Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Palatul Administrativ nu are autorizaţie ISU. Ar putea ajunge Muzeul Comunismului

palat administrativ satu mareCea mai controversată clădire, ca şi stil, din Transilvania, Palatul Administrativ din Satu Mare, în care au sediul peste 10 instituţii publice, nu are autorizaţie de la pompieri. Costurile necesare pentru dotarea clădirii cu echipamentele necesare se ridică la circa un milion de euro. În aceste condiţii, analizând şi costurile mari de întreţinere, de peste 600.000 de euro doar cu curentul şi încălzirea, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, se gândeşte că transforme Palatul Administrativ într-un muzeu al comunismului şi să construiască alt sediu pentru instituţie.

Pataki Csaba a declarat, după o întâlnire a reprezentanților ISU cu directorii de școli și primari, că deocamdată nu este finalizată lista echipamentelor solicitate de experți pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, dar că din prima estimare ar fi necesar un milion de euro.

“Pot spune doar câteva poziţii de care avem nevoie, este un generator care costă 200.000 de euro, o conductă de apă de presiune ridicată până la ultimul nivel. Peste un milion de euro ar costa investiţiile în Palatul Administrativ ca să fie autorizat”, a spus Pataki.

Având în vedere costurile ridicate cu întreţinerea clădirii, compartimentarea proastă a acesteia şi spaţiile moarte, preşedintele Consiliului Judeţean spune că se impune analizarea, la modul cel mai serios, a oportunităţii construirii unui nou sediu, modern, care să corespundă nevoilor actuale, iar Palatul Administrativ să devină Muzeul Comunismului.

“Luând în calcul consumul mare de energie din cauza stării clădirii, poate reiese pe termen mediu de construit un sediu nou, modern, de secolul XXI şi transformarea acestei clădiri în altceva. Birourile sunt mici, improprii, mai mult s-ar preta să transformăm clădirea într-un muzeu al comunismului. Comunicarea O direcţie de specialitate este la etajul XII, cealaltă este la etajul I. Sunt foarte mulţi timpi morţi şi spaţii moarte, neutilizabile, spaţiile comune, 80% din clădire şi fizic şi din punct de vedere al timpului. Consumul de energie se ridică la 600.000 de euro pe an, doar energia electrică şi gazul”, a adăugat președintele.

În Palatul Administrativ au sediul peste 10 instituții importante, cum ar fi Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Satu Mare, Curtea de Conturi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, STS, Serviciul 112, Centrul Antidrog, OMEPTA, ADI Judeţul Satu Mare, ADI Apă-Canal, etc.

12 comentarii

  1. popescu dan Răspunde

    Sunt perfect de acord cu D-voastra; intrebarea legitima este ,cine a facut acest audit, referitor la scenariul de siguranta la foc( in Satu Mare sunt doua persoane autorizate ceea ce inseamna monopol)Costurile reale se pot stabili, doar in urma audit real , ce implica mai multe departamente specializate.In concluzie ,,specialistii,, D-voastra care va dezinformeaza trebuie sa stie ca se pot alege cu dosar penal.

  2. umbra Răspunde

    Si acum sa vedem cum facem ? Eu care am o afacere mi-o inchideti ca nu am autorizatie ISU da voi puteti functiona fara,bisericile pot fara pentru cine sint facute legile ? Voi nu respectati legea dar mio aplicati mie cum inchideti un local ca nu are ISU si nici voi la sediu vostru nu aveti RUSINE !!!

  3. GB Răspunde

    Cu ceva ani în urmă am urmărit un documentar despre structura orașelor din care am reținut ideea că orice urbe are mai multe centre, și anume:centru administrativ, economic, turistic etc. Se explica faptul că într-o urbe cu infrastructură eficientă și dezvoltare armonioasă centrele în cauză nu se suprapun, altfel se creează o spraaglomerare în care orașul se sufocă și funcționează ineficient în toate domeniile. Era un documentar străin și ca sătmărean m-am regăsit al naibii de bine în el dar din păcate la polul negativ. Da, centrele orașului nostru se suprapun și ne sufocăm zi de zi unii pe alții fără să vrem. Salut concluzia d-lui Pataki, dar în prisma celor descrise mai sus cred că e concluzia noastră a tuturor, i-aș zice ” reflexul înecatului”, deoarece lucrurile trenează de mult timp iar vina ne aparține tuturor și n-i se trage din mentalitatea păguboasă că toți vrem “pe centru”. Hai să scăpăm de ea și împreună cu conducătorii noștri și specialiștii în urbanism să rezolvăm problema altfel”ne înecăm” sau plecăm și ar fi păcat deoarece orașul nostru încă e frumos. În speranța că v-am dat măcar o idee “mă închin”.

  4. Hora Răspunde

    Dar scoli nu vreți să construiți? Sau asta nu vă deranjează? Va place să platiti chirie pentru ele?
    Cred că da, că banii se duc acolo unde vreți voi, la bisericile voastre.

  5. vizitator de muzeu Răspunde

    Interesantă perspectivă! Pentru muzeu nu este nevoie de aviz ISU? Un muzeu, fie el şi al comunismului, primeşte vizitatori. Ei nu trebuie protejaţi? Sau dacă merg într-un muzeu al comunismului sunt comunişti, deci pot să ardă de vii în clădire?
    Uneori, mă întreb: oamenii care ne conduc gândesc înainte de a se prezenta cu o declaraţie în spaţiul public?

    • Nicolae Răspunde

      eu aş gândi
      tu ai gândi
      el ar gândi
      noi am gândi
      voi aţi gândi
      ei ar gândi

      ce banc bun…

    • maria Răspunde

      Exact! Ce motiv gasesc ei sa faca alt palat administrativ.E atat de logic ca trebuie si pt muzeu un aviz…si chiar asa de ce scoli nu se fac? Liceul de Arte functioneaza in 3 cladiri, a fost mutat de 3 ori in 10 ani doar ca sa se plateasca chirie bisericii reformate.

      • Satmarean Răspunde

        nu e vorba doar de ISU. Citește tot. Poi gândește-te la o clădire cu vreo 4-500 de apartamente ca al tău, neizolată și prost compartimentată. Adică, vre-o 50.000 de lei gaz pe luna de iarnă, și timp pierdut cu plimbatul hârtiilor. Plus că CJ nu este obligată să ofere chirie celorlaltor instituții, își poate face fain-frumos altă clădire doar pentru ei. Și ca propunere, eu aș face-o pe malul stâng al Someșului tocmai pentru că acolo trăiesc majoritatea sătmărenilor și pentru a decongestiona centrul orașului. La fel, și Primăria tot acolo aș muta-o, într-o zonă cu spații de parcare. Dacă aveau viziune, păstrau un teren în zona străzii Careiului, unde se construiește Mallul Nepi. Împușcau doi iepuri deodată : se apropiau de sătmăreni și împărțeau locurile de parcare cu mallul (orele de aglomerare nu se suprapun oricum)

  6. Stramb Răspunde

    Eu cred ca lucrurile nu sunt atat de catastrofale.Cladirea dispune de o instalatie de avertizare,semnalizare si alarmare,relativ noua.A fost instalata dupa incendiul de la Curtea de Conturi.Dispune de o conducta uscata pentru transportul apei pana la ultimul nivel:se poate alimenta din autospecialele pompierilor ,se poate lega la o statie de pompe etc.In procesul de autorizare cred ca trebuie pornit de la faptul ca este o cladire foarte inalta,dar…este una existenta,mai spun odata …existenta.Cele peste 10 institutii ce functioneaza in cladire au la randul lor obligatii,de care s-ar putea tine seama in procesul de evaluare al costurilor si de implementare a masurilor.
    De la darea in exploatare eu imi amintesc doar doua incidente in cladire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.