Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Primarii din aria protejată a râului Tur, revoltaţi pe Societatea Carpatină Ardeleană

Arii protejate Tur, dezbaterePrimarii comunelor din aria protejată a râului Tur s-au lansat într-un atac virulent la adresa organizaţiei care administrează zona, fiind revoltaţi de faptul că li se impun restricţii foarte dure şi sunt chiar amendaţi.

Prefectul Eugeniu Avram a convocat astăzi la o întâlnire reprezentanţii primăriilor din aria protejată a râului Tur, dar şi pe reprezentanţii Consiliului Judeţean, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Societăţii Carpatine Ardeleană care administrează aria protejată, pentru a clarifica aspectele ce-i deranjează pe edili.

Primul care a luat cuvântul a fost Ioan Ciută, primarul din Gherţa Mică, acesta afirmând că aria se întinde pe o suprafaţă de 800 de hectare din comună, iar cei care şi-au făcut construcţii pe terenurile proprii au fost amendaţi şi sunt cercetaţi penal.

Supărarea este cu atât mai mare cu cât acesta susţine că nimeni nu a fost întrebat când s-a extins zona protejată iar unele proiecte locale sunt oprite deoarece societatea respectivă nu îşi dă avizul.

Cel mai critic la adresa ONG-ului a fost vicepreşedintele Mircea Govor, acesta afirmând că este „o problemă de interes naţional”, cerându-i prefectului Eugeniu Avram să depună sesizări la SRI, Parchetul Satu Mare și DNA.

Mie personal mi-e jenă să asist la un asemenea caz. Această societate carpatină a început cu bani de la Consiliul Judeţean să facă proiecte cu bani europeni, ca să-i bage în buzunar. Cum o autoritate a statului este subordonată unui ONG. S-a ajuns la limită. O să merg la Bucureşti să mă implic direct, să vedem cine a finanţat societatea, ce caută în Satu Mare. Nu voi tolera aşa ceva! (…) D-le prefect, am rugămintea să faceți plângeri penale la instituţiile statului: cine, cum şi ce interese are. Instituţiile trebuie să protejeze statul, aceste abuzuri trebuie să înceteze azi”, a afirmat Govor.

Primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, a arătat că din cauza acestei situaţii a pierdut o chirie de 150.000 de euro/an, o societate fiind interesată de realizarea unui parc fotovoltaic.

ariile protejate Tur, dezbatere

O altă situaţie delicată a mai fost înregistrată în Livada, unde o persoană a fost amendată cu 50.000 de lei pentru amplasarea unui panou fără aviz de la Societatea Carpatină.

Localnicii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu au voie să facă aproape nimic pe terenurile lor, dar nici nu primesc subvenţii precum în alte state europene.

ariile protejate Tur, dezbatere

De cealaltă parte, directorul executiv al Societăţii Carpatine Ardeleană, a încercat să răspundă acuzaţiilor prezentând situaţia atât pe plan european, cât şi naţional şi în cazul zonei râului Tur. Acesta a explicat că râul Tur este zonă protejată din 1995, însă în hotărârea respectivă nu a fost trecută suprafaţa, ci doar o lungime de 34 de km, de la barajul Călineşti Oaş la frontiera cu Ungaria şi Ucraina. În 2004 au fost stabilite limitele acesteia, iar din 2011 s-a extins arealul, pe baza unor cercetări efectuate de specialişti. Societatea Carpatină Ardeleana a primit în custodie zona protejată de la Ministerul Mediului, directorul executiv susţinând că prin legislaţie având drept de legitimare, control şi chiar de aplicare de amenzi.

Prefectul Eugeniu Avram a solicitat directorului asociaţiei să prezinte documente în sensul celor afirmate, urmând ca discuția să fie reluată.

32 comentarii

  1. Griga Răspunde

    Pt DNA , daca vrei avizul lor platesti la Medana srl cireva mii de eur si aduc aia un studiu listat de pe calc. Lui. Mark n janos. , simplu

    • Mark-Nagy Janos Răspunde

      Griga, daca esti asa de sigur de ceea ce sustii, de ce nu-ti scrii numele? N-ai curaj?
      Si daca esti asa de bine documentat, da-ne niste cazuri concrete!
      Activitatile si proiectele se avizeaza sau nu in functie de impactul pe care au, indiferent ce firma face studiul. Nici Medana nu a reusit sa primeasca aviz la proiectele care nu sunt conforme cu statutul de arie protejata.

      • matrozul nauc si mereu chior de beat Răspunde

        Da cine naiba a stabilit ariile protejate?Orice organizatie honveda ne spune ce sa facem?Out!

      • griguta Răspunde

        Mare-Marcu Ianos, esti sigur pe tine pentru ca ai dat si la Dicu Levente onorariu care a plecat si la Iancu la dna , dar daca se schimba ceva la centru poate ca o sa va ia la purecat si atunci aflam si noi mai multe, cu rambursarile voastre 🙂

      • griguta Răspunde

        Mare-Marcu Ianos, esti sigur pe tine pentru ca ai dat si la Dicu Levente onorariu care a plecat si la Iancu la dna , dar daca se schimba ceva la centru poate ca o sa va ia la purecat si atunci aflam si noi mai multe, cu rambursarile voastre

    • NICI NU CONTEAZA CINE SCRIE DACA SCRIE ADEVARUL Răspunde

      societatea asta este de-o nesimtire fara margini, pe langa ca a fost data pe mana unor UDMR- isti in vreme ce rmdsz era la guvernare, nu are nici macar bunul simt sa scire ce-a facut cu banii nostri si in limba nationala, dupa cum se vede la rubrica activitati a acestei societati: face:http://www.eke.ro/trip/?lang=ro oricum se pare ca din 5 milioane de euro nu a facut decat excursii…
      asta dupa mine inseamna ca ne furati pe fata, nu faceti nimic pentru noi satmarenii, ne si incurcati cat de mult puteti, amendandu-ne si facandun-ne sa nu putem exploata terenurile…

  2. karcsi Răspunde

    da nu va e jena si de fondurile europene praduite la CAREI de pretenu jeno?
    seful de la spatii verzi pus de jeno pentru servicii in campanie are firma de gradinarit cu baiatu la fel ca si Jenosu cu scaunele si cu fabrica inceputa desi are firmele falimentate si salaru taiatu…..

  3. gicu Răspunde

    Govor vorbeste banditul satmarului, macar asa nu se mai umple de peturi raul Tur, analfabetii de primari nu isi mai pot face smenurile cu terenuri in zona, uitativa la ei ce fete de neciopliti analfabeti au.

  4. ion romanu Răspunde

    hop si govor ca musca in … Nu pricep de ce il deranjeaza pe el ca avem si noi in judet o arie protejata care isi face treaba, si poate stranepotii lui vor putea sa mearga la pesti sau in plimbare in natura. Dar natura inseamna fara asfalt, deci fara tehnic asist, deci aici intervine domnu´
    cand ma gandesc ca nu scapam de ei numai in groapa. si nu ma refer la cea din capitala.

  5. Gergo Butka Răspunde

    Societatea Carpatină Ardeleană este o organizaţie profesională, care derulează proiecte importante in domeniul protecţiei mediului, cum este şi acest proiect Natura2000 al cărei prevederi se respectă în întreaga Europă.

    Mai mult decât atât, sute de localităţi şi terenuri din Europa au beneficiat de această protecţie şi au reuşit să valorifice din plin avantajele. Stimaţi cititori, ce ar fi cu izvorul Dunării (Donaueschingen) sau cu Lacurile Plitvice (Croatia) dacă ar fi pline de PET-uri şi cu case cu etaj?

    Primarii şi locuitorii sunt revoltaţi din cauza intereselor personale, vizează scopuri de scurtă durată şi nu dau importanţă protecţiei mediului. Cel mai bun exemplu: lacul din Călineşti, plin de sticle goale, seamănă mai mult cu un depozit de deşeuri decât cu o parte al naturii.

    Pot să înţeleg şi pe aceşti primari care nu au auzit în viaţa lor despre “sustainable development” sau în general, nu au o viziune largă asupra dezvoltării comunităţii sau a protecţiei mediului, insă în acest caz trebuie distingvat foarte clar politica şi protecţia mediului înconjurător.

    In schimb aceşti biologi, ecologişti lucrează nu in favoarea primarilor, ci pentru NEPOTII primarilor şi ai noştri, ca şi peste 20 de ani să avem natură în jurul nostru!

    • pop george Răspunde

      Foarte corect! Dar sa le explici asta primarilor USL-isti, la fel de semidocti si des interesati precum Mircea Govor, e pierdere de timp. Noroc cu normele europene in domeniu, care nu le dau voie sa faca asa cum ii taie capul. Auzi dom’le, primari revoltati! De rasu’ curcilor…

      • danielu Răspunde

        DACA NU STII MAI BINE INTREABA pedeleule, ia vezi cati bani primesc astia mai precis d-nul Mark Janos, care nu stiu ce proiecte desfasoara in zone ca Bogdand , Capleni, Tiream etc, da vine sa faca ordine pe pamantul nostru stramosesc:
        Societatea Carpatină Ardeleana va administra râul Tur
        În cadrul unui proiect finanţat cu 4,7 milioane lei, aria protejată din zona râului Tur va fi cercetată, cartografiată şi conservată

  6. sandu Răspunde

    foarte bine punctat domnul consilier! pacat ca putini is ca tine. sandu

  7. Codruta Nedelcu Răspunde

    Nu mai pot primarii sa ia spagi din afacerile cu terenuri si cu asfalturi (care nu se pun dar se platesc) si cu betoane (care nu se baga unde trebuie ci in casele lor) si din avize pentru constructii urate de mori numai cand te uiti la ele?
    Hai, sik*ir primari!!

    • Lala Gabriel Răspunde

      da interesant subiect !!!

    • Lala Gabriel Răspunde

      dar ce zici de faaz ca azi in Braila un porc mistret umbla nestinherit prin oras…eu am sunta la 112 ca l-am vazut…dar se pare ca totul se va musamaliza ( sursa-presa-cica ISU nu vrea sa declare ca aa fost asa ………) Si nu au alkarmat pe nimeni !!!!!!!!!!!!!!!!

    • Codruta Nedelcu Răspunde

      Daca l-ai vazut tu, te cred – altfel… imi amintesc de o faza de acu vreo 8 ani in care, tot asa, in lipsa de subiecte unul de la Agerpres a scris ca a vazut un mistret fugind pe langa Casa Alba spre directia Agricola 😀
      Bineinteles, totul fusese o mare tzeapa 😉
      Oricum, chestia de azi a aparut in Obiectiv

  8. Un locatar al ariei protejate!!! Răspunde

    Cu totii santem pentru protectia mediului dar lasati- ma sa va intreb pe voi cei kre tineti partea ONG-ului.Dak voi a-ti avea proprietati in ariile protejate si in special as dorii sa va intreb pe dvs domnule Mark Janos…V-ar convine k cineva acoperit de o lege facuta pentru a spala cel mai usor banii europeni sa vina la dvs in curte si sa va spuna ce sa faceti pe proprietatea personala????Va bateti joc de oameni de comunitati intregi kre incearca sa supravietuiasca si incearca sa-si faca viata mai usoara….DVS ati aparut de 3 ani in zona dar oamenii aceia locuiesc in zonele respective de zeci de ani unele comunitati au poate sute de ani..profitati de mai slaba pregatire a oamenilor defapt probabil asa au decis suspusii dvs…Poate ar trebui sa va laudati si cu sumele kre tranziteaza conturile societatii mai apoi elegant sa ajunga inapoi in buzunarele celor kre au comandat cartografierea zonei numararea insectelor a fluturilor a broastelor etc….Va rog sa-mi raspundeti cine va va putea verifica datele publicate de dvs?????sa vada dak broastele numarate de dvs fluturii si insectele vor iesii la numaratoare….Sa va fie rusine!!!La urma as incheia in a va spune k indeferent de inteligenta pe kre o aveti tot in acelasi lok veti ajunge si tot acele insecte pe kre le inventariati va vor consuma si pe dvs d-le Mark Janos….

    • Bella Răspunde

      observ ca de tine trebuie protejata limba romana. Te rog nu ne mai chinui cu ortografia ta ca ne zgarie ochii!

      • Un locatar al ariei protejate!!! Răspunde

        Draga mea Bella vad ca limba mea romana ti-a provocat diaree de te-ai trezit sambata dimineata la ora 7:00 ca sa-ti postezi anuntul…Te rog frumos ca pe viitor daca participi la discutie sa te concentrezi asupra subiectului,si daca ai cunostinta de cauza sa-mi dai replica…Si nu te enerva dac cumva din greseala am atins vre-o ruda de-a ta cu comentariul meu…s-ar putea sa faci parte din organizatia sus mentionata sa fi cumva amanta administratorului firmei de IT poate…Hmmm sant multe concluzii de tras analizand iritarea pe care o ai fata de comentariile mele…Si daca doresti poti sa-ti anunti toate neamurile capabile sa ne dea replica la toti aceea care santem impotriva ONG-ului respectiv…Cu cat se dezvolta mai mult un subiect si cu cat participa mai multa lume sa sti ca atat mai mult se vor implica si autoritatile pentru rezolvarea situatiei…Multumesc inca odata ca am reusit sa-ti atrag atentia..:))

        • Elena Răspunde

          Adevarul e ca ai o ortografie oribila! Cei-i ala “kre”, “dak”, “k cineva” samd.? Numai cand vad astea, nu-mi mai vine sa dau importanta la “continut”, adica nu-mi vine sa citesc mai departe de prima fraza.
          Cat despre Bella, care-i problema ta cu ora la care se scoala? Si de fapt de unde stii ca la ora aia s-a sculat? Poate la ora aia s-a culcat 😛

          • locatarul ariei protejate

            Ha ha ha Elena sau Bella sau ce esti tu..Eu am spus ca te-ai trezit nu ca te-ai sculat.Acum sant sigur k esti de-al lor ptr ca,numai o unguroaica putea sa spuna ca se scoala.Ma bucur ca m-ai scutit sa folosesc un limbaj pervers dar sa sti ca oamenii in general se trezesc,organul masculin se scoala :))asa deci dragele mele,acum ca santeti doua impotriva mea va astept sa ne duelam voi doua tineti partea SCA iar eu al locatarilor din aria protejata…Deci Elena si Bella va doresc sa aveti parte de cat mai multe lucruri sculate si sa le tineti altundeva decat in mana ca sa puteti sa aveti manutele libere pentru a tasta…))hahaha

  9. Un locatar al ariei protejate!!! Răspunde

    Am sa va arat cateva sume k sa nu cumva sa-i credeti pe ei k fac munca voluntara sau dak este asa sa se sesizeze fiscul si sa-i intrebe ei din ce isi platesc facturile…..cateva din valorile proiectelor

    http://www.gazetanord-vest.ro/2011/03/30/societatea-carpatina-ardeleana-va-administra-raul-tur/

  10. Un locatar al ariei protejate!!! Răspunde

    Deci mai pe intelesul omului de rand Societatea Carpatina Ardeleana primeste bani de la fondul de mediu si din fonduri europene sa gaseasca repede repede o firma de IT in contul careia sa intre o suma de x kre la randul lui va intra pe google earth si va face cateva poze si va marca locurile unde reprezentantii Societatii Carpatine Ardeleana au fost pe teren sa numere fluturasii,insectele si broscutele dragele de ele si din cauza carora baciu Petre din gherta mica nu primeste autorizatie de constructie…Bine si ink ceva cel mai important de stiut sumele pentru kre firma IT lucreaza nu sant mici sant de ordinul sutelor de mii de euro…Nu degeaba dupa contractul cu Societatea Carpatina Ardeleana si-a deschis sediu nou undeva unde era Transilvania si dintr-o data parca a ajuns printre firmele din Satu Mare…Culmea am incercat sa intru pe net dar nu mai gasesc nicio informatie pentru k probabil cei trei angajati de la firma IT au facut tot posibilul sa nu mai apara acele date pe net…

  11. zsolti Răspunde

    @Un locatar al ariei protejate!!! spiritele mediocre condamna tot cea ce le depaseste inteligenta

    • locatar al ariei protejate!!! Răspunde

      Zsolti nu vreau sa jignesc si nici sa vorbesc urat daca nu sant provocat..O intrebare ptr tine.
      cata inteligenta trebuie sa ai ca sa intelegi ca noi cei din aria protejata trebuie sa va cerem voie voua cum si cand sa intram pe proprietatile private? Intelegi termenul Proprietate Privata????
      Banuiesc ca din cauza absurditatii regulamentului, acesta si acum de cine stie cati ani este in curs de avizare la agentia pentru protectia mediului?
      sau oare motivul ar fi ca, ministerul mediului nu mai este in mainile UDMR????

  12. locatar al ariei protejate!!! Răspunde

    Oricum incepeti sa calcati multa lume pe nervi si poate daca se vor unii destul de multi ca sa ceara guvernulu actual,ca si cetatenii acestei tari sa fie despagubiti daca au avut norocul sa fie proprietari pe terenuri intr-o harta desenata de oameni bine plasati in functii importante si mai marii europei chiar.Eu chiar nu va inteleg de ce nu va mutati in codru si lasati civilizatia sa-si urmeze cursul?

  13. zsolti Răspunde

    oamenii aacestiaisi fac treaba pentru care c sunt platiti conform legilor romanesti iar daca le incalca sa suporte rigorile acestora avem parlamentari alesi din vointa noastra care ne reprezinta interesele mandatati de noi ei fac aceste legi si nu acesti baieti care numai profita de pe urma lor

  14. locatar arie protejata Răspunde

    Aici sant de acord cu tine de aceea spun ca se strange latul in jurul vostru,ptr ca nu mai santeti voi UDMR la guvernare si se pare cu USL va fi atat de capabil incat sa schimbe legile in defavoarea voastra..Si sincer cum sa primesti amenda de la o societate care nu are regulamentul avizat?Oare nu de ceea se castiga amenzile voastre in instanta?Ba da!!!!crede-ma Zsolt va sant zilele numarate cel putin aici in judetul Satu Mare.Dar sper sa nu scapati doar cu atat sper sa fiti actionati in instanta si sa platiti pentru ca trei ani de zile ati contribuit la franarea dezvoltarii judetului Satu Mare!!!

  15. locatar arie protejata Răspunde

    Zsolt spune-ne te rog aici.Tot cacatul care se invarte in jurul acestui ONG are legatura cu DICTATUL DE LA BRUXELLE????..se poate cauta pe google sa vada toata lumea ce urmareste acest ONG defapt…Dar oare daca de maine s-ar deschide cateva procese civile sa zicem un exemplu 2.000 la judecatoria Satu Mare pentru incalcarea proprietatii si a dreptului la proprietate ce ar spune instanta pe cale legala evident?oare aveti suficienti juristi sa faca fata? Eu zic ca cel mai bine ar fi sa particip si eu la urmatoarea sedinta a consiliului si voi propune ca fiecare cetatean care a fost afectat din cauza ONG-ului vostru sa deschida un proces civil impotriva voastra si impotriva ministerului mediului de unde a pornit toata porcaria asta.

  16. zsolti Răspunde

    ong gul nu este al nostru sau al vostru ci a statului Roman

  17. locatar arie protejata Răspunde

    Perfect Zsolt bine punctat atunci va fi dat statul in judecata,inclusiv el(statul) trebuie sa respecte drepturile omului si drepturile proprietatii private…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.