Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Planul de management al Ariilor Protejate ”Râul Tur”, dezbătut public. Solicitare privind revizuirea perimetrului

dezbatere plan management tur (016)Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare a organizat astăzi o nouă dezbatere publică a Planului de Management al Ariilor Protejate ”Râul Tur”, fiind prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice, ai autorităților locale, care sunt cuprinse pe teritoriul ariei, respectiv oameni de afaceri, care derulează investiții în zonă.

În cadrul dezbaterii publice, factorii interesați au discutat asupra variantei finale a Planului de management, ce va fi propus spre aprobare la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice. Planul a fost elaborat în cadrul proiectului ”Planificarea participativă a managementului ariilor naturale protejate de pe cursul inferior al râului Tur” finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu.

O parte din cei prezenți la dezbatere au criticat planul de management propus de Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, custodele al Ariilor Naturale Protejate „Râul Tur”, precizând că în limitele ariei sunt cuprinse terenuri intravilane, inclusiv cimitirul din Adrian, dar și taxele practicate de custode pentru obținerea unor avize.

Omul de afaceri Ioan Ghere, care derulează o investiție de aproximativ 5 milioane de euro (o fermă piscicolă modernă) în satul Adrian, a cerut să se revizuiască perimetrul zonei protejate, întrucât delimitarea s-a făcut din birou, astfel că au fost incluse și terenuri intravilane. Acesta a fost nemulțumit și de taxele practicate de custodele ariei protejate, în plan fiind inclusă o taxă și pentru vizitare. În opinia omului de afaceri, menţinerea unor condiţii foarte dure va duce la sărăcirea zonei, în care oricum nu sunt foarte mulţi investitori.

În replică, reprezentantul Societății Carpatine Ardelene Satu Mare, Mark Janos, a precizat că delimitarea ariei protejate a fost făcută de Guvernul României, iar în ceea ce privește taxele, acestea sunt necesare pentru întreținerea zonei, având în vedere că nu au alte surse de venit. De asemenea, taxa de vizitare nu este valabilă pentru proprietarii de terenuri și locuitorii din localitățile cuprinse în aria protejată.

Propunerea de plan de management se găsește pe pagina web a Ariilor Protejate „Râul Tur”, putând fi accesat la adresa www.tur-info.ro la secțiunea Informații utile/Plan de management.

Ariile Protejate Râul Tur din județul Satu Mare au fost desemnate pentru a proteja și conserva valori naturale deosebite pentru România și Uniunea Europeană. Este o zonă foarte importantă, întrucât este printre ultimele care mai păstrează suprafețe semnificative de habitate și efective importante de specii sălbatice caracteristice zonelor de câmpie.

În această zonă au fost desemnate și se suprapun patru arii protejate: Situl de importanţă comunitară ROSCI0214 – Râul Tur, Aria de protecţie specială avifaunistică – Lunca Inferioară a Turului, Rezervația Complexă Râul Tur (Rezervația Naturală Cursul Inferior al Râului Tur), Rezervația Naturală Pădurea Noroieni, planul de management integrând obiectivele și măsurile de management pentru fiecare din aceste arii protejate.

Un obiectiv extrem de important pentru această arie protejată este asigurarea menținerii și refacerii stării favorabile de conservare pentru toate speciile și habitatele de interes comunitar.

 

2 comentarii

  1. János Márk-Nagy Răspunde

    un articol corect si echilibrat. Felicitari!

  2. János Márk-Nagy Răspunde

    un articol corect si echilibrat. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.