Ultima actualizare: azi, 14:32
Locale

Consilierii UDMR nu sunt de acord cu bugetul propus de conducerea Primăriei

butka gergely, masculic csaba

Consilieri UDMR

Biroul de presă al UDMR Satu Mare a transmis în această dimineaţă un comunicat de presă în care precizează că aleşii formaţiunii nu vor vota bugetul municipiului Satu Mare propus de conducerea Primăriei. Redăm în continuare comunicatul în care sunt expuse pe larg nemulţuirile.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În ultimul moment, la pragul perioadei legale s-a născut proiectul bugetului Municipiului Satu Mare pentru anul 2013, care nu poartă urmele profesionalismului.

 

În şedinţa de azi a Consiliului Local al Municipiului Satu Mare va fi discutat proiectul bugetului din 2013, care s-a finalizat numai în aprilie. Acest lucru în sine este ceva ieşit din comun, dar în ciuda faptului că acest buget este unul foarte întârziat, UDMR consideră că cea mai mare problemă este totuşi lipsa profesionalismului conducerii actuale a municipiului în dezbaterile de pregătire a bugetului.

„Se vede, că actuala conducere a municipiului încearcă în mod forţat să se ţină de promisiunile electorale din 2012. De exemplu reabilitarea drumului către Sătmărel este prioritatea numărul unu în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii a oraşului, dar nu sunt alocaţi bani pentru reabilitarea străzilor de la intrarea în oraş” – a declarat Maskulik Csaba, liderul grupului UDMR din Consiliul Local al Municipiului Satu Mare, legat de faptul că din bugetul de 16 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor 7 milioane sunt alocaţi pentru drumul spre Sătmărel.

UDMR şi-a pregătit amendamentele şi propunerile pentru modificarea proiectului de buget, dar în dezbaterile din comisii conducerea oraşului nu a ţinut cont de acestea.

În următoarele rânduri vă prezentăm câteva dintre acestea: 

 • Punct de pornire: deşi s-a promis în campania electorală că nu se vor majora taxele şi impozitele locale, acestea au crescut anul acesta cu 16 %, totuşi bugetul 2013 este doar cu 5% mai mare decât cel din 2012. Acest lucru arată o lipsă a construirii unui buget profesional.
 • Infrastructură şi drumuri: am propus ca din suma de 16.000.000 lei pentru lucrări de infrastructură să fie alocată o sumă considerabilă pentru repararea celor două artere principale al municipiului (Drumul Careiului şi Lucian Blaga) care reprezintă poarta de intrare în oraş şi se află  într-o stare deplorabilă. Considerăm alocarea sumei de 7.100.000 pentru reparaţia drumului spre Sătmărel nejustificată în aceste condiţii, având in vedere şi faptul că suma de aproximativ 6.600.000 lei din bugetul pentru reparaţii de drumuri din acest an era cheltuită încă în anul 2012. Astfel bugetul pentru reparaţii de drumuri pentru acest an va rămâne aproape gol.
 • Infrastructură, drumuri: este o prioritate devierea traficului greu de pe Aurel Vlaicu – Lăcrămioarei – str. Bariţiu. Din suma propusă în proiectul de buget nu se poate realiza nici 40% din drumul de ocolire intre DN19A şi DJ194. Am cerut ca în buget să fie inclusă întreaga sumă pentru finalizarea cât mai rapidă a investiţiei, conform promisiunilor electorale a conducerii actuale a oraşului.
 • Infrastructură, drumuri: cu deschiderea Aquaparcului, traficul pe tronsonul Bariţiu – Gorunului – Noroieni va fi supraaglomerat, cu risc mare de accidentare pentru biciclişti. Am cerut ca în buget să fie reintroduse măcar cheltuielile de proiectare pentru pista de bicicletă, aprobată şi prevăzută deja în bugetul anului 2012. Această lucrare în anul trecut nici nu s-a proiectat, iar din bugetul din 2013 a dispărut total ca şi investiţie.
 • Termoizolarea locuinţelor: pentru reabilitarea termică a celor 15 blocuri care urmează a fi finanţate din fonduri europene, suma prevăzută pentru execuţie pe 2013 este de 1.000 de lei. Această sumă este una care nu e de ajuns nici pentru cofinanţarea unui proiect european, dar nici pentru alt tip de reabilitare termică.
 • Fonduri nerambursabile: unul din proiectele europene câştigate încă în anul 2012 este reabilitarea clădirii fostului cinema Popular şi darea utilităţii ei în forma “Casei Meşteşugarilor”. Am cerut ca in buget să fie inclusă suma pentru cumpărarea imobilului, având in vedere că trebuie începută reabilitarea câştigată. Dacă nu este bugetat, se pierde finanţarea de le Uniunea Europeană iar Satu Mare va avea încă un monument în paragină.
 • Fonduri nerambursabile: Proiectele şi fondurile europene nerambursabile asigură dezvoltarea pe termen lung a municipiului. În forma actuală a bugetului propus, prefinanţarea este garantată doar pentru două luni. Am cerut asigurarea prefinanţării pe întregul an a tuturor proiectelor finanţate din FEN, altfel riscăm pierderea fondurilor şi proiectelor de dezvoltare nerambursabile.
 • Protecţie şi asistenţă socială: instituţiile, fundaţiile şi ONG-urile care activează în domeniul social prestează servicii importante pentru întreaga populaţie, cum ar fi asistenţă medicală la domiciliu. În bugetul actual suma de cca 8oo.ooo de lei s-a diminuat la 577.000, care nu va permite acestor instituţii să răspundă la cererile populaţiei, am cerut menţinerea sumei iniţiale. Prin reducerea acestei sume se va pune în pericol existenţa unei reţele de asistenţă socială, care din 2006 a funcţionat eficient.
 • Invăţământ: bugetul pentru 2013 prevede o diminuare drastică a sumelor care asigură funcţionarea instituţiilor de învăţământ, cu aproape 20%, lucru care este inacceptabil. 
 • Cultură: am cerut explicaţii asupra reducerii cu 770.000 a subvenţiei acordate Teatrului de Nord. Fără un plan de management fundamentat economic, considerăm că va fi periclitată funcţionarea eficientă a acestei instituţii importante, în momentul în care pierde aproape o treime din sumele necesare funcţionării adecvate.
  • Cultură şi evenimente: în categoria bugetului pentru acţiunile culturale, organizate de Primăria Municipiului pentru evenimente ale minorităţilor maghiare, şvabe şi germane se alocă numai 5 % din suma totală. Din suma propusă de 750.000 lei deocamdată numai 40 000 de lei sunt propuşi pentru evenimentele minorităţilor naţionale. Sunt în pericol evenimente cu mare tradiţie, în momentul în care Clubul Olimpia primeşte aproape 40 la sută, 300 000 de lei din bugetul cultural.
  • În spiritul unui management eficient, am cerut reducerea cheltuielilor de funcţionare din 2012 cu min 10%- la nivelul sumei de 3.500.000 (in loc de 5.080.000 propus pentru 2013) Totodată, am cerut reducerea tuturor cheltuielilor de funcţionare cu cel puţin 10 % (acolo unde nu suntem obligaţi să creştem)
  • Spre surprinderea noastră, în ultimul moment de dinaintea şedinţelor comisiilor de specialitate, am primit planul multianual de dezvoltare ca parte integrantă a bugetului pe anul 2013. Considerăm acest plan profund neîntemeiat atât din punct de vedere economic cât şi financiar, deoarece prevede sume uriaşe: 56 de milioane de lei pentru 2014, aproape 13 milioane de euro pentru care nu există fundamentare financiară, tindem să credem că este o nouă promisiune electorală.

„Credem că problemele ridicate de consilierii UDMR şi amendamentele prezentate în faţa comisiilor ar aduce modificări benefice bugetului pentru întreagă populaţie. E inacceptabilă atitudinea conducerii municipiului faţă de aceste amendamente” – a declarat Maskulik.

Liderul grupului UDMR a mai adăugat că în forma actuală bugetul municipiului pentru 2013 nu va fi votat de consilierii locali UDMR.

 

04.04.2013                                                                                     Biroul de presă UDMR

14 comentarii

 1. Adrian_sm Răspunde

  N-am crezut niciodată ca voi face dar acum dau dreptate UDMRului. Se vede clar ca echipa Coica-Papici-Babutz n-are habar despre gestionarea unui oraș doar lozinci si vorbe goale!

  • Farfuridi Răspunde

   Adrian asa repede te lepezi de satana?Erai un purtator de pancarta de mare valoare,profesionist,nelipsit de la actiunile partidului.O fi vreum moft Adriene ,posibil ca ragnetul portavocei sa te aduca la sentimente mai bune.

 2. nem csinalt semmit ilyes Răspunde

  Si ce daca nu votati. Mare branza ca oricum au majoritatea in consiliu si trece bugetul cu sau fara voi. da domnilor RMDSZ de cand suntei asa mari experti in ale bugetului ca gyuszi al vostru a luat si imprumut si tot nu a facut nimic cu banii.Stiti ce sunteti acu voi, fata morgana, suparati doamne suparati mai sunteti, nu mai are dominium si alti lucrari care sa le sifoneze, vezi corneliu coposu. You are the best RMDSZ.

  • Bálint Răspunde

   A … Coica aztán sokat csinál, olva a pujáknak ennyit tud de más semmit. Az RMDSZ-nek legalább vannak elképzeléseik, és véghez is vinnék. RMDSZ: ne adjátok fel a küzdelmet!!!

  • un alt satmarean Răspunde

   Daca ati citit mai atent materialul, nu este vorba de maghiari sau svabi! Este vorba de DOVADA CLARA a faptului ca promisiunile lui Coica nu au nici o realitate. Trist, foarte trist.

   • lume lume Răspunde

    Da bine sunteti reeducati, nu vedeti ce vorbeste UDMR ca imi e rusine sa pronunt cuvantul asta, fac pe prostii; dar cand au condus ei drumurile de la intrarea în oraş cum aratau? hai nu fiti stersi la minte. ei au reabilitat toate cartierele unde aveau neamuri, ati vazut sa reabilitate micro 17, carpati I si II? numai pe langa catedralele lor si casele apropiatilor. Niste sovini, parveniti, daca nu erau romanii asa „prosti”, adica poate si cu prea mult bun simt care acum se transforma in prostie nu ajungeau ungurii pana aici, sa le fie rusine de dumnezeul ala de care vorbesc ei in imnul lor national, ar face bine taca!!!

 3. BALINT A TETU Răspunde

  Te tetu a mi vagy kit kurvazol le te barom balint mars a pusta-ban es ott karaonkoti te piskosz tetu, le koplek mit egy patkanyt te szaros.

  • Bálint Răspunde

   :)))) tanulj meg normálisan írni te paraszt bunkó!!! Menj és nyalogassad Coica kopasz fejét és Stef f.a..sz..á..t!!!

 4. astax Răspunde

  Pentru termoizolari a ramas doar 1.000 lei. :))
  1.000 !!!! :))LOL :))))

 5. Arnold Răspunde

  Jos USL! Jos Coica! USL se sparge in scurt timp! Vedeti voi pe Dr.cu, Coica, Stef si alti bor..si care numai ati mintit in campanie! Numai de c..u vostru si de bani va pasa, bor..silor!

 6. Daniel Răspunde

  Nu prea imi plac UDMR-istii, desi gasca noua cu Masculic parca e mai ok, insa trebuie sa recunosc ca ce au spus ei in acest comunicat este adevarat si asa ar trebui facut bugetul, Coica e paralel, si fac pariu ca nu se va face nici reabilitarea Popular, nici altele.

  • dani Răspunde

   il cunosc pe Maskulic de cand era la Autonet a condus cateva sute de oameni fratilor. Uitati-va unde a ajuns firma, LIDER national!Da educatoarea Marcela Papici cu doua angajate la biroul turistic ce experienta are? Babut Domuta? Dar Cristi Zaha?Boul de Riscau? Nutu Ardelean cu scoala de soferi care va fi acum marele director? sau Manu Rogoz? Ce asteptati de la aceasta echipa?

 7. rodi Răspunde

  noi cu conducerea asta o vom duce la groapa-uitati-va cum arata orasul plin de gropi,dar avem sens giratoriu sa avem ce amenda ca doar politia locala sta la panda,cum arata fostul cinema popular,cum arata fostta cofetarie GAROFITA UN MORMAN DE GUNOI cersetorii acolo isi fac nevoile,casa de pe stefan cel mare cum arata?? terenul de pe baritiu cum arata plin de mizerie-desi parca in accea zona sta primarul!!!!!!!!!!! ce sa zic de piata de vechituri e plin de hoti mai ales din salaj am atras de multe ori atentia autoritatilor-decat sa stea gardienii sa se plimbe cu microbusul non stop mai bine ar face sa faca razii in piata de vechituri-in legatura de olimpia imi pare rau-dar cred ca se face exces cu niste deplasari la sighet cu 2 zile innaite de meci-sau cantonamnte de 3 zile la aurora pt o echipa de liga3 din bani publici-acum unde este domnul primar si partidul usl sa masoare glicemia si tensiunea??

 8. xtreme Răspunde

  Ipocrizie maxima din partea udmereilor.Drumul spre Satmarel era de datoria voastra sa il reabilitati, dar nu a-ti facuto deoarece in Satmarel majoritari sunt romanii. Gyiusi si cu gasca au dormit in izmene cand erau la conducerea orasului, iar acum reabilitarea drumului spre Satmarel e imperios necesara.Daca nu se reabiliteaza in vara asta, romanii din acest cartier raman in izolare la iarna.Normal ca situatia asta apasa pe umerii lui Coica si el face tot ce poate ca sa o rezolve.
  Rusine Udmrei- asa zis reprezentati ai ungurilor.La „brutarie„ cu voi ipocritilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Gheorghe Avram, IJJ Satu Mare
De Ziua Jandarmeriei, col. Gheorghe Avram s-a ales cu plângeri penale la DNA şi DGA

Senatorul Valer Marian a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că a transmis DGA Satu Mare, Serviciului DNA Oradea, Biroului...

Închide