Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Autoritățile vor să reducă la jumătate abandonul școlar în rândul romilor

copii romiÎn sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc, astăzi, sub conducerea prefectului Eugeniu Avram, şedinţa Grupului mixt de lucru pentru romi. Şedinţa a fost consacrată aprobării Planului judeţean de măsuri privind îmbunătăţirea situaţiei romilor la nivelul judeţului Satu Mare în perioada 2013-2014.  La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi principalelor comunităţi de romi din judeţ.

La începutul şedinţei, prefectul i-a îndemnat pe cei prezenţi să se implice cu responsabilitate în transpunerea în practică a măsurilor propuse prin planul judeţean, document care nu trebuie să rămână doar pe hârtie ci trebuie să se regăsească în acţiuni concrete, astfel pot fi ajutate comunităţile de romi din judeţ pentru integrarea acestora în societate, creşterea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. De asemenea, prefectul Eugeniu Avram a insistat asupra implicării liderilor locali ai romilor în sprijinirea acţiunilor derulate de autorităţi şi de a-i determina pe membrii comunităţilor pe care le reprezintă să înţeleagă că au şi ei obligaţii şi care trebuie respectate.

Planul judeţean de măsuri privind îmbunătăţirea situaţiei romilor la nivelul judeţului Satu Mare cuprinde o serie de activităţi în domeniile Educaţie, Ocupare, Sănătate, Locuire şi mică infrastructură, Cultură, Infrastructură socială, Protecţia copilului, Justiţie şi ordine publică şi Administraţie publică şi dezvoltare comunitară. Membrii grupului de lucru au adoptat planul judeţean de măsuri, care astfel devine documentul în baza căruia se vor elabora planurile locale.

Una dintre activităţile propuse spre realizare în perioada 2013-2014 se referă la sprijinirea profesorilor în acţiunea de reducere/combatere a abandonului şcolar sub 10%, arătând că în prezent rata de abandon şcolar este de 18-20%. De asemenea, noul plan de măsuri cuprinde alocarea a două locuri în cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” Filiala Satu Mare pentru studenţii de etnie romă pentru anul de învăţământ universitar 2013-2014, precum şi înfiinţarea de grupe de grădiniţă în limba romani în comunităţile unde vor exista cel puţin 12 solicitări în acest sens. Un alt punct supus dezbaterii şi inclus în planul judeţean îl reprezintă constituirea şi dotarea unui centru multifuncţional pentru persoanele de etnie romă din municipiul Satu Mare, după modelul existent în alte oraşe mari ale ţării.

Mai mulţi lideri locali au ţinut să reclame câteva dintre problemele principale cu care se confruntă romii din judeţ, cele mai stringente fiind cele legate de infrastructură şi utilităţi. Reprezentanţii romilor din cartierul Sătmărel au invocat faptul că nu li se eliberează cărţi de identitate permanente, ci doar provizorii, însă, reprezentanţii instituţiilor abilitate au motivat că acest lucru este imposibil atâta timp cât nu deţin titluri de proprietate. Potrivit informaţiilor prezentate, angajaţii Primăriei municipiului Satu Mare au început demersurile pentru identificarea proprietarului terenului pe care romii şi-au amplasat locuinţele în vederea clarificării situaţiei juridice şi stabilirea procedurii pentru eliberarea cărţilor de identitate permanente pentru romii din Sătmărel.

 

Sursa: Instituția Prefectului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.