Ultima actualizare: azi, 08:47

Dragonul de aur, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ
Locale

30 mai – Festivalului Internațional ”Fără Bariere” – Două piese poloneze, Dragonul de aur și proiecţia filmului ROCKER

Fara Bariere, Festival de teatru, Satu Mare, Teatrul de NordProgramul zilei de joi, 30 mai, al Festivalului Internațional Multicultural ”Fără Bariere”, la Teatrul de Nord Satu Mare.

 

Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 17.00

Universitatea de Arte Târgu-Mureş, secţia maghiară

KÉT LENGYEL DARAB (Două piese poloneze)

dupăGroapa cu nisip” de Michał Walczak şiÎncoronare” de Marek Modzelewski

traducerea: Pászt Patrícia

regia: Bocsárdi László

decor: Bajkó Blanka Aliz (anul III, profil scenografie)

costume: Erdély Kinga (anul II, profil scenografie) şi Hodgyai István, (anul III, profil scenografie)

asistent de regie: Burák Ádám (anul III, profil regie)

manager: Tamás István (masterand, anul I, profil impresariat artistic)

distribuţia:

Băiat: Boros Csaba

Fată: Kovács Kati/Varga Brigitta

Maciek: Kinda Szilárd

Împărat: Boros Csaba

Femeie: Ritziu Ilka Krisztina

Soţie: Badics Petra

Mamă: Czikó Juliánna

Tată: Sardar Tagirovsky (anul I, profil regie)

Bogna: Nyomtató Enikő

Femeie bolnavă: Kovács Nikolett (masterand, anul I, profil arta actorului)

Prieten: Lukács Sándor

Spectacolul masteranzilor anului II, profil arta actorului.

Profesor îndrumător: B. Fülöp Erzsébet

 

Doua piese poloneze, Universitatea de ArteTârgu-Mureş, secţia maghiară

Universitatea de ArteTârgu-Mureş, secţia maghiară

 

durata: 2 h 45 min.

preţ bilet: 15 lei

– spectacol interzis persoanelor sub 16 ani!

– spectacol cu publicul pe scenă

 Tinerii autori a celor două piese sunt figuri definitorii ale dramaturgiei contemporane poloneze. Generaţia lor – nevoită să practice dramaturgia ca ocupaţie secundară – zugrăveşte imaginea lumii contemporane stăpânită de violenţă, nihilism şi deznădejde, dorind, cu o uluitoare fermitate, să atingă sferele maturităţii prin neîncetate tentative de revoltă. Spargerea strâmtelor bariere ce îngrădesc lumea – groapa de nisip, sau chiar a lumii ridicate de noi în jurul propriului sine – stabilirea şi întreţinerea relaţiilor interumane, confruntarea ireală cu soarta constituie părţi integrante ale vieţii de zi cu zi a omului modern, contemporan. Ele provoacă totodată întâlniri, amărăciune, iresponsabilitate necugetată şi mânie inertă, despărţire, speranţă, deznădejde, fericire, schimbări sociale, dar şi transformări ale propriilor noastre fiinţe. În asemenea condiţii – părăsind pentru o secundă fluxul vieţii – ne putem oare identifica cu această lume construită din cioburile existenţei? Sau ne-am trezi în pielea unui străin total detaşat?

 

Teatrul de Nord – Sala Mare, ora 19.30

Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

DRAGONUL DE AUR de Roland Schimmelpfennig

traducerea: Ioana Denisa Petre

regia: Cristian Ban

scenografia: Cristina Milea

distribuţia:

Bunicul, o asiatică, chelneriţa, greierele – Ingrid Robu

Nepoata, o asiatică, furnica, băcanul – Corina Grigoraş

Bărbatul cu camaşă în dungi, un asiatic cu dureri dentare, Barbiefuckerul – Cătălina Ieşanu

Un bărbat tânăr, un asiatic, a doua stewardesă – Ioan Paraschiv

Femeia în rochie, un asiatic, prima stewardesă – Cezar Antal

 

Dragonul de aur, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

Teatrul Tineretului Piatra Neamţ

durata: 1h, 20 min.

preţ bilet: 20 lei

spectacol interzis persoanelor sub 16 ani!

 

Vă mai amintiţi fabula greierele şi furnica? În piesa lui Roland Schimmelpfennig duiosul mesaj moralizator al fabulei este pulverizat pentru că durerea şi umilinţa nu pot fi judecate. Ceea ce rămâne este oroarea frecvenţei cu care în societatea noastră evoluată compasiunea este înlocuită cu plăcerea abuzului.

În cultura asiatică dragonul simbolizează ritmurile vieţii. În sufocanta bucătărie a restaurantului Dragonul de aur ordinea frumoasă a lumii e stricată de disperare şi violenţă. Ce legătură există între imigranţii ilegali – privaţi de orice drept, inclusiv cel la viaţă –, cuplul scindat de trădare, sexualitatea brută mascată în iubire? Caruselul multiplelor planuri de joc implică treceri dincolo de limitele sexelor, vârstelor, speciilor; treceri pe care tânărul regizor Cristian Ban le-a orchestrat într-un tempo extrem de alert.

Născut la Göttingen, Germania, în 1967, Roland Schimmelpfennig este un dramaturg şi regizor care pune degetul pe rănile lumii contemporane occidentale. Dragonul de aur a fost declarată drept cea mai bună piesă a anului 2010 de către critica de specialitate din Germania.

Cristian Ban (n. 1984) a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru şi Televiziune – secţia regie în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai“ Cluj- Napoca. Până în prezent a regizat 15 spectacole de teatru, atât pe scenele din România (Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul “Sică Alexandrescu’ Braşov), cât şi peste hotare (Teatrul Cincomonos Barcelona, Spania şi Theater im Depot, Dortmund, Germania).

Cristina Milea (n. 1986) a debutat ca scenograf de teatru în 2009, colaborând până în prezent cu regizorii Alexandru Dabija, Radu Afrim, Cristian Ban, Theo Herghelegiu, Ana Mărgineanu.

Raluca Naclad (secretar literar)

 

Teatrul de Nord – Sala Mare, ora 21.00

Proiecţia filmului ROCKER (2012)

regia Marian Crişan

 

Distribuit de Transilvania Film, ROCKER e o nouă producţie Mandragora şi este cel de-al doilea lung metraj al regizorului Marian Crişan.

Pelicula spune povestea lui Victor, un rocker la 45 de ani, a cărui dragoste pentru fiul său Florin depăşeşte limitele a ceea ce e social şi moral acceptat.

Rocker, regia Marian Crişan

Proiecţia filmului ROCKER (2012)

Viaţa de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat şi gata de a depăşi orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure şi să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi uneşte şi mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock.

Din distribuţie fac parte actorii Dan Chiorean de la Teatrul National din Cluj, Alin State, Ionuţ Nicolae, Ofelia Popii, Crina Semciuc.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian. ROCKER a fost proiectat pana în prezent în cadrul festivalurilor de film de Trieste, Göteborg, Lisabona, Vilnius, Wiesbaden, Praga. Actorul Dan Chiorean, în rolul principal din film a fost recompensat cu premiul Cel Mai Bun Actor la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius si Menţiunea Special a Juriului la Festivalul de Film de la Wiesbaden. ROCKER urmează să fie proiectat în vara lui 2013 la Bruxelles, Curitiba şi Londra.

Din filmografia regizorului Marian Crişan amintim filmul Morgen (2010, premiat în importante festivaluri de film precum Locarno IFF, Tessaloniki IFF, Reykjavik IFF) şi scurt-metrajul Megatron distins cu Palm d’Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2008.

Vă invităm la proiecţia filmului, care va avea loc în data de 30 mai, orele 21.00 la Teatrul de Nord Satu Mare, cu participarea actorului Alin State.

 

preţ bilet: 7 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.