Ultima actualizare: azi, 06:35

 

funka Ardud
Locale

Ardudenii au sărbătorit Funka

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a participat sâmbătă la Ardud, alături de primarul Ovidiu Duma și câteva sute de tineri,  la ”Funka”, o veche sărbătoare șvăbească organizată de Forumul Democrat German. 

funka Ardud

Funka la Ardud

În fiecare an, șvabii din Ardud se adună pe câmp, la ieșirea spre Gerăușa, unde aprind un foc mare și aruncă cu discuri din lemn, numite șaibe. După obicei, localnicii aprind o cruce din lemn înaltă, pentru alungarea spiritelor rele din zonă și a iernii. Conform tradiției, crucea trebuie să fie doborâtă de flăcările focului. Odată ajunsă la pământ, ea va aduce noroc și prosperitate pentru acei locuitori ai zonei care se află în partea de oraș înspre care a căzut.

Adrian Ștef a declarat că este important să se păstreze tradițiile, valorile autentice. ”Avem obligaţia de a apăra şi a promova tot ceea ce ţine de identitatea comunităților din județul nostru: obiceiuri, tradiţii, cultură, istorie, oameni și valori. Este ludabilă inițiativa domnului primar Ovidiu Duma, care se implică de mulți ani în susținerea tradițiilor locale. De 300 de ani de când șvabii s-au așezat pe aceste melaguri au fost un exemplu pentru celelalte comunități din județ, șvabii au fost întotdeauna un exemplu de hărnicie și seriozitate”; a spus președintele Consiliului Județean.

Tot cu această ocazie, ardudenii au un alt obicei de a face un foc mare pentru fata bătrână a zonei, pentru a reuși să se mărite în acest an. Totodată, tinerii înroșesc șaibe, pe care încearcă să le arunce cât mai departe, în speranța că relația actuală va rezista cât mai mult timp.

 

Un comentariu

  1. Ungur Bulan Răspunde

    Cel mai emblematic satmarean, Adrian Stef,prezent la Funka, dupa privirea-i inteligenta pare extrem de surprins.Probabil, gandindu-se la cea care-l astepta, fredona in surdina piesa “Ard in flacari”.
    Dupa dovada de sovinism data de Valer Marian, credeam ca ungurii l-au prins pe acesta si l-au jertfit, arzandu-l pe rug, in vazul Maimarelui judetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.