Ultima actualizare: ieri, 21:59

Totul despre sex

Ce poate face femeia?

Va amintiti profesorul si osul etmoid?Osteoporoza

O femeie poate sa spuna si ea:

LA DRACU’ CU OSTEOPOROZA!

E nevoie doar de constientizare, hotarare si un doctor intelegator. Una din principalele probleme este ca nu se depoziteaza calciul in oase. Unii, aparent bine intentionati, le spun femeilor la menopauza ca trebuie sa ia mai mult calciu. Dar nu asta este problema. Oasele umane sunt mereu “remodelate”. Vechiul calciu este scos si este introdus noul calciu. La menopauza, femeia se poate alimenta cu suficient calciu, dar nu se va depozita acolo unde trebuie. Solutia este sa ia estrogen. Estrogenul da timpul inapoi in privinta oaselor, preia din nou controlul, ca agent de circulatie si conduce traficul calciului cum trebuie. La o femeie la menopauza, inlocuirea estrogenului pierdut poate reduce riscul fracturilor provocate de osteoporoza cu 50%.

            O data ce femeia inlocuieste estrogenul, desigur, este important ca ea sa ia suficient calciu. Poate lua pastile cu calciu, dar sunt scumpe si prea mult calciu – peste 2000 de miligrame pe zi – poate provoca pietre la rinichi. Cine mai are nevoie si de asta?

Cel mai ieftin, usor si gustos mod de a lua calciu este sa-l mancati. Calciul exista din abundenta in alimente si il gasesti uneori unde te astepti mai putin. Il poti gasi in produsele lactate, dar si in legumele verzi. De exemplu, frunzele de sfecla, care in supermarket se arunca de obicei, au aproape la fel de mult calciu ca si laptele. Spanacul, legaturile de verdeata, varza rosie, broccoli, faina de mustar, guliile si alte legume verzi cu frunze sunt bogate in calciu. Branza sau laptele de soia egaleaza si ele laptele in continutul de caciu. Daca va place mancarea mexicana, tortilla este o sursa buna de calciu. Poate ca nu sunteti obisnuiti sa mancati spanac sau broccoli, dar e mai bine si mai ieftin decat sa inghiti pastele de calciu. O pastila de calciu va va oferi calciul, dar o portie de legume verzi va asigura nutritia.

Gimnastica ajuta si ea in lupta cu osteoporoza, fiindca oasele, cu cat sunt mai folosite, cu atat sunt mai puternice. Dar nu exagerati. Prea mult sport la femeie poate epuiza estrogenul si poate inrautati pierderile de calciu. Fumatul nu e nici el o idee prea buna, daca vreti sa evitati slabirea oaselor.

            Deci, ca sa luptati cu osteoporoza, faceti o combinative de estrogen de inlocuire, calciul luat natural si sport usor precum mersul pe jos, tenis, baschet, fotbal, ridicare de greutati, aerobic, si dans.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita

[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.