Ultima actualizare: azi, 10:10

Locale

GAL-urile din judeţul Satu Mare au participat la INDAGRA 2013

Indagra 2013 (110)Membrii GAL-urilor din judeţul Satu Mare (GAL Zona Sătmarului, GAL Sud-Vest Satu Mare, GAL Ţara Oaşului şi GAL Someş-Codru) au participat la Conferinţa FNGAL „Rolul Grupurilor de Acţiune Locală în dezvoltarea rurală – viitorul programului LEADER în România”, desfăşurat la Bucureşti în cadrul INDAGRA 2013. Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL) şi GAL-urile din România au amenajat un stand de prezentare în cadrul Târgului INDAGRA Food 2013, în Complexul Expoziţional ROMEXPO, ce s-a desfăşurat în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, la Bucureşti.

Reuninea GAL-urilor din România a avut loc în data de 30 octombrie 2013 şi au participat reprezentanţii GAL-urilor, membri ai Parlamentului României, ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai APDRP-ului, precum şi ai societăţii civile implicate în proiectul viitoarei programări a fondurilor europene pentru agricultură.

În cadrul conferinţei s-a discutat despre efectul pozitiv al activităţii parteneriatelor GAL pentru mediul rural, modul în care Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2020 va aborda programul LEADER, sursele alternative de finanţare care pot fi utilizate pentru implementarea unei Strategii de Dezvoltare Locală de succes.

Indagra 2013 (8)

Abordarea LEADER a oferit prilejul comunităţilor locale rurale să exploreze modalităţi noi prin care să devină competitive ca urmare a valorificării bunurilor locale, să asigure conservarea mediului, să creeze locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural şi să contribuie la creşterea calităţii vieţii. Au fost selectate pentru finanţare 163 de GAL-uri, suprafaţa acoperită fiind de aproximativ 142.000 km pătraţi iar din punct de vedere al populaţiei aceasta este de circa 6,7 milioane de locuitori. Analiza distribuţiei teritoriale a GAL relevă o concentrare mai puternică în zona de vest şi centru a ţării şi o distribuţie mai redusă în zona de sud.

Până în prezent s-a stabilit, pentru noua perioadă de programare 2014-2020, suma de 7,52 miliarde euro pentru PNDR, iar la nivelul GAL-urilor se va acorda 5% din sumă, reprezentând 356 de milioane euro. Bugetul pentru programul LEADER poate fi majorat până la 10% din PNDR, urmând ca aceste decizii să fie luate în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.