Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

GAL Zona Sătmarului a epuizat peste 93% din fondurile programului Leader

bilant GAL Zona Satmarului (12)Grupul de Acțiune Locală (GAL) Zona Sătmarului şi-a prezentat, astăzi, într-o conferinţă de presă activitatea de la înfiinţare, atât primarii comunelor cât şi reprezentanţii Agenţiei pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) având doar cuvinte de laudă la adresa organizaţiei.

Managerul GAL Zona Sătmarului, Iudita Toga, a spus că activitatea a fost începută în septembrie 2012 cu popularizarea programului LEADER în județ, acesta fiind foarte puțin cunoscut, după care a urmat instruirea personalului și a liderilor locali.

GAL Zona Sătmarului a lansat 27 de apeluri de selecţie, fiind în total depuse 68 de proiecte, din care au fost selectate 58, restul fiind neconforme sau retrase.

Până la or actuală s-au depus 58 de proiecte a căror valoare nerambursabilă este de două milioane euro, ce reprezintă 93,13% din suma disponibilă. Am depus la APDRP 51 de proiecte, 22 fiind contracte până acum. Am avut deja şi prima achiziţie, un tractor de 35.000 de euro, în localitatea Decebal”, spus Iudita Toga.

Pe primul loc ca și număr se află comuna Socond, cu 11 proiecte, iar pe primul loc la suma atrasă este comuna Odoreu, cu 274.270 euro.

bilant GAL Zona Satmarului (11)

Proiectele sunt în domeniul agricol, vizează înfiinţarea sau dezvoltarea unor micro-întreprinderi în mediul rural, construirea de agropensiuni sau modernizarea unor parcuri.

Reprezentantul APDRP, Magyar Lorand, a spus că acest GAL şi-a implementat foarte bine strategia, în proporţie de peste 90%.

“Cu mare plăcere am constatat că acest GAL funcţionează cu adevărat, strategia este implementată foarte bine, în proporţie de peste 90%, 50% din proiecte au fost deja contractate. Este o coabitare sănătoasă între mediul privat şi ONG-uri. În urma verificărilor am constatat că lucrurile merg foarte bine, oamenii sunt interesaţi, să sperăm că toate proiectele se vor implementa cu succes”, a declarat Magyar.

Printre cei care au mai luat cuvântul a fost primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, el subliniind profesionalismul reprezentanţilor GAL şi modul „diplomatic şi paşnic” în care au ştiut să colaboreze cu instituţiile. 

În final, managerul Toga Iudita a ținut să mulțumescă primăriilor partenere în GAL și în mod special Consiliului Județean Satu Mare pentru sprijinul acordat în implementarea strategie de dezvoltare locală.

2 comentarii

  1. attila Răspunde

    Cine-i …ala din prezidiu care nici macar un sacou nu are???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.