Ultima actualizare: azi, 11:38
Locale

Sătmărenii au fost la înălțime la festivalul din Hija, Ucraina

festival Hija UcrainaDuminică, 29 septembrie, în localitatea Hija ( Хижа -Tarna Mică), raionul Vinogradiv din Ucraina a avut loc un festival prin care s-a sărbătorit ziua localității.

La această manifestare au participat din partea  României: directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop, reprezentatul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Horvat Liuba Irina, consilierul președintelui Consiliului Județean, Robert Laszlo, folkistul George Negrea, reprezentantul Moților, Roșu Răzvan, omul de afaceri Kira Beniamin dar și alți invitați.

Oficialitățile ucrainene i-au întâmpinat pe români cu diverse bucate tradiționale specifice zonelor.

Începutul manifestărilor a fost marcat de corul  “Nevestele din Veleatin” îmbrăcate în straie populare care au interpretat cântece corale vechi ucrainiene.

Pe scena amplasată în curtea Casei de Cultura din Hija, au urcat printre numeroși artiști locali și grupul de muzică oșenească din Tarna Mare dar și George Negrea împreună cu Roșu Răzvan. Cei doi i-au impresionat pe cei prezenți cu o melodie în prima audiție cu versuri atât în limba română cât și în ucraineană.

Spectacolul susţinut de formaţiile româneşti şi ucrainene a durat câteva ore.
În sala de mese a Primăriei s-a organizat un dineu, cu bograci, caş proaspăt de oaie, urdă frământată, ciuperci cu sos. Toate bucatele – se mândrea primarul, au fost pregătite de etnicii ucraineni din Hija, dornici de a-şi etala arta culinară.

La masa oficială s-a vorbit despre bunele relaţii de prietenie şi colaborare între cele două ţări, de bunele relaţii de convieţuire între românii şi ucrainenii din Hija și de sporirea schimburilor de experiențe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Palatul Administrativ Satu Mare, candidat la cea mai urâtă clădire administrativă din lume!

Palatul Administrativ Satu Mare a fost propus de un blog din Canada, candidat la cea mai urâtă clădire administrativă din...

Închide