Ultima actualizare: ieri, 20:09

Locale

Greco-catolicii din Statele Unite îi cer socoteală președintelui Adrian Ștef în legatură cu Mănăstirea Bixad

Manastirea Bixad (1)Intr-o scrisoare adresata lui Adrian Stef (PNL), Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, pe data de 13 noiembrie 2013, greco-catolicii din Statele Unite ii solicita acestuia clarificari publice in legatura cu afirmatiile facute in numele sau ca decizia definitiva si irevocabila de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad “este un abuz”, informează un comunicat.

Afirmatia de mai sus a fost facuta in cadrul unei intalniri la Prefectura Satu Mare, pe data de 1 noiembrie 2013, unde s-a discutat punerea in executare a acestei hotarari judecatoresti, ocazie cu care Mircea Govor, Presedinte PSD si Vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, a declarat: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in process. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta desi suntem proprietarii de drept.”
“Va solicitam sa clarificati public pozitia domnului Mircea Govor, mai ales in ceea ce priveste afirmatia acestuia ca o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante de jucata este un abuz”, a spus Pr. Chris Terhes, Presedintele Romanian Greek-Catholic Association, in solicitarea adresata lui Adrian Stef.
Mircea Govor l-a reprezentat pe Adrian Stef la aceasta intalnire de la Prefectura Satu Mare, unde mai multi reprezentanti ai institutiilor statului au rejudecat cazul Manastirii Greco-Catolice din Bixad si au decis ca hotararea judecatoreasca de retrocedare a Manastirii va fi pusa in aplicare “numai partial”.
Manastirea Greco-Catolica din Bixad trebuia retrocedata, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocale, partii greco-catolica pe data de 7 noiembrie, insa Adrian Stef a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures in aceeasi zi pe motiv ca Manastirea este in proprietatea Consiliului Judetean, actiune in urma careia s-a obtinut o ordonanta presedentiala de sistare temporara a executarii.
“In tot acest timp, imobilele greco-catolice din incinta Manastirii, in care nu am fost pusi in deplina posesie nici pana astazi, se degradeaza continuu cu concursul tacit sau direct al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane”, a spus Episcopia Greco-Catolica de Maramures intr-un comunicat public referitor la faptul ca institutii ale statului au intervenit pentru a opri aceasta executare la Bixad.
“Modul cum autoritatile Statului Roman s-au coordonat pentru a nu pune in aplicare aceasta hotarare a justitiei romane dovedeste ca se doreste confiscarea din nou a Manastirii Greco-Catolice din Bixad”, a spus Episcopia Greco-Catolica de Maramures.
Manastirea din Bixad a fost greco-catolica de la infiintare, iar in anul 1948 a fost confiscata de comunisti si inchisa, iar calugarii greco-catolici arestati de Securitate.
Adrian Stef a fost solicitat cu aceasta ocazie de catre greco-catolicii americani sa clarifice “pentru opinia publica de cand Manastirea din Bixad este in proprietatea Consiliului Judetean Satu Mare si de ce retrocedarea acesteia catre partea greco-catolica ar fi un abuz”.
“Pentru buna informare a opiniei publice si respect pentru adevar, este imperativ ca domnul Adrian Stef sa clarifice afirmatiile facute in numele sau de catre domnul Mircea Govor”, a comentat Pr. Terhes aceasta solicitare.
Romanian Greek-Catholic Association este o organizatie non-profit din California care sprijina Biserica Greco-Catolica si pledeaza la nivel international pentru oprirea discriminarii greco-catolicilor din Romania si pentru restituirea proprietatilor religioase confiscate de regimul comunist in Romania.
Pentru referinta, prezentam mai jos scrisoarea adresata domnul Adrian Stef, Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare.
Sursa: ASociatia Greco catolicilor din SUA

Redăm în continuare scrisoarea:
13 Noiembrie, 2013
Irvine, California

Catre Domnul Adrian Stef
Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare

Re: Clarificari ale CJ SM fata de implicarea in oprirea retrocedarii Manastirii Greco-Catolice Bixad

Stimate Domnule Presedinte,
Pe data de 7 noiembrie trebuia sa aiba loc punerea in executare a hotararii definitive si irevocabile de retrocedare catre partea greco-catolica a unor imobile din cadrul Manastirii din Bixad, lucru care nu s-a putut duce la bun sfarsit datorita interventiei Consiliului Judetean Satu Mare.
Intr-o intalnire care a avut loc la Prefectura Satu Mare pe data de 1 noiembrie, unde s-a rejudecat acest caz, domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a declarat urmatoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in process. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta desi suntem proprietarii de drept.”
Pana cand procesul pe care dumneavoastra l-ati deschis impotriva Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, pentru a opri retrocedarea acestei manastiri greco-catolice confiscate de comunisti in 1948, va fi finalizat in justitie, va solicitam sa clarificati public pozitia domnului Mircea Govor, mai ales in ceea ce priveste afirmatia acestuia ca o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante de jucata este un abuz.
Mentionam ca acesta v-a reprezentat pe dumneavoastra la intalnirea de la Prefectura din 1 noiembrie, ca atare aveti datoria sa clarificati pentru opinia publica cele afirmate de dansul.
Este un fapt istoric de netagaduit ca Manastirea din Bixad a fost greco-catolica de la inceputul existentei ei, iar in 1948 aceasta a fost confiscata de catre comunisti iar calugarii greco-catolici vanati de Securitate si inchisi in puscarii.
Va solicitam, de aceea, sa clarificati pentru opinia publica de cand Manastirea din Bixad este in proprietatea Consiliului Judetean Satu Mare si de ce retrocedarea acesteia catre partea greco-catolica ar fi un abuz.

Cu stima,
Pr. Chris Terhes
President

29 comentarii

 1. Eu Răspunde

  CRE(S)TINII de ce nu cer ajutor de la zeul lor cel sfant????

  • un comentator.... Răspunde

   “Eu spune:
   13 noiembrie 2013 la 15:33

   CRE(S)TINII de ce nu cer ajutor de la zeul lor cel sfant????….”
   Eu, iti raspund….zeii erau a paganilor …a celor de teapa ta…Ortodoxia adevarata religie sfinteste oamenii deci si pe tine…”Eu”-le ca vrei sau nu vrei parintii tai nu te-au crescut in pustiu si sunt mai mult convins ca ai fost botezat….ca-L renegi pe Dumnezeu…este pacatul tau….ti-am adus la cunostinta….fa rapid ceea ce trebuie sa faci… cu sufletul ramai in vesnicie….in dragoste sau in pacat…ai de ales…

 2. Andrei Răspunde

  Ca ce chestie cer ei socoteala din SUA? Cu ce drept? Asta-i prea de tot. Vai de mine ! Aia pot sa urle pana ii tine glasul ca nu-i aude nimeni !

 3. mihail Răspunde

  Govor asta ii un cretin punct!

  • un comentator.... Răspunde

   …vad ca ai luat sabia dreptatii in maini si ti-ai facut dreptate…ai pus punct….Poate afirma despre tine oricine acelasi lucru? Daca da….alege-ti soarta si ramai cu ea,daca nu, poate mai ai timp pentru pocainta….nu tu esti judecatorul suprem,roaga-L sa tr ierte….

 4. jon Răspunde

  daca catolici isi iau toate bisericile care se presupun ca sunt a lor desi si ortodoxilor sa se dea inapoi bisericile pe care generalul bucov la distrus cu tunurile sa le dea inapoi sau macar contravaloarea si ne ridicam biserci de 3 ori mai mari si mai bunbe ca si a lor…

  • un comentator.... Răspunde

   De ce faci o asemenea socoteala….fa socoteala corecta: in democratie se voteaza….sa votam ca sa vedem cum stau treburile….in perioada cand de la Viena,Berlin si Budapesta in complicitate cu Vatican s-a infiintat o noua religie sa vedem ce religie exista pe teritoriul tarii,sa facem un calcul

 5. Dupapui Demorosan Răspunde

  povesti greco-catolice de doi banii… ATENTIE …tatal minciunii este diavolul…asa spune Scriptura ORTODOXA…papaistasul de la Vatican spunea acum citeva zile ca va agata cite o piatra de git , VOUA, celora care aveti credinta in BAN si INFLUENTA si nu in rugaciune…atentie…

  • Alex Răspunde

   Sa inteleg ca pentru voi ortodocsii sunt mai importanti banii si influenta decat rugaciunea. Pentru mine nu e ceva nou.

   • Eu Răspunde

    Clar. Asta nu e ceva nou 🙂

    • Alex Răspunde

     E tipic ortodocsilor.

     • matroz

      @alex:credeam ca v-ati schimbat registrul postarilor.M-am inselati,ramaneti acelasi observator doar pentru o parte.Cred ca o faceti si pentru ca este cool sa fii astazi greco-catolic,cand habar n-ai ce inseamna,istorie stii din lecturi de ocazie etc.In locul majoritatii-ca nu va place este o alta problema-ortodoxe ce ati face?Ati deschide usa sa intre altii numai pentru afirmatii?Sunt tot atat de uniti cu Roma pe cat suntem si noi ortodocsi!!!
      Ce nu este clar?Nu au niciun drept mai mult decat ortodocsi,suntem toti urmasi a cuiva ca afost unit sau nu.
      Asa ca a cere la nesfarsit este si o blasfemie la adresa strabunilor nostri si o continua hartuire a religiei cel putin deocamdata majoritare.
      Nu mai deschideti dictionarul,aveti cap si minte judecati si altfel!

     • Alex

      Eu nu tin partea nimanui pentru ca sunt ateu, dar atata timp cat un bun a fost cuiva si mai apoi a fost deposedat abuziv de acel bun mi se pare normal ca acel bun sa revina in posesia cui a fost initial. Aici nu vorbim de o persoana sa fie mostenitori ci de un cult religios.

 6. Eu Răspunde

  @matroz- sunt ateu si din cate stiu si Alex e la fel. despre ce vorbesti? toti sunteti la fel. poti fi si evreu ca nu ma intereseaza religiile. toate-s de rahat! stii cum se numeste un om care nu are dovezi asuprea unui om invizibil care controleaza lumea???? CREDINCIOS! crede, dar nu stie nimic. o zi frumoasa iti doresc!

  • marele maestru international Răspunde

   @eu..matroz zicea bine nu inteleg cum te bagi tu ca o musca in fundu magarului

  • matroz Răspunde

   @eu:mai nenica din partea mea poti fi si extra terestru,n-am nimic cu apartenenta ta etnica ,religioasa sau sociala.
   Sustin un lucru firesc ce ti-l spun pana iti intra bine in tartacuta:mostenitor al bunurilor revendicate de uniti ,sunt si eu,poate si tu care am ales sa nu ne numim greco-catolici.Daca -ti schimbi numele pierzi dreptul de proprietate sau de mostenire?
   Si apoi de ce credem ca doar ortodocsii fug dupa proprietati?
   ati avut curiozitatea sa va interesati cate si ce bunuri au dobandit reformatii sau romano-catolicii in Satu Mare?
   Aceste bunuri CEDATE-nu retrocedate-de primarie au fost platite -e doar un exemplu-de statul roman cu tone de aur ca despagubiri.
   Este clar din dreptul meu de mostenitor ,imi vreau bucatica mea in cele restituite greco-catolicilor!Este dreptul meu si in mod sigur si al altora.Nimeni inca nu a renuntat la acest drept.
   De ce l-as ceda unei minoritati ce reprezinta ca religie 0,1% din populatie in Ardeal?

   • Eu Răspunde

    bun, fie cum spui. dar nu mai bine ar lua statul acea cladire si ar face un spital o scoala etc. ceva de folos. biserica nu produce nimic, nu educa nu te vindeca! provoaca doar ura scandal si muuulta politica in campanii electorale!

   • Alex Răspunde

    @matroz
    Daca prin absurd ai fi parlamentar, ai primi o locuinta de serviciu pe perioada mandatului, locuinta care de drept apartine altcuiva nu tie, copiii si nepotii tau au dreptul la mostenire pentru acea locuinta de serviciu? Raspunsul este nu. Este cam aceeasi situatie si cu proprietatile confiscate si care acum sunt retrocedate.

 7. Gertrúd Kovács Răspunde

  foarte bine, Stef trebuie sa se pronunte clar: este de partea legii sau de partea banditului Govor?

 8. Ianosi Dorian Răspunde

  Poporul roman a fost ortodox,este si va fii….Ortodoxia nu a aparut de la anul 1948….atunci citind istoria au avut loc multe rasturnari politice,au avut loc multe revolutii,miscari populare….dar niciodata poporului roman nu i s-a luat ortodoxia ci i s-a ingradit dreptul de a mai fii ortodox….introducandui-se o noua religie pe gat,religie votata la Viena ,Budapesta si Berlin…Trebuie tiparita istoria adevarata,nu cea fabricata asa dupa bunul plac al celor care au nostalgia puterii in cap….

  • Alex Răspunde

   Poate ca n-ar fi rau sa citesti putin istoria religiilor sa vezi cand a aparut ortodocsii, cand au aparut romano-catolicii si grecocatolicii.

 9. Ianosi Dorian Răspunde

  In SUA cati membri activi sunt in Romanian Greek-Catholic Association ? In Tara Oasului sunt peste 50 000 credinciosi ortodocsi urmasii celor care au construit aceasta manastire….Daca aveti nevoie de o manastire acolo la Irvine, California construiti-va….Regula de aur a votului este ca majoritatea se supune minoritatii ?Asta-i democratia voastra ?

  • Alex Răspunde

   Daca e sa ne luam dupa noua lege a referendumului majoritatea se supune minoritatii, deoarece pragul a fost scazut de la 50%+1 la 30%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.