Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Cursele aeriene Satu Mare – Italia au înregistrat pierderi de 250.000 de euro/lună

Conferința de presă în care s-a anunțat introducerea curselor 17 mai 2012

Conferința de presă în care s-a anunțat introducerea curselor 17 mai 2012

Cursele aeriene din Satu Mare spre două destinații din Italia, Veneția și Torino-Cuneo, din 2012, ar fi fost introduse de către proprietarul firmei Blue Air, la șantajul fostului ministru Ovidiu Silaghi, pentru a-i face campanie electorală cumnatului său Adrian Ștef candidat la președinția Consiliului Județean, pierderile anunțate de acționarul firmei fiind de 250.000 de euro. Acestea au fost scoase imediat după campania electorală.

Potrivit Mediafax, Nelu Iordache le-a povestit procurorilor cum i-ar fi dat banii lui Silaghi, în cadrul unei întâlniri avute la acesta acasă, în timpul discuţiilor fostul ministru folosind un “aparat de bruiaj”. De asemenea, potrivit lui Iordache, acasă la ministru era şi Remus Şpan. Iordache le-a spus procurorilor că Silaghi i-ar fi promis că va discuta cu şeful CNANDR.
“Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR – n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR(Şpan Remus-n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM(Pop Mihai, şeful CNANDR -n.r.) a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.
Omul de afaceri a mai arătat că s-ar fi simţit şantajat de fostul demnitar atunci când acesta i-a cerut să extindă cursele aeriene, în schimbul achitării, conform calendarului, a sumelor de bani de la CNADNR, pentru lucrările de la autostradă.
Tot Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii sale la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare.
“În urma discuţiilor pe care le-am avut la acel moment cu ministrul Silaghi a rezultat că pentru a avea linişte în ce priveşte efectuarea plăţilor către Romstrade de către CNADNR trebuia să deschid rute aviatice noi cu firma B A T A, care să lege oraşul Satu Mare de Europa. Mi-a spus atunci că acest lucru îi este necesar pentru că finul lui, al cărui nume nu mi-l amintesc la acest moment, candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Din câte îmi amintesc, ulterior a şi obţinut această funcţie”, a spus Iordache la DNA, declaraţiile sale fiind preluate şi verificate de anchetatorii anticorupţie.
Iordache a mai declarat că a perceput “această solicitare ca un şantaj şi o cumpărare a liniştii în ce priveşte încasarea banilor de la CNADNR”, în condiţiile în care, susţine omul de afaceri, efectuarea unor curse de la Satu Mare urma să-i aducă “o pierdere majoră lunară”.
“Cu toate acestea, am fost de acord pentru că nu aveam ce să fac. În timpul discuţiei după ce i-am spus lui Silaghi Ovidiu că sunt de acord cu aceste noi rute, acesta l-a contactat telefonic pe finul său, i-a comunicat ce a discutat cu mine şi i-a spus că trebuie să se vadă la aeroport cu mine de urgenţă. Când am plecat înapoi la Bucureşti, în aeroportul din Satu Mare m-am întâlnit cu acest individ, am făcut schimb de cărţi de vizită şi i-am comunicat numele persoanei de contact din partea B A T A SA, respectiv pe G R”, a mai arătat Iordache, în declaraţia sa.
Omul de afaceri le-a mai declarat procurorilor că, la întoarcerea în Bucureşti, a cerut unui angajat să-i facă un calcul al costurilor privind deschiderea noilor rute impuse de Silaghi şi astfel a reieşit o pierde lunară de aproximativ 250.000 de euro.
“Cu toate acestea, le-am dat ordin celor din conducerea B A T A să demareze procedurile de deschidere a acestor rute la Satu Mare în cel mai scurt timp posibil. Din câte îmi amintesc, GR a discutat cu finul lui Silaghi Ovidiu şi modalitatea de promovare şi publicitate pentru aceste curse, publicitate care se desfăşura simultan cu publicitatea pentru campania electorală a acestuia”, a mai declarat Nelu Iordache.
Omul de afaceri le-a spus anchetatorilor şi că suma de 200.000 de euro pe care i-ar fi dat-o lui Ovidiu Silaghi era, în opinia lui, suficientă “pentru a temporiza o vreme tendinţele de reziliere a contractelor”.
“În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită BATA S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 de euro, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 de euro ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor”, a mai arătat Iordache, în faţa anchetatorilor DNA.
Precizăm că Ovidiu Silaghi a spus că a aceste acuzaţii nu sunt reale, nu a primit mită, şi că “este o manevră a lui Traian Băsescu”.

6 comentarii

  1. Daniel Răspunde

    Nu stiu daca Stef a fost votat pentru cursele astea, ca taranii de pe la sate si comune l-au votat pt ca ,,e tipul ala din ziar si de la tv”, si asta e vina presei din Satu Mare cumparata cu bani publici, care ,,minteste poporul cu tembelizorul,, ca pe vremea lui Ceausescu, si il ridica in slavi pe Stef. Omul asta in afara de a se uita pe invitatiile de weekend si a merge pe la tot felul de evenimente cu fotograful personal consilierul angajat pe bani publici ce face? Cred ca ei stiau ca Sisi ce va pati, de aia a si organizat vineri inaugurarea penibila de la Odoreu cu 3 km asfaltare inceputa, tocmi pt ca satmarenilor sa le para rau ca uite ce a ptit Sisi, ca Base nu il vrea ministru, ca e mana lui etc. Prostii, Silaghi e un smecheras plecat si el la Bucuresti unde a prins gustul banilor furati prin santaje si alte escrocherii. Poate le spune si lui Govor si altii ca el de unde a luat aparatura de bruiaj, insa precis si Govor are de astea, ca sunt destepti in chestiile de genul asta. Parerea mea e ca Silaghi a fost lucrat chiar de PNL, pentru ca era previzbil ca Basescu sa refuze prima propunere, la ce fost cu Relu, asa ca l-au sacrificat, in loc sa fie a doua propunere, care nu poate fi refuzata. A doua v fi probabil un apropiat a lui Fenechiu, deci au facut-o cu cap. Iar noi satmarenii pe langa ca ne-am facut de rusine ca avem unul care a fost cred ca primul refuzat de un presedinte ca ministru, ne luam adio de la poduri drumuri etc, gargarele de campanie cu care sa laudau astia ca daca ajunge Sisi ministru va face. De la europarlamentre ce sa mai zic. Sisi sa stea acasa mai bine, iar sotia s sa isi plimbe fundul in jeepul LGO sa umble dupa banii de chirie din spatiile comerciale ale lor din centrul Satmarului primite si alea dubios.

  2. Ciprian Răspunde

    Potrivit informaţiilor deţinute de ZIUAnews, deputatul PNL Ovidiu Silaghi şi cumnatul său – Adrian Ştef, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, au obţinut cetăţenia maghiară pe 21 iunie 2011. Cei doi figurează în evidenţele autorităţilor din Ungaria ca având reşedinţa în localitatea Nyiregyhaza. Atât Ovidiu Silaghi, cât şi preşedintele C.J. Satu Mare, Adrian Ştef, au refuzat să răspundă la solicitările ZIUAnews pentru a clarifica modul de obţinere a cetăţeniei maghiare.

    P.S. Daca tot e bun amic cu ieseanul Iulian Dascalu, ”regele mallurilor”, daca iubeste Satu Mare, Silaghi trebuia sa il convinga pe acesta sa faca un mall si la Satu Mare, chiar daca asta nu intra in atributiile sale de serviciu, dar…

  3. Juliana Julia Răspunde

    Orice demnitar prins la furat declara, mai nou, ca e o lucratura de-a lui Basescu:))))…eu nu inteleg de ce Tukacs si alti derbedei de Satu Mare nu declara acelasi lucru!!!:))))

  4. Ioan Bogioaca Răspunde

    Iulia asta este tara celor care fura cit mai mult cind sunt prinsi sunt foarte nevinovati sau este de vina Basescu ce va urma este dezastru bine ca ai plecat….

  5. florentina Răspunde

    acest omulet STEF este o femeie gomflabila doar poze de suprafata si in rest nimic gol golut in cap doar hotii si smecherii

  6. Get Smart Răspunde

    Inspectorii ANI au constatat că Ovidiu Silaghi a folosit, timp de patru luni, un card de credit Visa Gold, cu limită de creditare de 35.170 de lei. A cumpărat cu acest card bunuri în valoare de 35.131 de lei. „Eu nu pot să contest faptul că am cheltuit de pe card acea sumă în timpul mandatului. Dar repet, este o descoperire de cont şi este normală o plată cu cardul, pentru că de aia s-a inventat acest mijloc de plată”, declara ministrul. Ce nu precizează acesta este faptul că nu poate justifica cheltuieli de 46.454 de euro, nicidecum 35.000 de lei, consumaţi prin intermediul cardului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.