Ultima actualizare: azi, 16:26
Locale

Valorile Ariilor Protejate Râul Tur promovate în Islanda

islandaÎn perioada 21-27 aprilie 2016 cinci reprezentanți ai Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare au participat la un schimb de experiență în Islanda. Scopul vizitei a fost întărirea capacității personalului implicat în administrarea Ariilor Protejate Râul Tur, precum și promovarea valorilor naturale ale acestor arii în Islanda.

Rangerii Ariilor protejate Râul Tur s-au întâlnit cu conducerea și membrii Fuglavernd – Birdlife Iceland (Societatea Ornitologică din Islanda) pentru a prezenta valorile naturale și activitățile specifice de administrare a ariilor protejate, în special activitățile proiectului ”Conservarea valorilor naturale și peisagistice ale pajiștilor din Ariile Protejate Râul Tur”, care a fost cofinanțat și de Guvernul Islandei.

Organizația gazdă, la rândul său a prezentat activitățile proprii legate de administrarea ariei naturale protejate: Rezervația de Păsări Floi, precum și activitățile de reconstrucție ecologică a habitatelor de pajiști umede. Participanții au avut posibilitatea de a cunoaște, printr-o excursie de studiu, metodele de succes folosite la reabilitarea pajiștilor umede din rezervație.

În cadrul discuțiilor purtate organizațiile partenere au identificat domeniile comune în activitatea lor și au stabilit necesitatea continuării colaborării și elaborării de proiecte comune în domeniul protecției păsărilor, a managementului de arii naturale protejate și reconstrucția ecologică a habitatelor umede.

Un alt obiectiv al participanților a fost dobândirea de cunoștințe privind managementul vizitatorilor din ariile naturale protejate ale Islandei. Au fost vizitate cele mai importante și vestite parcuri naționale ale Islandei:

–        Parcul Național Þingvellir – cel mai vechi și renumit parc național al Islandei și Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO: centrul de vizitare și poteca tematică.

–        Parcul Național Snæfellsjökull, cu rezervațiile naturale de protecție a păsărilor Skardsvik și Överdarnes.

Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România – Fondul pentru Relații Bilaterale.

2 comentarii

  1. Roland Răspunde

    E binevenita protejarea ariei in jurul Turului insa n-am reusit pana acum sa-i vad vreodata pe acesti rangeri. As vrea sa aflu de la ei pozitia fata de pasunatul oilor in aria protejata.

    • Janos Mark-Nagy Răspunde

      Pășunatul în Ariile Protejate Râul Tur, dacă sunt respectate măsurile de conservare (încărcătură cu animale, perioade de pășunat, număr de câini, etc.)este o activitate legală, chiar binevenită. Pajiștile din aceste arii protejate au luat ființă pe locul pădurilor defrișate în secolele 18-20, deci sunt habitate secundare, create de om. Cu toate acestea pajiștile asigură condiții de viață pentru multe viețuitoare protejate, care în lipsa păunatului sau cositului ar dispărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.