Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Casa scriitorului Rodion Markovits ar putea fi transformată în muzeu

nagy orban, felician pop, nicolae decsei, muzsnay arpad (2)Conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a Comunităţii Evreilor şi omul de cultură Muzsnay Arpad pregătesc o serie de manifestări pentru comemorarea marelui scriitor evreu Rodion Markovits, născut în Gherţa Mică. Imobilul în care a locuit scriitorul ar putea fi cumpărat şi transformat în muzeu.

Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă, susţinută alături de preşedintele Comunităţii Evreieşti, Nicolae Decsey şi Muzsnay Arpad, că marele scriitor, tradus în 17 limbi în perioada interbelică, va fi comemorat pe 27 august, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de moartea sa, urmând să fie reamplasată o placă pe casa în care acesta a trăit.

Noua placă va corecta datele eronate de pe placa actuală, şi anume faptul că scriitorul s-a născut în 1884 şi nu 1888. Felician Pop consideră că greşeala s-a produs „din superficialitate”.

Tot pentru comemorarea scriitorului, la sinagoga din Satu Mare va avea loc un simpozion, fiind invitate cinci personalităţi să vorbească depsre opera acestuia, după care va avea loc un concert de muzică klezmer.

Directorul Centrului de Creaţie a mai afirmat că ar dori cumpărarea casei scriitorului din Gherţa Mică, veche de peste 160 de ani, unde se mai află o parte a mobilierului acestuia.

Am dori să achiziţionăm casa veche de peste 160 de ani şi să deschidem un muzeu al iudaismului în Transilvania de Nord. Vrem să comemorăm un mare scriitor care a scris frumos despre Satu Mare. Credem că aducem la lumină o mare parte din trecutul valoros. Suntem într-o agitaţie etnică provocată de declaraţii hazardate. Rodion Markovits este un exemplu bun, un scriitor evreu care a scris despre români. În povestirile lui se întâlneşte o coeziune extraordinară, sunt şi documente de înţelepciune hasidică şi o descriere fabuloasă a lumii Oaşului”, a spus Felician Pop.

Cea mai importantă care a scriitorului este „Garnizoana din Siberia”, scrisă în 1927, carte tradusă în 17 limbi.

Romanul Garnizoana din Siberia, scris în 1927, cartea sa de căpătâi. Descrie viaţa din Primul Război Mondial, a fost un succes interbelic tradus în 17 limbi. Trebuie valorificată această moştenire culturală”, a mai precizat Felician Pop.

Mai mult, directorul Centrului de Creație pregătește tipărirea unei noi cărți în limba română a scriitorului Rodion Markovits, pe care a descoperit-o întâmplător într-un anticariat din Budapesta.

2 comentarii

  1. marinel Răspunde

    poponel vrea sa cumpere casa de la Gherta? Probabil impreuna cu Stef din moment ce spune “am dori”si cu banii “lor” de la judet.Ce aberatii poate sa debiteze individul asta,cica muzeul holocaustului la Gherta Mica.Ori e prost ori e antisemit.Si nu-l taxeaza nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.