Ultima actualizare: ieri, 22:09
Locale

Episcopia Greco-Catolică acuză implicarea instituţiilor Statului Român în împiedicarea retrocedării Mănăstirii din Bixad

preoti-ortodocsi-opunandu-se-justitieiÎn urma intervenţiei mai multor instituţii ale Statului Român pentru a pune piedici executării unei hotărâri definitive şi irevocabile de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice Bixad, precum şi a opoziţiei la executare manifestată de un grup organizat condus de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Greco-Catolică de Maramureş a remis publicităţii un comunicat de presă.

Comunicat de presa referitor la retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad

Pe data de 7 noiembrie, 2013, trebuia sa aiba loc la Bixad (SM) executarea unei hotarari definitive si irevocabile a justitiei romane prin care Episcopia Greco-Catolica de Maramures sa fie pusa in proprietate si deplina posesie a Manastirii Greco-Catolice din localitate, confiscata in 1948 de regimul comunist.
Acum, dupa ce Manastirea a fost castigata inclusiv definitiv si irevocabil in instanta, institutii ale Statului Roman au dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pentru a-i lua inapoi aceasta manastire confiscata anterior de comunisti. Acest lucru dovedeste ca Statul Roman nu numai ca are o politica ce favorizeaza Biserica Ortodoxa majoritara, dar se implica activ prin Institutiile sale in epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice minoritare incepute de regimul comunist.
Concret, pe data de 7 noiembrie, 2013, reprezentantii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia sa puna in aplicare hotararea definitiva si irevocabila prin care Manastirea Greco-Catolica din localitate este data in proprietatea si deplina posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramures.
Inainte de inceperea executarii, oficiali ai Statului au spus reprezentantilor greco-catolici ca rolul lor nu este sa-i “bage” pe calugarii greco-catolici in manastire, ci numai sa masoare parcelele care ar trebui retrocedate dupa care sa se retraga.
Din cauza amenintarilor publice si incitarilor la violenta facute in repetate randuri de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe in cazul in care Manastirea Greco-Catolica este retrocedata, executorul judecatoresc a fost asistat de reprezentanti ai Politiei si ai Jandarmeriei Romane.
In momentul in care executorul si reprezentantii greco-catolici au ajuns in fata manastirii, intrarea era blocata de un lant viu de preoti si calugari ortodocsi, avand in spate lor si alte persoane de diferite varste.
Executorul s-a apropiat de ei si a solicitat sa fie lasat sa execute hotararea judecatoreasca, moment in care reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au manifestat impotriva executarii hotararii judecatoresti, au huiduit si au scandat lozinci impotriva greco-catolicilor, dintre care amintim: “Afara, catolicii din tara”.
Din cauza impotrivirii aratate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, executorul flancat de jandarmi si politie a mers prin spatele manastirii pentru a incepe masuratorile topografice in vederea identificarii exacte a parcelelor care sa fie date in deplina posesie Bisericii Greco-Catolice, asa cum prevedea hotararea judecatoreasca. Pe toata durata masuratorilor, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au scandat impotriva reprezentantilor greco-catolici si i-au amenintat.
Dupa terminarea masuratorilor, din cauza opozitiei la executare manifestata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, nu s-au putut preda imobilele in deplina posesie si folosinta partii greco-catolice, partea greco-catolica a fost chemata sa mearga la sediul de politie din localitate unde sa se intocmeasca procesul verbal.
Reprezentantii greco-catolici au fost escortati de fortele de ordine afara din manastire si au mers la sediul politiei, unde au refuzat sa semneze procesul verbal facut de executor pe motiv ca nu au fost pusi in deplina posesie, asa cum a cerut-o decizia instantei.
In momentul in care acestia erau in sediul politiei, doua reprezentante din partea Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat spunand ca aceasta institutie a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea de la Bixad ar fi a Consiliului Judetean. In consecinta, Consiliul Judetean Satu Mare a cerut si a obtinut o ordonanta presedentiala de sistare temporara a executarii pana ce se judeca aceasta cauza.
Domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a fost citat in presa spunand despre retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad urmatoarele: „Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in process. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta desi suntem proprietarii de drept„.
Este greu de inteles cum Consiliul Judetean poate fi “proprietar de drept” pe Manastirea Greco-Catolica din Bixad, din moment ce ea exista de trei secole in proprietatea Bisericii Greco-Catolice si instanta de judecata a confirmat dreptul de proprietate asupra ei.
Mentionam ca pe data de 1 noiembrie, 2013, a avut loc la sediul Prefecturii Satu Mare o intalnire intre reprezentantii mai multor institutii ale Statului Roman unde acestia, substituindu-se instantelor de judecata, au rejudecat cauza Manastirii Greco-Catolice Bixad si au decis ca hotararea judecatoreasca va fi executatea numai “partial”. Tot atunci, reprezentantii Consiliului Judetean Satu Mare au afirmat ca anumite imobile din cadrul manastirii ar fi ale acestei institutii, dar ca nu au fost chemati la proces. Afirmatia este total falsa, deoarece instanta a gasit deja ca imobilele care fac obiectul acestei retrocedari nu se afla in proprietatea statului.
Modul cum autoritatile Statului Roman s-au coordonat pentru a nu pune in aplicare aceasta hotarare a justitiei romane dovedeste ca se doreste confiscarea din nou a Manastirii Greco-Catolice din Bixad.

Istoricul manastirii din Bixad

Manastirea din acest loc din Bixad a fost ctitorita la anul 1700 de calugarul greco-catolic bazilitan Isaia pe terenul donat de unii locuitori din Trip pentru edificarea manastirii. Manastirea a fost in posesia calugarilor greco-catolici ai Ordinului Sfantului Vasile cel Mare de la infiintare pana in 1948 cand, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, aceasta manastire a fost confiscata de catre stat.
Mentionam ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad a fost un bastion al luptei impotriva comunismului in zona, Securitatea arestandu-i pe calugari inca din primavara lui 1948 pentru a se asigura ca acestia nu vor conduce oamenii la revolta atunci cand Biserica Greco-Catolica va fi scoasa in afara legii.
Este demn de mentionat ca in aprilie 1948, atunci cand Securitatea a venit prima data sa-i aresteze pe calugari, oamenii din Bixad si din satele din jur au venit la manastire, au inconjurat masinile Securitatii si nu le-au lasat sa plece pana ce nu s-au asigurat ca nici un calugar nu a fost arestat. Ulterior, toti localnicii care au participat la acel eveniment au fost arestati si anchetati de Securitate, iar calugarii au fost vanati unul cate unul iar manastirea inchisa.
In perioada comunista statul a transformat Manastirea Greco-Catolica din Bixad intr-un Preventoriu de copii ai caror parinti erau bolnavi de TBC, Preventoriu care apartinea de Spitalul orasenesc din Negresti-Oas. Chiliile calugarilor, precum si celelalte constructii ale manastirii au fost folosite pentru cazarea copiilor si activitatile lor.
Spre finele anilor ’80, sunt trimisi cativa calugari la aceasta manastire parasita pentru a o reactiva si a o face ortodoxa. Intr-un articol din ziarul Lumina al Bisericii Ortodoxe, inclusiv actualul staret al manastirii ortodoxe afirma ca, ajuns la Bixad in 1990, “N-am gasit nimic aici. Am luat totul de la capat.” Adevarul este ca era acolo biserica greco-catolica, iar calugarii ortodocsi au luat de la Preventoriul de copii o parte din vechile constructii ale calugarilor bazilitani.
In anul 1992 s-a emis hotararea de guvern 466/1992 prin care s-a predat Bisericii Greco-Catolice o parte din imobilele confiscate de regimul comunist si aflate in proprietatea Statului, inclusiv Manastirea Greco-Catolica din Bixad. In temeiul acelei hotarari a fost emisa Dispozitia nr. 97/10.09.1999 de predare a imobilelor mentionate in HG 466/1992 poz. 63 si 64 catre cultul greco-catolic.
In acest sens, pe data de 15.09.1999, Comisia de retrocedare impreuna cu Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat la Bixad pentru a preda imobilele cultului greco-catolic. Predarea juridica nu a prezentat nicio problema, in acest sens incheindu-se Protocolul de predare-primire dintre Spitalul Orasenesc Negresti-Oas si Biserica Greco-Catolica, si Protocolul de predare-primire – in temeiul HG 466/1992 – dintre Primaria Comunei Bixad si Biserica Greco-Catolica. Transferul stapanirii materiale propriu-zise a constructiilor, insa, a fost impiedicata si atunci de interventia si opozitia reprezentantilor Bisericii Ortodoxe.
In anul 2006 Episcopia Greco-Catolica de Maramures a deschis proces pentru a intra in posesia efectiva a Manastirii, proces care s-a castigat, prin decizia 5847/2012, definitiv si irevocabil la Intalta Curte de Casatie si Justitie. Toate instantele au decis lasarea in deplina proprietate si posesie a Manastirii partii greco-catolice.
In baza deciziei 5847/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a adresat tribunalului o cerere de investire cu formula executorie a sentintei si deciziei curtii de apel, cerere aprobata pe data de 05.11.2013.
Din aprilie 2013 reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au folosit de toate mijloacele legale pentru a opri aceasta retrocedare, mijloace care insa au fost respinse de instanta.
Pe data de 7 noiembrie 2013, dupa 21 de ani de cand aceasta Manastire trebuia sa fi fost deja retrocedata efectiv, Institutiile Statului nu numai ca nu si-au dat intregul concurs pentru a pune in aplicare o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei romane, dar se implica activ prin instutiile pe care le reprezinta pentru a confisca din nou Manastirea Greco-Catolica din Bixad. In tot acest timp, imobilele greco-catolice din incinta Manastirii, in care nu am fost pusi in deplina posesie nici pana astazi, se degradeaza continuu cu concursul tacit sau direct al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane.
Precedentul creat de aceasta actiune coordonata a Institutiilor Statului Roman care a avut loc la Bixad este ingrijorator pentru viitorul statului de drept in Romania.
Episcopia Greco-Catolica de Maramures condamna aceasta atutidine abuziva si discriminatorie a Statului Roman manifestata in acest caz si va continua sa isi apare drepturile folosindu-se de toate mijloacele pe care legea le permite.

Biroul de presa
Episcopia Greco-Catolica Maramures

 

31 comentarii

 1. toma Răspunde

  furt pana la capat! ortodocsii au castigat alegerile, nu? ei sunt la putere.

 2. Eu Răspunde

  Nu imi pasa de biserici manastiri si alte rahaturi de acest gen. RELIGE=PROSTIE!

 3. daaaaa Răspunde

  Vasile Blaga presedintele PDL a dat legea pe cind era la putere,pacat ca asistam la asa ceva,

 4. moscraciun Răspunde

  Bine mah, da traim in romania cu r mic. cum sa respecte legile statulul roman? Sunteti normali la cap?!??!?!?! Afara cu romania din ue si nato!!!!

 5. MAciuca Răspunde

  Ar fi o chestie dacă ar putea fi afara si cu prostia din tartacuta ta!

 6. MAciuca Răspunde

  Domnilor greco si catolici,dacă argumentele voastre sunt doar cele de pe Wikipedia,lăsați-o balta!
  Nu aveți ce caută acolo.Nu ați adus un pai,toate sunt făcute de ortodoxi.
  Drum bun la pocait,dacă nu va dau cu piciorul in cur.

  • Alex Răspunde

   Poate ca ar fi mai bine sa mai dai pe la scoala sa inveti cum se scrie ortodox la plural. Nu e „ortodoxi” ci ortodocsi.
   Voi ortodocsii sunteti tare buni la amenintari, dar cand trebuie sa faceti ceva pentru comunitate va trageti pe fese.
   E bine stiu faptul ca, toate averile, cladirile si terenurile bisericii catolice au fost confiscate de comunisti. Ei bine acum au cadrul legal sa le recupereze si bine fac. Ortodocsii tare s-au facut stapani peste multe proprietati ce nu erau ale lor. Poate ca ar trebui sa se invete o data minte ca scopul bisericii nu e acumularea de averi ci cu totul altul, doar ca l-au uitat pentru ca e bine sa a tot ce-ti trebuie si sa prostesti oamenii in continuare.

   • maciuca Răspunde

    @alex:padre imi cer scuze,dar greseala nu anuleaza textul.Cu mai mult calm poate ca s-ar rezolva problemele.Sau poate dictatura minoritatii ar trebui sa primeze.Vorbiti de parca parintii sau bunicii ortodocsilor de azi au venit de pe alta planeta.Poate smerenia nu face parte sin virtutile voastre,dar asta este.Impotriva acumularilor bisericii sunt si eu!
    Atentie la directia pietrei,ca s-ar putea sa avem surprize toti.

    • Alex Răspunde

     @maciuca
     EU personal sunt ATEU, nu tin nici cu o parte nici cu alta, dar cred ca daca acel teren cu cladirile aferente a fost confiscat de catre comunisti ar trebui retrocedat proprietarilor de drept, celor carora le-a fost confiscat. Acuma ca este o disputa intre mai multe culte e o alta problema. Poate ca cultele ar trebui sa se uneasca toate, la urma urmei au acelasi scop si anume sa faca cunoscut cuvantul lui Dumnezeu. Ca in timp a devenit o lupta crancena intre culte care sa aiba mai multe proprietati, adepti si bogatii e alta problema. Insa cred ca impozitatea terenurilor, cladirilor, averilor si veniturilor cultelor ar opri aceasta fuga dupa inavutire a lor.

 7. maciuca Răspunde

  @alex:prima intentie de toleranta:am acceptat cacofonia „ca cultele” unuia care a frecventat scoala -zice el-mai mult decat mine.Hai succes padre!
  Nu cred ca ai dreptate din simplul motiv ca si noi suntem urmasii acelorasi catolici sau uniti cu Roma,pe care pretind ca ii mostenesc greco catolicii!

  • Alex Răspunde

   Ortodocsii nu sunt urmasii acelorasi catolici uniti cu roma, din simplul motiv ca cei care au dorit sa treaca la catolicism atunci au trecut, urmasii devenind greco-catolicii de azi, in timp ce aceia care nu nu au trecut atunci la catolicism sunt urmasii ortodocsilor de la acea data. Si totusi e o diferenta de aproximativ 100 de ani de cand au devenit catolici si pana a venit comunismul. Daca e sa o luam din punc de vedere istoric, ortodocsii sunt si eu catolici, deoarece inaltul scaun al bisericii a fost la Roma pana la marea schizma cand s-au separat in doua, in catolici si ortodocsi. Iar mai apoi catolicii s-au mai impartit in 2 rezultand astfel romano si greco catolicii.

   • maciuca Răspunde

    @alex:mai lasa-ma mai nene cu scrierile tale pe care le crezi docte.Eu printre alti nebuni ne punem mintea cu tine pe tot felul de interpretari aiuritoare.Cum mama dracului sa nu nu am si eu drept la mostenire daca parintii mei au fost greco uniti eu optand pentru ortodoxism.
    Juridic ,cred ca esti cel putin neinspirat!Ai acaparat o discutie in care fiecare este in afara subiectului,tu singur le stii pe toate.
    Scrie frate parerile tale si daca gasesti vre-un crestin sa le publice,asta e!

    • Alex Răspunde

     Tot juridic vorbind nu cred ca parintii tau aveau acte de proprietate asupra terenului respectiv. Ca o proprietate apartine unui cult sau altul e o alta poveste. Proprietatea e a cultului nu a membrilor cultului.
     Ceea ce zici tu e identic cu faptul ca daca un parlamentar a primit o locuinta de serviciu, copiii lui trebuie sa mosteneasca locuinta respectiva de serviciu, desi acea locuinta apartine statului.

 8. maciuca Răspunde

  @alex:prima intentie de toleranta:am acceptat cacofonia „ca cultele” unuia care a frecventat scoala -zici tu-mai mult decat mine.Hai succes padre!
  Nu cred ca ai dreptate din simplul motiv ca si noi suntem urmasii acelorasi catolici sau uniti cu Roma,pe care pretind ca ii mostenesc greco catolicii!

 9. marele maestru international Răspunde

  @alex,esti un biet ateu prostanac cu privirea unei vaci in convalescenta

  • x Răspunde

   asta se potriveste unui crestin ca tine 😉

  • Alex Răspunde

   Intr-o saptamana n-ai fost in stare sa vi cu o dovada plauzibila la acuzele pe care mi le aduci. Imi pun semne de intrebare daca stii sa citesti corect un text.

 10. maciuca Răspunde

  @alex:iti mai spune si altcineva ca esti doar un simplu ateu si un profan in religie:

  Nu-mi vine să cred!

  teodoR cURpAş
  Poate emisiunea “Glasul
  Bisericii” pe care o realizez la Nord
  Vest TV mă obligă mai mult decât
  mă îndreptăţeşte să-mi exprim nemulţumirea
  faţă de ceea ce se întâmplă
  la Mănăstirea din Bixad.
  Cred că în istoria românilor
  n-a existat o astfel de dezbinare,
  aceasta fiind între frate şi frate, mai
  bine zis, între două biserici surori.
  Dacă în 1992, printr-o hotărâre de
  guvern cu un şef ce era “puţin la
  simţire” românească, urmează şi azi
  aceste neînţelegeri, mai dure, parcă,
  decât retrocedările şcolilor, instituţiilor
  şi clădirilor importante. Ce
  fac judeţele unde nici nu există CFuri?
  Am trăit momente triste, când
  biserica de pe strada 1 Decembrie
  1918 a fost ocupată “milităreşte” şi
  au fost scoşi credincioşi mulţi la
  număr, în stradă, iar acum se roagă
  într-o baracă din care sunt scoşi din
  nou. Oare românii ortodocşi n-au
  nimic aici? De unde au venit aceştia?
  S-au dat sentinţe în defavoarea
  ortodocşilor şi la Cămărzana, la
  Viile Satu Mare şi e pe rol la Sanislău.
  N-am auzit de procese câştigate
  de ortodocşi. Aceste strămutări
  la tribunale din centre ale ţării unde
  nu sunt astfel de cazuri se judecă
  sec, fără a se gândi la urmări.
  Ce caraghios, ca în zilele
  noastre să se confrunte jandarmii
  înarmaţi ca pentru război (deşi
  acolo n-ar fi viteji!) cu masa de oameni
  din Bixad! Bine că s-au reţinut
  bixădenii şi n-au izbucnit! Bine
  că a intervenit Consiliul Judeţean la
  Judecătoria Negreşti Oaş! Nu este
  de mirare că preoţii şi călugării au
  fost de faţă, chiar din alte localităţi.
  Au fost preoţi care au luptat pe
  front pentru cauza ţării! Îi admir!
  Ei sunt între credincioşi la bine şi la
  rău. Ei sunt, de când e lumea, alături
  de dascăli, luminătorii satelor. Eu
  nu-i acuz pe avocaţi, ei făcând totul,
  ca meseriaşi, să câştige clientul pe
  care-l apără şi o fac pe bani, nu mărunţi!
  S-a dat greco-catolicilor mai
  mult decât au cerut. Au construit,
  au primit biserici gata construite, au
  primit centrale termice, iar procentul
  mic al lor, chiar nu-i îndreptăţeşte!
  Ar fi cazul să analizeze serios
  şi să trăiască în frăţie cu toate religiile.
  I-am cunoscut altfel pe români,
  dar această dezbinare, parcă,
  e dirijată şi voită de cineva şi nu
  duce la nimic bun! Să se ştie că
  preoţii şi călugării slujesc acolo
  unde le este locul, dar să se ştie că
  toţi credincioşii acestora sunt o
  forţă ce nu poate fi clintită prin decizii
  fără profundă analiză, mai ales
  când proprietarul n-a fost parte din
  proces (Consiliul Judeţean). Eu naş
  acuza cu nimic în aceste cazuri pe
  preoţii ce-şi apără biserica, chiar
  dacă mulţi dintre cei greco-catolici
  au fost martiri. Ei pot fi ajutaţi altfel,
  nicidecum să scoţi mase de credincioşi
  ortodocşi din biserici. Se
  uită că suntem o ţară ortodoxă şi…
  nu oricare, gândind la număr şi valoare.
  Cred că Sfântul Sinod, Patriarhia
  şi Episcopiile ortodoxe ale
  ţării ar trebui să intervină pentru a
  se pune capăt acestei stări de lucruri.
  Peste tot se face referendum, dar
  aici se evită. De ce? Are cineva interesul
  destrămării bisericii ortodoxe?
  Nu va reuşi nimeni! O ştiu
  din discuţiile cu preoţii, cu credincioşii,
  cu oameni de alte religii. Toţi
  gândesc bine, iar biserica ortodoxă
  din Maramureş şi Satu Mare, cele
  peste treizeci de mănăstiri, realizează
  lucruri însemnate pentru credinţa
  noastră. Mai sunt greşeli, mici
  exagerări, care prin înţelegere se pot
  înlătura. Şi la alte culte se fac greşeli,
  dar fiind numeric puţini, n-au interesul
  să iasă în public. Nu mi-au plăcut
  excesele, mai ales când este
  vorba de credinţă. Am ajuns să
  putem avea libertate deplină şi în
  această privinţă şi trebuie să existe
  ceva să ne dezbine! Toate au o limită,
  toate trebuiesc făcute cu
  bunul simţ! Altfel stricăm ce am
  obţinut cu sacrificii mari!
  Preoţii ortodocşi au o pregătire
  profesională foarte temeinică,
  făcută, în majoritate, la Sibiu, Cluj
  Napoca, Timişoara. Aceştia n-au
  devenit preoţi “peste noapte” şi
  sunt respectaţi de marea majoritate
  a populaţiei. Cred că retrocedările,
  cu copii români scoşi din şcoli şi cu
  credincioşi evacuaţi cu arme şi baionete,
  cu mascaţi, trebuie să se încheie.
  Românii ortodocşi vor
  spune: Gata! Şi atunci gata va fi!
  Toate au o limită! Nu plătim jandarmii
  să ocupe bisericile statului
  român! Ei să-şi vadă de treburile lor,
  că au ce face!… Azi, mâine se vor
  găsi acte pe toate instituţiile mari
  ale judeţului. Poate vor cere sediul
  Consiliului Judeţean, poate cel al
  Tribunalului (că este aproape reabilitat).
  Mai cunoaştem exemple legate
  de şcoli ce sunt reabilitate
  100% şi trebuiesc predate!

  • Mihai Răspunde

   Curpaci asta ii un cretin. Proprietatea este sfanta. Indiferent cati sunt, ce si cum.
   Iar Greco Catolicii vor reprimii toate proprietatile pentru ca Romania a acceptat valorile occidentale si a aderat la spatiu UE. Asa ca ciocul mic. Sau vreti ca calatoriti din nou cu viza?

  • marele maestru international Răspunde

   ateul se lauda ca ceda la rugamintea unui preot sa ai faca lucrarea pe de alta parte incita la cruciade anticrestine si demolarea bisericilor dar nu mai recunoaste acestea ca le scria chiar el ci le intoarce pe dos..creatura asta e scapata din ceva rezervatie

   • Alex Răspunde

    Poate ca ar trebui sa vi cu dovezile alea in care incit la cruciade anticrestine si demolarea bisericilor. Da, incit la o crudiata culturala, care e cu totul altceva, dar daca tu ca, crestin te simti amenintat de culturalizare, ai o mare problema. Culturalizarea si educatia n-a adus nici unui popor nimic rau. Uite la Japonia, care dupa al 2-lea razboi mondial a fost doar ruine, dar prin educatie si cercetare a ajuns unde e acum. Cat de relegiosi sunt japonezii? Arata-mi o tara crestina din lume care e dezvoltata, dar mai ales una ortodoxa.
    Faptul ca nu stiti sa veniti cu argumente care sa sustina ceea ce spuneti inseamna ca nu aveti ce spune. Orice discutie se poarta cu argumente.
    Ateu am devenit dupa ce am facut lucrarile lu’ popa ala. Aia a fost picatura care a umplut paharul si m-a facut sa caut argumente si dovezi care vin in sprijinu religiei si cu cat sapam mai adanc cu atat dovezile in sprijinul religiei deveneau din ce in ce mai putine.

 11. Mihail Răspunde

  Eu cred ca ar trebui sa iesim cu totii la o bere si sa ne vedem de ale noastre. Oricum nu va vor fi locuri rezervate in cer doar pentru ortodocsi. Asa ca popii cu popii iar noi cu lucrurile lumesti

 12. x Răspunde

  CRE(S)TINILOR!!!! de ce va ambalati asa? ca un ateu are argumente legat de biserici dumnezeu si alte prostii???? va doare adevarul. Sa va bat cu carti in cap de primitivi!

  • Alex Răspunde

   De obicei cand nu au argumente, si de obicei nu le au, nu stiu numai sa atace, sa calomnieze… etc. Sincer chiar nu ai cu cine sa porti o discutie constructiva in care sa vina fiecare cu argumentele lui.

   • x Răspunde

    asta e. sa fie sanatosi. macar sa taca din gura. eu daca nu am habar de ceva prefer sa tac.

    • Alex Răspunde

     Ai vazut pe unu dintre ei sa faca asta? Ca eu nu.

     • x

      stii ce inseamna asta? sunt batuti in cap de mic. asa au fost crescuti, si oamenii astea se roaga tot timpul cand e bine sau rau. daca nu ploua se roaga se le dea dumnezeu ploaie, din pacate nu dumnezeu decide in asta, ci natura care are un mecanism de mai bine de 6 miliarde de ani. si eu am fost crescut asa, dar pe la 12 ani cand m-a pus popa sa citesc biblia, mi-am dat seama ca e o mare magarie. teoria era frumoasa, cartea….de toata groaza. multumesc lui ‘dumnezeu’ ca m-a facut ateu 😀

     • marele maestru international

      @x..cind pica fulgerul linga termopanul tau ce iti spui?vai draga galileo galilei apara si pazeste cochilia mea sau schelaiesti ca o catea ascunsa

     • Alex

      Probabil ca se bucura de frumosul spectacol al naturii inconjuratore. Daca zici ca zeul tau e responsabil cu fulgerele de pe pamant poate ca ai o explicatie plauzibila pentru cele de pe saturn, sau jipiter, sau alte planete sau sateliti ai planetelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Încă un sătmărean – Florian Opre Zazula – ia trei de DA la X Factor (VIDEO)

Sătmăreanul Florian Opre Zazula are 34 de ani, este puțin mai mult tatuat, însă pare un suflet sensibil. Are în...

Închide