Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Expoziţie la Castelul Karolyi: “Trofee din Africa şi colecţia de arme a Sir Dr. Panczel Zoltan Tibor”

Sir Dr. Panczel Zoltan TiborÎn data de 31 ianuarie 2014 ora 14:00 va avea loc la Muzeul Municipal Carei, în incinta castelului Karolyi, vernisajul expoziţiei Trofee din Africa şi colecţia de arme Sir Dr. Panczel Zoltan Tibor.

Sir dr. Pánczél Zoltán Tibor, s-a născut la Satu-Mare, la data de 31 mai 1959, fiind al treilea copil din familie. Familia sa îşi are originea în localitatea Carei, mama, Pánczél (Nonn) Erzsébet, fiind nepoata lui Nonn Gyula, un renumit arhitect din regiune. Studiile le-a urmat în Satu-Mare la şcoala elementară Rákóczi Ferenc şi la „Liceul Maghiar”, studiile superioare le-a absolvit la Universităţile din Timişoara şi Budapesta.

Pánczél Zoltán a condus Fornetti România în perioada 2001-2008 şi în 2012. Din 2009 devenit consul onorific al Ungariei la Timişoara.

Încă din tinereţe, ca şi străbunicul său Nonn Gyula, care a înfiinţat Asociaţia de Vânătoare în Carei, era pasionat de vânătoare şi arme. În localitatea Brebu Nou (jud. Timiş), locul său de relaxare, a construit o casă, unde a organizat o sală de arme şi trofee.

Colecţia de arme şi trofee de vânătoare a ajuns anul trecut în custodia Muzeului Judeţean Satu Mare, fiind donată de către familia lui Pánczel Zoltán Tibor, după decesul acestuia survenit subit la începutul anului 2013.

În cele patru săli de expoziţie vor fi expuse arme de panoplie (săbii, cuţite de vânătoare, arme de foc), trofee de animale din Europa (cerb lopătar, cerb carpatin, muflon, capră neagră, miştreţi, blană de urs). Splendoarea expoziţiei este oferită de numeroasele specii africane de ierbivori (antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala,zebra, gnu-dungat, nyala). Nu lipsesc nici trofee ale vânatului mare din Africa: bivol, struţ, girafă, rinocer, elefant, lei.

Noua expoziţie amenajată în Castelul din Carei aduce un plus de interes pentru acest punct turistic, mai ales că o ofertă de felul acesta la noi în ţară se află doar la Muzeul Antipa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.