Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Aproape 2000 de tineri, informaţi în Campania ”Alcoolul şi urmările lui”

FB_IMG_1448961555421Campania ,,Alcoolul şi urmările lui” a fost iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare şi a fost  justificată pe de o parte de creșterea violențelor înregistrate ca urmare a consumului de alcool, dar și de anumite evenimente rutiere grave produse în județul nostru în acest an.

Aceasta s-a desfăşurat în perioada 15 septembrie-21 noiembrie 2015 la nivelul întregului judeţ, perioada iniţială de desfăşurare (15 septembrie-15 octombrie) fiind prelungită ca urmare a numărului mare de solicitări venite din partea liceelor de a susţine activităţi pe această temă în rândul elevilor.

Publicul ţintă al campaniei l-au reprezentat un număr de aproximativ 1.000 de tineri cu vârsta între 16-35 ani, în special din mediul rural. Datorită interesului ridicat de care s-a bucurat subiectul abordat, în special în rândul cadrelor didactice,  ţinta propusă iniţial a fost depăşită, ajungând în final la un număr total de 1858 de beneficiari direcţi ai campaniei, din care peste 1500 au fost elevi.

Activităţile au fost concentrate cu precădere în direcţia populaţiei rurale, acolo unde deficitul de informaţie este mai mare, dar şi toleranţa faţă de consumul de alcool este mai ridicată.

Au fost organizate întâlniri cu elevii în 9 licee din Satu Mare, Carei şi Negreşti Oaş, preponderent în unităţi cu număr mare de elevi proveniţi din mediul rural. În aceste licee au fost susţinute de către poliţiştii de prevenire şi de către specialişti din instituţiile partenere, 23 de întâlniri, dintre care 22 cu elevii şi una cu părinţii.

Campania a avut şi o direcţie de acţiune axată pe şcolile de şoferi. Astfel, au fost desfăşurate activităţi în cadrul Şcolii  de Şoferi Expedient şi Şcolii de Şoferi Garant 2000. La cele 2 întâlniri organizate au participat 53 de cursanţi ai şcolilor de şoferi şi 8 angajaţi ai acestora (profesori de legislaţie, respectiv instructori auto). Elevii au avut ocazia de a afla informaţii pertinente despre consecinţele imediate pe care le are consumul de alcool pentru a realiza incompatibilitatea acestuia cu actul de conducere a autovehiculelor. Teoria a fost completată şi de experienţa practică oferită de poliţiştii prezenţi  prin posibilitatea acordată de testare a ochelarilor care simulează starea de ebrietate.

În cadrul demersului iniţiat de Poliţie, de conştientizare a efectelor complexe ale consumului de alcool, au fost organizate 2 evenimente mai importante. Primul dintre acestea a fost o  Caravană Rurală numită  ,,Când părinţii beau, copiii suferă!” care a avut loc în data de 28 septembrie 2015. Peste 400 de elevi, părinţi, profesori şi alte persoane din 7 comune ale judeţului au primit informaţii de la poliţişti prin întâlniri directe, informaţia putând fi transmisă mai departe  prin materiale preventive distribuite.

Un alt eveniment a avut loc în cadrul Programului Educaţional Loga Dance School desfăşurat în 21 noiembrie 2015, când peste 150 de elevi de gimnaziu au beneficiat de informaţii pertinente din partea poliţiştilor, consumul de alcool fiind prezentat ca o poartă atât spre comiterea de infracţiuni, cât şi spre victimizarea copiilor.

În încercarea de a sensibiliza şoferii cu privire la pericolele pe care le aduc în trafic cei care consumă alcool, au fost organizate acţiuni în teren susţinute de poliţişti din structurile de prevenire şi poliţie rutieră, fiind distribuite materiale informative şi brelocuri inscripţionate cu mesaje care să le amintească şoferilor limita de alcool în sânge permisă în legislaţia noastră, respectiv Zero la mie!

Campania a fost posibilă cu sprijinul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, Direcţiei de Sănătate Publică, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Centrului de Sănătate Mintală, Serviciului de Probaţiune, Inspectoratului Şcolar Judeţean, instituţii care au pus la dispoziţie fie resurse materiale, fie specialişti care s-au implicat activ în realizarea activităţilor propuse.

Cu sprijinul partenerilor de campanie au fost realizate şi distribuite 150 de afişe care au ajuns în toate oraşele şi comunele judeţului, 200 de brelocuri cu mesaje preventive, peste 5000 de broşuri informative în limbile română şi maghiară, peste 2000 de pliante şi fluturaşi.

Campania a avut o viziune holistică, problema consumului de alcool fiind abordată din unghiuri diferite: medical, psihologic, relaţional, social, penal, prin participarea unor specialişti din diverse domenii de activitate (psihologi, medici, consilieri de probaţiune, specialişti antidrog, poliţişti). Specialiştii s-au implicat în susţinerea unei serii de 9 emisiuni radio pe această tematică, la Radio Transilvania Satu Mare şi Radio Transilvania Carei, dar şi  în activităţile informative organizate în licee.

Sursa: IPJ Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.