Ultima actualizare: azi, 22:26

Divertisment

Clamidia. Ce este asta?

Clamidia este o bacterie ciudată care a apărut în Egiptul antic şi are multe forme – unele chiar surprinzătoare. Una din ele se numeşte “Chlamidia trachomatis” şi provoacă o boală numită “trahom”.

În prezent, cam 500 milioane de oameni din întreaga lume sunt infectaţi şi cam 7 milioane orbesc din cauza infecţiei. 

Dar aceeaşi bacterie poate infecta şi organele sexuale, şi deşi acolo nu poate provoca orbirea, poate face alte necazuri. 

Clamidiaza afectează organele sexuale şi este astăzi cea mai frecventă BTS bacteriană din Statele Unite; 90% din cazurile de BIP din Statele Unite sunt provocate ori de clamidia ori de gonococ. 

Este, de asemenea, o boală foarte contagioasă. Anual apar 90 de milioane de noi cazuri în lume şi 4 milioane dintre acestea sunt în Statele Unite. Mai rău, infecţia sterilizează anual cam 50.000 de femei americane. Şi este o boală ciudată. Pastilele anticoncepţionale par să mărească rezistenţa femeii la gonoree. (Atenţie: “rezistente” nu înseamnă “imune”). Dar aceleaşi pastile o fac mai vulnerabila faţă de clamidia! BTS chiar au complicat lumea. 

Şi bărbaţii pot avea o versiune sexuală a clamidiazei, dar de obicei ei nu prezintă simptome. Asta nu este neapărat bine, pentru că o pot transmite femeilor fără ca măcar să ştie. Femeile nu stau nici ele mult mai bine în această privinţă – cam 60% din cazurile de clamidia la femei sunt nedetectate dar tot pot provoca BIP şi toate celelalte probleme. În plus, copiii născuţi din mame infectate pot avea infecţii grave cu clamidia la ochi. 

Cea mai bună soluţie este să vă faceţi un simplu test pentru clamidia la medicul dumneavoastră şi să luaţi antibioticele necesare pentru a vindeca infecţia. Asta-i tot. Dar asiguraţi-vă că o puneţi pe lista cu lucrurile de făcut, înainte să vă surprindă şi sa vă facă probleme. Desigur, precauţiile sunt aceleaşi ca la gonoree: Nu faceţi sex cu nimeni dacă nu sunteţi dispus să folosiţi periuţa lui de dinţi, pentru că dacă faceţi sex cu acea persoana veţi folosi altceva de la el, care vă va aduce mult mai multe probleme decât periuţa de dinţi. 

Şi mai bine, găsiţi o persoană în care să aveţi încredere şi pe care o iubiţi şi organizaţi-vă viaţa sexuală în jurul ei. Asta a fost întotdeauna o idee bună, dar acum este şi mai bună, căci vă poate salva viaţa. 

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată! 

Reclamaţii ulterioare nu se primesc! 

Dr. Sorin Nichita 

[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.