răspunde

    Sefutu’, te lauzi degeaba!
    Atat timp cat preturile si cheltuielile tale sunt suportate de CJ, sigur ca esti ‘bun’!
    Spune-i lui Covoras si Stefut, sa faca dint ‘tine ‘ o societate comerciala.
    Ca ar fi cazul , deja!
    Si apoi sa te vedem la ‘ profit’!

  2. isarescu Răspunde

    pret mic pt cine? florisal? felicitari. noi nu simtim nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.