Ultima actualizare: azi, 10:20
Locale

Arheologii au mai scos la lumină trei cuptoare dacice din Medieșu Aurit

sapaturi mediesMuzeul Judeţean Satu Mare desfăşoară în a doua jumătate a lunii august 2013 săpături arheologice sistematice la Medieșu Aurit, la cuptoarele dacice de ars ceramică. Situl arheologic este de o importanţă deosebită, fiind cel mai mare centru de producţie ceramică din arealul european neocupat de romani. În campania din 2013 a fost ţintit centrul aşezării, unde se concentrează cele mai multe ateliere de producţie ceramică. Până acum au fost descoperite trei cuptoare cu atelierele aferente şi şanţurile de fundaţie a unei locuinţe de suprafaţă. Contextele cercetate se pot data în a doua jumătate a sec. II- prima jumătate a secolului III d.Hr. şi pe baza materialului arheologic se pot atribui dacilor liberi.

Pe lângă piesele ceramice au fost descoperite şi obiecte cu caracter militar roman (aplici de centură, vârf de săgeată roman), care indică o prezenţă militară romană în zona aşezării.

Alături de arheologii de la Muzeul Judeţean Satu Mare (responsabil şantier Robert Gindele) la cercetări participă elevi din Colegiul Naţional Ioan Slavici sub coordonarea profesorilor Ovidiu Octavian Onac şi Radu David.

          După terminarea cercetărilor din această vară, va fi organizată o conferinţă de presă în care vor fi prezentate detaliat toate rezultatele săpăturilor.

Sursa: Muzeul Județean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
politie frontiera
Excavator de 70.000 euro furat din Austria, depistat în județ

Poliţiştii de frontieră din cadrul STPF Satu Mare au depistat un excavator, în valoare de 70.000 de euro, care figura...

Închide