Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Avocat din Satu Mare, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență

DNAAncuţa Codruţa Mariana Ardelean, avocat în cadrul baroului Satu-Mare a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea, pentru trafic de influenţă. Avocata este acuzată că a cerut bani de la două persoane pentru a interveni pe lângă procurori să menţină soluţia de scoatere de sub urmărire penală într-un dosar penal.

Direcția Națională Anticorupție a emis un comunicat de presă prin care anunță trimiterea în judecată a inculpatei ARDELEAN ANCUŢA CODRUŢA MARIANA, avocat în cadrul Baroului Satu Mare, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 1 noiembrie 2013, prevalându-se de influenţa pe care o are sau lasă să se creadă că o are asupra magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, inculpata Ardelean Ancuţa Codruţa Mariana a pretins de la două persoane (denunțătoare) suma totală de 17.000 euro, din care a primit efectiv suma de 5.000 euro, pentru a-i determina pe procurori să menţină soluţia de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, respectiv pentru ca prim procurorul parchetului să nu infirme soluţia de netrimitere în judecată dispusă în dosarul penal şi, ulterior, procurorul de caz să nu dispună trimiterea în judecată a celor două persoane.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea.
În comunicat se face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ancuța Ardelean, avocat în cadrul Baroului Satu Mare, a fost prinsă în flagrant primind mită 5.000 din cei 17.000 de euro ceruți de la clienții săi.  Aceasta a fost denunțată chiar de către clienții săi, care spun că le-ar fi cerut 17.000 de euro în numele unui procuror, ca să nu fie trimiși în judecată.

Tinerii din Valea lui Mihai fost cercetați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, proces în care au fost asistați de avocatul Ardelean.

În timpul anchetei, cei doi au fost scoși de sub urmărire penală și li s-a aplicat o amendă administrativă, lucru de care au aflat, când încă se aflau în Belgia, la muncă. Fără să cunoască acest lucru, avocata Ancuța Ardelean i-a sunat pe cei doi, când aceștia se întorceau în țară, spunându-le că trebuie să plătească 17.000 de euro pentru a nu fi trimiși în judecată.

Cunoscând însă soluția dată de justiție și că avocata îi minte, cei doi bihoreni au sunat la Direcția Generală Anticorupție pentru a sesiza cele întâmplate. Cazul a fost preluat de către procurorii DNA Oradea. În aceeași seară tinerii au chemat-o pe avocată la Valea lui Mihai să-i dea un avans de 5.000 euro din cei 17.000 ceruți de către aceasta, dar totul a fost o înscenare pusă la cale de procurorii anticorupție care, imediat după ce femeia a preluat plicul cu bani au reținut-o pentru trafic de influență. În cursul audierilor avocata și-a recunoscut vinovăția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.