Daca esti ingrijorata ca fiica ta se ingrasa prea mult sau ca felul in care arata corpul ei provoaca neplaceri ori constituie un motiv de tachinare la scoala, discuta cu medicul tau inainte de a apela la diete proprii care ar putea sa nu se potriveasca cu organismul ei.
In plan mondial, obezitatea la copii creste in mod alarmant. Este mult mai bine sa previi obezitatea decat sa o combati cand greutatea copilului a scapat deja de sub control. O dieta sanatoasa si echilibrata in primii ani de copilarie, asociata cu sportul, reprezinta cea mai buna masura de prevenire a obezitatii.
Potrivit organizatiilor de sanatate, s-a constatat o crestere a obezitatii de la an la an, in randul copiilor sub 11 ani, iar aceasta chestiune trebuie luata cat mai curand in discutie, pentru a se putea preveni aparitia ulterioara a unor probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima. Insa trebuie facuta diferenta intre obezitate si colaceii de grasime pe care ii au aproape toti copiii.
Exista astazi atat de multe prejudecati legate de ideea de a fi supraponderal si atata presiune exercitata asupra fetelor de a se conforma idealului nerealist al femeii slabe ca un bat, incat chiar si fetitele de 5 ani care sunt doar bucalate pretind ca ar fi grase. Acest lucru este cu adevarat trist si nesanatos. Nu deveni genul de parinte care cade in aceasta capcana si-si transforma fiica intr-o femeie in miniatura, cand aceasta este inca un copil.
Ca si in cazul adultilor, pentru a defini obezitatea la copii sunt luate ca puncte de reper tabelele de inaltime/greutate si tabelul cu indice de masa corporala poate fluctua foarte mult in timpul dezvoltarii normale, asadar, discuta intotdeauna aceste probleme cu medicul de familie.
Daca stii ca fiica ta mananca sanatos si face mult sport, cresterea in greutate poate avea o cauza medicala sau psihologica. Una dintre cauzele obezitatii juvenile – dar vorbim aici despre cazuri izolate – il constituie abuzul sexual, deoarece victimele manaca adesea foarte mult pentru a deveni mai putin atragatoare.
Daca fiica ta are intr-adevar o problema, i se va cere sa tina evidenta alimentelor consumate, pentru ca dieteticianul sa poata evalua consumul nutritiv. Unele tratamente implica schimbari de dieta pentru intreaga familie, dar pot include si modificari in ceea ce priveste stilul de viata, cum ar fi efectuarea unui program mai intens de exercitii fizice, si limitarea timpului petrecut in fata televizorului sau a calculatorului.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]
Sistemele imunitare va multumesc!Eu alternez mierea cu polen/scortisoara/catina; miere scortisoara cacao=o delicioasa ciocolata (crema) ca atare (nu se fierbe); excelenta si pt. tort. Multumim,pentru idee! doamna Tomita. Noi am incerct cozonacul necopt! Care cuprinde pe langa ce spuneti dumneavoastra,(miere si cacao) nuca si migdale macinate, cateva linguri de tarate de grau(de la plafar), stafide ,curmale si rahat, baton de vanilie si lapte sau zeama de portocala daca e necesar pentru omogenizare. Puse toate in tava ce cozonac in folie si lasate la frigider cateva ore, si avem un ,,cozonac ”necopt, grozav!