Ultima actualizare: ieri, 22:48
maria tripon
Locale

Maria Tripon, lansare de carte şi DVD

maria tripon

Lansarea carte, dvd, Maria Tripon

Cunoscuta cântăreaţa de muzică populară din Ţara Oaşului, Maria Tripon, şi-a lansat miercuri la Centrul de Creaţie o carte biografică şi un DVD, în prezenţa primarului de Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, directorului Felician Pop, directoarei Casei de Cultură din Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, directorului editurii „Ecou Transilvan”, din Cluj Napoca, Nadia Fărcaş, a prietenilor, cunoscuţilor şi a colegilor de breaslă.

Cartea biografică „Maria Tripon – Mesager al Ţării Oaşului, promotorul ţâpuriturilor oşeneşti” a apărut la editura Ecou Transilvan, scrisă de Vasile Bele, Cristina Bele, Gheorghe Ursan, Ramona Ursan, prof. Florica Jurasko, făcând parte din colecţia de folclor a editurii, coordonată de binecunoscutul rapsod Dumitru Fărcaş. Directorul Centrului de Creaţie, Felician Pop, a apreciat cartea biografică, ca fiind simplă, frustră, în care despre artistă scriu prieteni, cunoscuţi, colegi, iar cele mai emoţionante pagini sunt scrise chiar de proprii copii, care au urmat aceeaşi cale ca a mamei.

 „Muzica din ţara Oaşului nu este uşoară, nu poate fi interpretată de alţii din afara zonei. Este o muzică specială, iar oşenii nu aud muzica, o simt. Muzica, dansurile nu sunt pentru divertisment, sunt componente esenţiale ale unui ritual ancestral, care nu şi-au pierdut esenţa şi perenitatea. Această oşancă extraordinară a ştiut să lupte pentru muzica ei şi a avut succes când şi-a dat seama că muzica ei este rodul existenţei sale”, a declarat Felician Pop.

Primarul Aurelia Fedorca a rememorat momentul în care a întâlnit-o pentru prima dată pe Maria Tripon, în urmă cu 25 de ani, remarcând la ea tenacitatea şi dăruirea, promovând de-a lungul anilor tradiţia şi folclorul autentic din Ţara Oaşului. Artista le-a mulţumit tuturor celor prezenţi, declarându-se profund emoţionată, recunoscând că se simte privilegiată şi norocoasă pentru că a reuşit în această perioadă să lanseze o carte, un DVD cu 15 videoclipuri.

În cadrul evenimentului a avut loc şi o expoziţie fotografică semnată de Alex Pop, intitulată „Jubiliara Maria Tripon”. La finalul evenimentului Maria Tripon a urcat pe scenă încântându-i În stilul propriu pe cei prezenţi. Au mai fost prezenţi şi colegii Nicolae Sabău, Vasile Pop, Ana Holdiş Pop, dar şi copiii artistei, care au cântat alături de aceasta.

Maria Tripon este absolventă a Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj Napoca şi este profesor la Clubul Copiilor.

Un comentariu

  1. Pietrar Simona Răspunde

    Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.