Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Fermă piscicolă modernă la Adrian. Investiţie de 5 milioane de euro (FOTO)

ferma piscicola adrian satu mare (51)Societatea Piscicola din satul Adrian, oraşul Livada, şi-a inaugurat astăzi o investiţie de 5 milioane de euro, realizată prin fonduri europene.

La eveniment au fost prezente oficialităţi judeţene, precum prefectul Eugeniu Avram, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, primarul oraşului Livada, Piricsi Arthur, şeful Gărzii de Mediu Satu Mare, Cristian Soponoş,  oameni de afaceri precum Vasile Paşca, Beniamin Kira, Marius Pustai, Mihai Schita, Voinea Ungureanu, dar şi reprezentanţi ai firmelor implicate în proiect, de la consultanţă la execuţie.

După sfințirea noii ferme de către un preot, managerul de proiect, Ioan Ghere, a declarat că primii paşi i-a făcut în anul 2007, un an mai târziu a depus proiectul de finanţare, iar pentru că la nivel național s-au modificat unele condiţii a fost nevoit să depună din nou proiectul în 2009, contractul de finanţare fiind semnat în 2010. Valoarea totală a proiectului a fost de 5,3 milioane euro + TVA, la care s-au mai adăugat cheltuieli neeligibile, suma restituită de către Uniunea Europeană fiind de aproximativ 54% din totalul investiţiei.

Ferma Piscicola Adrian a fost înfiinţată în anii `70, iniţial cu 15 ha de luciu de apă şi s-a extins până în 1990 la 311 ha. Prin proiectul european s-au făcut lucrări pe 180 ha și a presupus lucrări la bazine dar și achiziția de utilaje. Astfel, s-au făcut lucrări la bazinul mare de 60 de ha pentru crap şi amur, la un alt bazin de 30 de ha, s-au mai amenajat 9 bazine de creştere intensivă a crapului de nămol. Prin acest sistem de creștere intensivă, producţia va fi de 6-8 tone/an, faţă de 1,5-2 tone cât e în mod obișnuit. S-au mai amenajat şase bazine pentru iernat, cinci bazine pentru creşterea puietului, 18 bazine pentru creşterea somnului în hală, 18 bazine acoperite pentru şalău şi somn, fiind achiziţionate şi utilaje pentru transportul și hrănirea peştilor.

Ca noutate, s-au realizat 16 bazine pentru creşterea sturionului. Au fost forate două puţuri la 360 m pentru apă de 26-30 de grade şi iarna. Bazinele sunt protejate cu o folie specială.

Omul de afaceri Ioan Ghere a ţinut să mulţumească tuturor celor s-au implicat în realizarea acestui proiect, începând de la consultanţi, ingineri, unitatea bancară care i-a finanţat investiţia şi salariaţilor care s-au implicat, în special directorul fermei, Dorel Aciu şi lui Cristian Ştef.

Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să felicite omul de afaceri pentru investiţie, mai ales că este prima fermă de creştere a sturionilor în sistem intensiv din judeţ.

“Felicit investitorul pentru că a avut curaj, determinare, ambiţie. Nu e uşor, dar e un exemplu pentru ceilalţi care implementează proiecte europene. Este o dovadă că se poate. Este în premieră pentru judeţul Satu Mare creştea sturionilor în acest sistem”, a spus Avram.

Înaltul funcţionar public a precizat că acesta este cel mai mare cadou pentru Livada, de Ziua Oraşului.

De asemenea, primarul Piricsi Arthur a apreciat această lucrare deosebită, în folosul oraşului.

Ferma piscicolă va avea între 26 şi 30 de angajaţi.

Investitorul a mai depus un proiect european pentru extindere.

După tăierea panglicilor oficiale invitaţii le-a fost prezentată ferma şi au fost serviţi cu bunătăţi, în special din peşte.

 

13 comentarii

  1. Maria Si Alexia Petric Răspunde

    Foarte frumos, FELICITARI!

  2. Szatmári Péter Răspunde

    Foarte misto! Asteptam lacul de pesciut!

  3. Attila Hajdu Răspunde

    bravo un lucru bun, lac mare, si loc potrivit ptr recreatie.

  4. goodman Răspunde

    bravo un lucru nemaipomenit in zilele noastre,dupa ce tot auzeam ca sa vandut asta si asta,,,,,,,.dar o investitie nimeni. Multumiri prt cei care au sustinut aceasta investitie. acum 20 de ani avea 5-6 balti crescatorii de pesti la adrian,si era nemaipomenit,si merita aceasta balta sa-si redobandeasca adevarata ei imagine,dupa atatia ani de paragina. un pescar inpatimit si un iubaret al naturii spune toate astea.

  5. Ady Răspunde

    Felicitari si la mai mare!

  6. Bella Răspunde

    Cu ce au contribuit “oficialitatile”? Au sprijinit cu ceva in afara de panglica si apa sfintita?

  7. Piu Bella Răspunde

    Autoritatile l-au sprijinit pe Ghere sa puna mana pe multe imobile din Satu Mare si Negresti Oas, pe Samlibris, pe Bentoflux, pe Osana, pe lichidari banane din care a facut bani pentru a realiza acest proiect.

  8. Ovidiu Curita Răspunde

    am terminat balta astept pescari din 20 mai. 0744330740 ovidiu.

  9. Nicolae Răspunde

    Buna chiar am asteptat asa ceva dar pe cine am intrebat din cadru asociatiei nu mi-a putut da un rsp pe ce data vom putea pescui

  10. Pop Gratian Răspunde

    Buna Ovidiu, as dori sa te intreb daca se poate pescui pe balta, am vazut ca ai scris ca e deschisa balta dar nu am vazut nici un comentariu de la pescarii care au pescuit acolo. Astept un raspuns din partea ta. Multumesc

  11. Nelu Buda Răspunde

    Intradevar ceva facut cu cap

  12. Nelu Buda Răspunde

    Intradevar ceva facut cu cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.