Ultima actualizare: azi, 22:38

Locale

Ovidiu Silaghi este chemat miercuri la DNA. Îl va mai susţine Ponta la Transporturi?

silaghiLiberalul propus pentru Ministerul Transporturilor este un client vechi al DNA şi partener de învârteli financiare al lui Relu Fenechiu.

Ministrul propus de PNL pentru Transporturi, Ovidiu Silaghi, va fi chemat săptămâna viitoare, pe 21 august, la DNA. Informaţia este prezentată în exclusivitate de „Evenimentul Zilei”. Motivele nu sunt deocamdată cunoscute, însă drumurile la DNA nu reprezintă o noutate pentru Silaghi. El are numeroase antecedente în acest sens, multe survenite şi în urma relaţiilor de afaceri cu fostul ministru de la Transporturi, Relu Fenechiu.

Afacerea Samobil şi comisionul de un milion de euro
În 2008, Ovidiu Silaghi a fost cercetat de DNA pentru trafic de influenţă şi şantaj în cazul lichidării SC Samobil SA Satu Mare, a doua cea mai mare fabrică de mobilă din România.
La acea dată, ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Silaghi a fost acuzat de foşti acţionari ai Samobil SA că l-a ameninţat pe directorul Direcţiei Finanţelor Publice Satu-Mare, Nicolae Manea, că îl schimbă din funcţie dacă lichidarea judiciară a fabricii nu va fi încredinţată unei anumite firme, Euroconsulting SRL Suceava. Respectiva firmă aparţinea unui deputat al minorităţii italiene, Mircea Grosaru, aflat în grupul de interese patronat de nimeni altul decât deputatul PNL de Iaşi Relu Fenechiu.
Valoarea activelor Samobil era estimată la 15 milioane de euro, astfel încât firmei lichidatoare a lui Grosaru i-ar fi revenit un comision de un milion de euro.
Potrivit presei locale, la DNA existau înregistrări ale discuţiilor purtate de Silaghi cu directorul Finanţelor din Satu Mare, precum şi declaraţia de recunoaştere a acestuia. Mai mult decât atât, Euroconsulting şi-a deschis un punct de lucru la Satu Mare, chiar în locuinţa unui consilier al lui Silaghi, Marius Roman.

Legături cu mafia italiană
Contactele cu deputatul minorităţii italiene nu erau chiar întâmplătoare. Silaghi avea numeroase legături în zona afaceriştilor italieni, cărora se străduia din răsputeri să le promoveze interesele.
Presa locală nota că liberalul s-a implicat în privatizarea unor companii de stat din Satu Mare, precum fosta întreprindere farmaceutică, SC Galenus SA, sau în înfiinţarea gropii de gunoi judeţene, făcând eforturi ca acestea să ajungă pe mâinile unor dubioşi oameni de afaceri din Peninsulă, notează presa locală.
De altfel, Silaghi este asociat la Banca Românească cu un fost ofiţer SIE, Ovidiu Vicenţiu Poruţiu, care la rândul lui a fost asociat cu mafiotul italian Fabrizio Tincati, arestat şi condamnat în Italia pentru trafic de droguri.

Tun din finanţări nerambursabile
Din toamna anului 2007, Ministerul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism, Cooperaţie şi Profesii Liberale, condus de Ovidiu Silaghi, a început acordarea de finanţări nerambursabile pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Un nou prilej pentru Silaghi de a face bani, împreună cu partenerul de la Iaşi, Relu Fenechiu. Peste 100 de firme din Satu-Mare au beneficiat de aceste finanţări, însă numai după ce şi-au întocmit documentaţia necesară cu o firmă din Iaşi, controlată de, evident, Relu Fenechiu. Potrivit presei locale, comisioanele percepute de Fenechiu au fost de minim 9% din suma acordată, însă au fost cazuri în care s-a solicitat chiar şi un procent de 20%.

Scandalul preluării găinii cu ouă de aur, Registrul Comerţului
În calitate de ministru, Ovidiu Silaghi a iniţiat şi susţinut, în 2008, împreună cu grupul de interese de la Iaşi al lui Relu Fenechiu, o Ordonanţă de Guvern prin care urmărea preluarea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a României.
La acea vreme Silaghi era preşedinte al Camerei de Comerţ din Satu Mare, în această calitate fiind membru al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ a României. De altfel, el l-a sprijinit pe Mihai Vlasov, fost preşedinte al CCI Iaşi şi socru al actualului ministru liberal Cristian David, să preia conducerea CCI România.
Miza afacerii o reprezenta bugetul Registrului Comerţului, estimat la 48 de milioane de euro, baza de date cu cele 400.000 de firme şi fonduri europene nerambursabile de peste 100 milioane de euro ce urmau să ajungă la Registru. În urma scandalului de presă declanşat la acea vreme, Ministerul Justiţiei a reuşit blocarea proiectului, după ce fusese deja aprobat de Senat.

PNL şi Ponta insistă cu Silaghi
Marţi seara, prezent în studiourile unui post de televiziune, Ponta a spus că liderii USL au luat în calcul posibila respingere a lui Ovidiu Silaghi de către Traian Băsescu, dar încă nu au discutat concret despre alte persoane pentru o nouă nominalizare. Întrebat dacă ştie că preşedintele Băsescu ar deţine anumite informaţii cu privire la Silaghi, Ponta a replicat: „Probabil că îi face vreun dosar domnului Silaghi”.
Ovidiu Silaghi s-a aflat marţi la Guvern, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, abia sosit din vacanţa de la Miami.

Sursa: EVZ.ro

6 comentarii

 1. undercover Răspunde

  merge la o cafea,degeaba scrieti,si nu ptr altceva.Nu va fii ministru dar nici vinovat,tot timpul scapa oricum,numai trebuie sa ne obisnuim.

  • gogomanul Răspunde

   BASE, BASE domn cel mare seaman pe lume nu are, decat numai sfantul soare cand BASE e la racoare racoare (toata lumea vorbeste ca base nu face nimic cum nu face? chiar ca munceste si inca la greu)

  • miratu Răspunde

   Nu putem decit sa ne intrebam, ce fel de partid e PNL daca nu are un om competent si nepatat pe care sa-l puna ministru???????????????????

 2. relu Răspunde

  Ce e PNL?! Un partid de fripturisti,un partid fara coloana vertebrala, ce au calcat in picioare principiile liberale autentice, ce au patat imaginea bratienilor, istoria celui mai vechi partid din Romania.
  Nici la Satu Mare situatia nu e mai roza. PNL Satu Mare a devenit un partid de familie, satisfacand interesele unui grup restrans: rubedenii, prieteni, amante,clientela politica. Aceasta situatie i se datoreaza managementului defectuos promovat de Silaghi si Stef, goana dupa imagine al celor doi,dar si si pupincurismului penelistilor interesati de ocuparea unor importante functii publice. De va continua asa,PNL nu va mai ajunge la 20%, iar penelistii satmareni nu vor avea niciodata presedinte de Consiliu Judetean sau primar de municipiu resedinta de judet.

 3. Pop Ioan Răspunde

  Oare ce e PNL?!O intrebare stupida.PNL Satu Mare e un partid de fripturisti,un partid fara coloana vertebrala, ce au calcat in picioare principiile liberale autentice, ce au patat imaginea bratienilor, istoria celui mai vechi partid din Romania.
  Nici la Satu Mare situatia nu e mai roza. PNL Satu Mare a devenit un partid de familie, satisfacand interesele unui grup restrans: rubedenii, prieteni, amante,clientela politica. Aceasta situatie i se datoreaza managementului defectuos promovat de Silaghi si Stef, goana dupa imagine al celor doi,dar si si pupincurismului penelistilor interesati de ocuparea unor importante functii publice. De va continua asa,PNL nu va mai ajunge la 20%, iar penelistii satmareni nu vor avea niciodata presedinte de Consiliu Judetean sau primar de municipiu resedinta de judet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.