Ultima actualizare: azi, 12:55

zahar retras de pe piata, OPC Satu Mare
Locale

Peste 650 kg de zahăr cu probleme a fost retras de la comercializare

zahar retras de pe piata, OPC Satu MareO cantitate de peste 650 de kilograme de zahăr a fost retrasă definitiv de la comercializare, în valoare de 2970 de lei, iar o cantitate de 850 kg de zahăr a fost retrasă temporar, în valoare de 3700 de lei, ca urmare a deficienţelor descoperite de comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, în urma verificărilor efectuate în luna februarie.

În luna  februarie 2013 comisarii CJPC SATU MARE  au  efectuat un număr de 152 acţiuni de control. În  urma acţiunilor au fost încheiate  129  procese verbale de constatare. Pentru încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la protecţia consumatorilor, în luna februarie 2013, comisarii au aplicat  amenzi contravenţionale în valoare de  275.500 lei.

Comisarii au descoperit produse (cacao, şunculiţă, covrigi, cornuri, foietaje) a căror greutate reală era sub cea declarată. De exemplu CACAO KOVICS 75g, ambalată în Ungaria şi distribuită în România la care conţinutul real era sub cel minim admis. Astfel: cantitatea netă înscrisă pe ambalaj de către producător era de 75 g  dar prin cântăriri repetate pe mijloc de măsurare metrologic verificat, s-a constatat ca masa reală oscila între 55-65 g, valoare sub conţinutul minim admis.

Produsul ŞUNCULITA FOX ambalat şi distribuit de către un operator din  Bucureşti a fost identificat ca având greutatea reala (0,383 kg) sub valoarea înscrisă pe ambalaj (0,735 kg).

COVRIGI,CORNURI ,FOIETAJE  -fabricate de  un operator din judeţul Satu Mare nu se încadrau în greutatea netă declarată pe eticheta produsele fiind sub eroarea negativa tolerata de HG 530/2001, astfel: covrigi şi cornuri cu greutatea declarata 120 g , greutatea reala  fiind de 85-90 g.

Au fost descoperite probleme şi la produsele: MĂLAI GRISAT şi ZAHAR CRISTAL  cantitatea neta nu figura în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul şi data durabilităţii minimale. ZAHĂR CRISTAL produs şi ambalat de un operator din Oradea în ambalajul original închis, etichetat,  conţinea cristale albe cu aglomerări de mari dimensiuni (mai mari de 5 cm). Au fost prelevate mostre care au relevat că produsul verificat nu corespunde organoleptic SR 11/95 Zahar cristal, datorita prezentei de aglomerări. Astfel că o cantitate de 660 de kilograme de zahăr a fost retrasă definitiv de la comercializare, în valoare de 2970 de lei, iar cantitatea de 850 kg de zahăr a fost retrasă temporar, în valoare de 3700 de lei.

În urma acţiunii de control, ca urmare a deficienţelor constatate, au fost aplicate  sancţiuni contravenţionale cu avertisment  şi 6 amenzi contravenţionale  în valoare  de 45.000 lei. Din cantitatea totală de 14.590,3 kg controlată, 5085 kg prezenta deficienţe astfel încât au fost dispuse măsuri complementare: oprirea temporară de la comercializare pentru cantitatea de 3.708 kg şi oprirea definitivă şi retragere din circuitul comercial pentru cantitatea de 752 kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.