Ultima actualizare: ieri, 22:52
Locale

Beneficiarii PNDR au atras 90 milioane euro în Satu Mare

carvana apdrp (014)Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit și autoritățile locale au dat astăzi startul unei caravane de informare a beneficiarilor de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), la nivelul judeţului Satu Mare.

Lansarea oficială a fost marcată de o conferință, la care au participat Sorin Radu, directorul general al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Regională şi Pescuit Satu Mare, Cosmin Bota, directorul adjunct al CRPDRP, prefectul Eugeniu Avram, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Govor, directorul OJDRP Satu Mare, Ştefan Veiszenbacher, directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leș, primarul Dorel Coica, primari din județ, reprezentanții celor patru GAL-uri din județul Satu Mare și beneficiari ai PNDR din județul nostru. Evenimentul a fost moderat de Oana Mîndruț, coordonator în regiunea de nord vest.

În cuvântul său, prefectul Eugeniu Avram a subliniat faptul că atragerea fondurilor europene este o șansă de prosperitate pentru dezvoltarea pe plan local și județean.

Vicepreședintele Mircea Govor a declarat că această caravană este o inițiativă lăudabilă întrucât merge din comună în comună și are contact direct cu cetățenii, acesta recomandând să fie cuprinși și cei de la APIA în acțiune, întrucât și această instituție are de transmis mesaje fermierilor.

Primarul Dorel Coica a amintit faptul că s-a realizat Zona Metropolitană tocmai pentru a întocmi o serie de proiecte europene şi a dezvolta zona.

Directorul adjunct al CRPDRP, Cosmin Bota, a spus că această campanie se adresează beneficiarilor care au semnate contracte de finanţare. Rata de absorbţie depinde de modul în care se realizează investiţiile şi se depun documentaţiile pentru decont, astfel că interesul este ca implementarea proiectelor să decurgă fără probleme.

Vom merge din sat în sat în aproape toate comunele şi vom informa beneficiarii cum trebuie să organizeze o achiziţie, cum trebuie scrisă o cerere de plată pentru a nu fi probleme“, a spus Bota.

Gradul de absorbţie al fondurilor europene la nivel naţional este de 55%.

 Directorul OJDRP Satu Mare, Ştefan Veiszenbacher, a prezentat câteva cifre privind derularea PNDR în judeţul Satu Mare, începând din 2008.

Pe toate măsurile au fost încheiate 1.832 contracte în valoare de 179.545.000 euro, şi s-au plătit deja către beneficiari 89.522.300 euro.

Suma cea mai mare, de 34,6 milioane euro, a fost plătită prin măsura 322 “Renovarea şi dezvoltarea satelor”, urmată de măsura 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole” – 20,5 milioane euro, măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” – 14 milioane euro, etc.

Din cele 1832 de proiecte contractate au fost finalizate 302 în valoare de 41.630.000 euro.

 

2 comentarii

  1. cocojumbo Răspunde

    lamuriti-ma dece sa taiat o panglica la ceea ce nu e a consiliului judetean nu e realizarea lor. cred ca din prostie iar unii din poza sau lasat pacaliti.

  2. florin Răspunde

    Sa inteleg ca au taiat o panglica ca sa poata porni in caravana??? Astia-s nebuni? oricum la asa o poza si la acest titlu de articol, nu poti decat sa te gandesti ca aceste 4 ,,personagii” au atras prin expertiza lor 90 mil euro, iar acum taie o panglica ca sa poata navali beneficiarii sa incarce euroi in carute! parca nici propaganda comunista nu era atat de agresiva si facuta cu atata dispret pentru noi cititorii, muritorii de rand…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
A condus băut la volan

În  seara zilei de luni, 08.04.2013, în afara localității  Micula, judeţul Satu Mare, a fost depistat  B. Marius , de...

Închide