Ultima actualizare: azi, 21:48

expozitie Stefan Marcus
Locale

Expoziţie dedicată „fiului Sătmarului”, Ştefan Mărcuş, la Centrul G.M. Zamfirescu

expozitie Stefan MarcusCentrul Cultural „G.M.Zamfirescu” a găzduit astăzi manifestarea expoziţională Ştefan Mărcuş: Fiu al Sătmarului ce sunt…”. Expoziţia a fost deschisă în prezenţa viceprimarului Radu Roca, preşedintelui Asociaţiei SAVO – Scrieri ale vechiului oraş, Ovidiu Mica şi a directorului Centrului Cultural, Gheorghe Molnar.

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia SAVO – Scrieri ale vechiului oraş, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare, Consiliului Local Satu Mare şi Centrului Cultural „G.M.Zamfirescu” şi este dedicată activităţii şi creaţiei lui Ştefan Mărcuş, afirmaţia care i-a inspirat titlul fiind reprodusă din studiul „Din trecutul Sătmarului”, apărut la Baia Mare, în anul 1932.

În încercarea de ilustra cât mai elocvent şi convingător activitatea şi creaţia artistic-literară ale lui Ştefan Mărcuş, prin intermediul a aproximativ 40 de exponate, sunt prezentate reproduceri ale unor fotografii dintre cele mai diferite momente ale vieţii sale, afişe de spectacol şi coperte de carte.

Ştefan Mărcuş s-a născut în 1886 la Hodişa. După terminarea studiilor medii, la Oradea, s-a dus la Budapesta unde s-a înscris la Facultatea de drept. Fiind atras de operă se înscrie la Academia de Artă din Viena, unde reuşeşte să îşi facă studiile datorită bursei Societăţii transilvănene pentru fond de teatru român. Între timp a devenit preşedinte al Societăţii academice „România Jună” din Viena. A organizat o serie de turnee artistice, cântând şi în bisericile din Satu Mare.

A cântat sub conducerea celor mai renumiți dirijorilor ai vremii, însă războiul i-a frânt cariera. După terminarea războiului, Ştefan Mărcuş preia în 1919 conducerea Poliţiei din Oradea-Mare, iar în 1924 este numit inspector al artelor şi teatrelor. Între timp şi-a luat licenţa în drept, iar în 1927 şi-a susţinut examenul în avocatură.

Un comentariu

  1. Relu Răspunde

    Felicitari Radu Roca este cea mai reusita activitate a dvs de cand sunteti viceprimar de Satu Mare. Ati omagiat un fiu al satmarului… din Hodisa!!! O singura observatie: de ce nu ati taiat macar o panglica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.