Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

Afecțiunile fizice: Infecțiile comune

varicelaNu-i poti impiedica pe copii sa contracteze infectii comune – si nici nu ar trebui sa vrei asta. S-a demonstrat ca infectiile minore – tusea, raceala, parazitii intestinali – pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si impiedica dezvoltarea bolilor alergice mai tarziu. Iar pentru o fata, unele infectii in copilarie pot fi foarte benefice, pentru ca imunitatea pe care o va obtine si care dureaza intreaga viata o va feri de riscuri atunci cand va ramane insarcinata.

Rubeola este prima pe lista, dar poate fi prevenita acum prin imunizare. Daca fiica ta nu a facut vaccinul ROR, atunci asigura-te ca stie  ca s-ar putea sa nu fie imuna la rubeola, cu suficient timp inainte de a-si incepe viata sexuala. Va putea alege astfel sa fie vaccinata inainte de a decide sa-si intemeieze o familie. Inca mai apar cazuri sporadice de rubeola, iar pentru fatul mai mic de patru luni, efectele pot fi letale.

Varicela poate provoca malformatii genetice grave, daca se manifesta in primele cinci luni de sarcina. In plus, boala tinde sa fie mult mai grava la adulti, cu mai multe complicatii, asadar iata destule argumente in favoarea ideii de a-ti lasa fiica sa se joace cu un prieten care are varicela! Desi boala provoaca disconfort, iar petele arata destul de rau, majoritatea fetelor trec peste partea cea mai grea intr-o saptamana, iar apoi au imunitate pentru intreaga viata.

Boala obrajilor palmuiti este o alta infectie a copilariei, care poate fi periculoasa in timpul sarcinii. Este cauzata de un parvovirus si dupa cum sugereaza numele, provoaca o eruptie rosu-aprins pe ambii obraji, sindrom insotit de o usoara febrilitate. De obicei dureaza numai cateva zile si este intalnita in special la copii cu varste cuprinse intre 4-12 ani, infectia poate provoca pierderea sarcinii, daca apare in prima jumatate a acesteia, sau malformatii la fetus.

S-ar putea sa uiti de bolile specifice copilariei, peste ani, atunci cand fiica ta va creste, dar ei ii va fi de mare ajutor daca va avea  un dosar cu toate datele necesare. Pastreaza-le la loc sigur, poate alaturi de fotografiile din copilarie sau de carnetele de note. Daca va stii cu siguranta ca a avut varicela, nu-si va face griji in cazul in care va intra in contact cu boala in timpul sarcinii.

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.