Marele patriot român sătmărean Vasile Lucaciu a fost omagiat astăzi la Satu Mare, fiind dezvelită o placă comemorativă amplasată pe casa care i-a aparținut acestuia, de pe bulevardul care astăzi îi poartă numele. La festivitate a fost prezent episcopul greco-catolic de Maramureș, PS Vasile Bizău, prefectul Radu Bud, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, alți sătmăreni, iubitori de cultură și istorie.
Pentru început, un sobor de preoți, în frunte cu PS Vasile Bizău, a ridicat un parastas în memoria lui Vasile Lucaciu, apoi a fost dezvelită, la propriu, placa comemorativă. Aceasta nu este una obișnuită, din marmură, ci una din oțel, în care literele mesajului au fost efectiv tăiate în tablă.
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a spus în cuvântul său că Vasile Lucaciu a fost cel mai mare român care a trăit în orașul Satu Mare.
”Astăzi este o zi importantă pentru noi, pentru țoți sătmărenii, pentru istoria orașului nostru. Am reușit să punem un semn pe casa care a aparținut celui mai mare român care a trăit în orașul nostru, Vasile Lucaciu. Este personalitatea care ne-a marcat istoria, este cel care a pus piatra la temelia națiunii noastre. El a crezut, ca nimeni altul, în sfânta unire a tuturor românilor, a luptat pentru idealul său cu un întreg imperiu care azi este rugină. Am reușit să restaurăm statuia acestui mare om cum de altfel am reușit să reabilităm și alte monumente istorice. Vom continua să dăm importanța care o merită tuturor acestor obiective culturale și istorice, dar mai ales memoriei acestei mari figuri istorice a poporului nostru care a fost dr. Vasile Lucaciu. Acum, în această zi de 25 mai, care marchează data când s-a dat nedreapta sentință a condamnării sale la ani grei de pușcărie, în procesul memorandiștilor, ne facem o datorie de onoare punând un semn simbolic pe clădirea care recent s-a descoperit că a aparținut familiei Lucaciu. Această placă este semnalul că trebuie să ne respectăm și să ne recuperăm istoria, dar și că trebuie să luptăm pentru drepturile și libertatea noastră. Este mai mult decât o simplă placă de marmură. Este o carte deschisă nu doar spre un trecut frământat și mai ales către un viitor al egalității și dreptății între toate naționalitățile care le-au fost dat să trăiască împreună. Sunt mândru că pe clădirea celui pe care-l recunoaștem ca fiind cel mai mare român care a trăit în Satu Mare să scrie scrie cu litere tăiate în oțel că a luptat pentru drepturi egale între toate naționalitățile. Acest îndemn, ca primar al dvs, îl transmit tuturor”, a spus, în cuvântul său, Dorel Coica.
La rândul său, PS Vasile Bizău a apreciat inițiativa municipalității sătmărene.
”Salutăm această inițiativă a municipalității sătmărene, împreună cu toți colaboratorii care au organizat această zi pentru a reaminti, a cultiva și a îmbogăți memoria recentă a fiecăruia dintre noi, pentru a cultiva memoria unui mare om, român, și, în același timp, pentru a-i dedica o placă comemorativă care să amintească și să reconstituie o mică parte a istoriei vieții lui. A fost un om al timpului său, un om al credinței și un om dedicat comunității națiunii sale. Este foarte important ca, ori de câte ori avem asemenea momente, prin evocarea personalității celui pe care-l sărbătorim, să actualizăm și pentru noi înșine ce sunt valorile autentice, valorile creștine și valorile naționale. În Vasile Lucaciu vedem că cele două s-au îmbinat atât de armonios încât au avut un rezultat apreciat de toată lumea”, a spus episcopul.
În perioada cât a locuit la Satu Mare, Vasile Lucaciu a devenit proprietarul casei nr. 29, de pe actualul bulevard care-i poartă numele. După plecarea sa din Satu Mare, în anul 1885, casa a fost vândută. După Marea Unire, dr. Vasile Lucaciu s-a reîntors la Satu Mare. Aici, a și încetat din viață, la 29 noiembrie 1922.
CUIE MOICA!!!!
Mare merit si asta pentu orasul Satu Mare.
Traim mai bine, impozitele s-au micsorat, nu mai avem frica sa ne omoare cineva pe dig, asa mai departe in vise dottore
unde sunt ceilalti romani cozma si stef? istoria pentru ei se apreciaza dupa culoarea politica? dar nelipsitul vulturesc si ceata lui? nu le pica nimic si deci nu mai e interesant? rusine celor ce ignora istoria locala. Acum iese la iveala adevarata lor fata!
O mana de oameni scosi de sefii lor au fost acolo si putini romani. Unde sunt ceilalti? si cica e cel mai mare eveniment …..