În cadrul Primăriei Satu Mare s-a desfășurat astăzi conferința de închidere a proiectului ”Investiții imobiliare în vederea dezvoltării întreprinderilor româno-maghiare” prin care două clădiri emblematice din Satu Mare și Nyiregyhaza (Ungaria) au fost reabilitate. Clădirea din Satu Mare este fostul Cinematograf ”Popular”care va redeveni ceea ce a fost în anul 1911, Casa Meșteșugarilor.
Proiectul a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013 și finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria și România. Valoarea totală a proiectului este de 1.917.005,58 euro iar termenul de finalizare este până în ianuarie 2016. Obiectivul principal al proiectului este promovarea și sprijinirea mediului de afaceri transfrontalier.
La conferință a participat primarul Dorel Coica, delegația partenerului maghiar condusă de liderul proiectului, președintele consiliului administrativ al Asociației PRIMOM, Czomba Csaba, vicepreședintele asociație PRIMOM, Balog Zoltan și membrii echipei de implementare a proiectului.
Primarul Dorel Coica s-a arăta extrem de mulțumit în momentul în care a luat cuvântul, declarând ca a fost o colaborare foarte bună și că acest proiect este foarte important pentru municipiul Satu Mare.
”Această colaborare a mers foarte bine, sunt niște parteneri foarte serioși. Avem și alte proiecte de viitor cu primăria municipiului Nyiregyhaza și sperăm să atragem câți mai mulți bani, cât mai multe fonduri europene pe acest gen de proiecte transfrontaliere. Este un lucru deosebit și va deveni foarte util pentru municipiul Satu Mare, aici va fi viitoarea Casă a Meșteșugarilor, aici se vor înființa ateliere unde foarte mulți tineri vor învăța adevărata meserie”, a spus Dorel Coica.
La rândul său, liderul proiectului, Czomba Csaba, a menționat că la fel de importat a fost și pentru ei acest proiect care s-a încheiat azi, dar care trebuie în viitor să fie umplut de conținut.
„Acest proiect a fost foarte important şi pentru noi, de fapt a fost cel mai mare proiect, ca anvergură, buget şi parteneri cu care am colaborat. Proiectul se încheie azi doar formal, dar de acum înainte va trebui să-l umplem de conţinut, adică să dăm utilitatea potrivită clădirilor pe care le-am renovat în centrele noastre istorice”, a declarat Czomba Csaba.
Lucrările de reabilitare a clădirii de pe strada Ștefan cel Mare au pornit din anul 2013 iar acum sunt în curs de finalizare. Până în prezent, în cadrul clădirii s-au finalizat lucrările de reabilitare cuprinse în concepția inițială de funcționare prin crearea la subsol și parter de microateliere, săli de cursuri și de promovare. La etaj s-a amenajat o sala de conferințe /recepții cu o capacitate de 300 persoane, o sală mai mică pentru seminarii, întâlniri și spații expoziționale.
La parter s-au amenajat 9 spații – microateliere cu rol educațional și de promovare, iar într-unul dintre aceste spații este amenajat un birou cu caracter transfrontalier. De asemenea în cadrul clădirii reabilitate va funcționa un Birou comun de dezvoltare a mediului de afaceri transfrontalier care va colabora foarte strâns cu Biroul comun transfrontalier, înființat de către liderul proiectului din Nyiregyhaza în vederea promovării firmelor româno-maghiare.
Menționăm că liderul proiectului aste Fundația PRIMOM pentru promovarea întreprinderilor din județul Szabolcs- Szatmar-Bereg, partener proiect – Municipiul Satu Mare iar partener asociat Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare. Valoarea totală a proiectului este de 1.917.005,58 euro: lider proiect – 887.763,33 euro și partener proiect – 1.029.242,25 euro.
Oltean mincinos tu nu ai nici un merit doar te lauzi cu munca altora,câtă spaga ai luat oare de la Florisal ,Samcif (Bogdan),Apaserv. ..