Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

Aproape 70 de copii din Satu Mare își caută părinți adoptivi

adoptie copilAproape 70 de copii aflaţi în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Satu Mare aşteaptă să fie adoptaţi, aceştia fiind declaraţi adoptabili. Din sutele de copii pe care statul îi îngrijește, doar aceștia pot fi adoptați, legislația specificând în ce condiții un copil poate să face parte dintr-o nouă familie.

Procedura de adopție durează un an de zile de la depunerea cererii de evaluare și până la încuviințarea adopției.

Deși procesul pare dificil și greu de parcurs, în acest an nouă copii din Satu Mare și-au găsit familii, din care pentru doi s-a dispus încuviințarea adopției, șase fiind deja încredințați în cadrul familiei adoptive.

De la începutul acestui an, opt copii au fost abandonați pe raza județului Satu Mare, motivele fiind lipsa condițiilor de creștere și întreținere a acestora.

În 2013 șapte au fost abandonați din aceleași motive și tot atâția adoptați.

Conform noii legi, orice sentință de deschidere a procedurii de adopție este valabilă 2 ani, în care copilul este declarat adoptabil. În aceasta perioadă părinții biologici își ies din drepturile părintești.

Potrivit asistentului social Monica Chilințan, de la departamentul Adopții din cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, la nivel de județ, sunt 69  de copii care își caută familie, din care 23 îndeplinesc condițiile pentru a fi adoptați, restul fiind în faza de pregătire.

”În general solicitanții se sperie de documentația pe care trebuie să o depună, dar majoritatea, în proporție de 99%, ni se adresează cu dosarul. Există o perioadă mai lungă sau mai scurtă de așteptare, în funcție de profilul copilului pe care și-l doresc”, a declarat Monica Chilințan.

Cei mai mulţi sătmăreni doresc să adopte copii cu vârsta de până la trei ani. Spre deosebire de alte ţări, în România se permite ca viitorii părinţi adoptivi să-şi aleagă copilul.

Procedura de evaluare sau reevaluare în vederea obținerii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte constă în:

– Informarea și consilierea prealabilă asupra procedurii adopției la sediul DGASPC.

– Depunerea dosarului de evaluare în vederea obținerii atestatului de persoană/familie aptă să adopte cu documentele indicate de către reprezentanții DGASPC – Compartimentul Adopții.

– Evaluarea persoanei, familiei în vederea obținerii atestatului, are o componentă socială și una psihologică precum și întâlniri în grup ce vizează pregătirea pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte. Această evaluare se realizează pe o perioadă de 120 de zile.

– Potrivirea dintre un copil adoptabil și persoană, familia atestată ca aptă să adopte.

– Încredințarea în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile.

– Încuviințarea adopției.

– Monitorizarea postadopției pentru o perioadă de cel puțin 2 ani de la încuviințare.

Orice persoană sau familie poate adopta un copil, dar trebuie îndeplinite câteva condiții:

-adoptatorul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât adoptatul;

-adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanţii morale şi condiţii materiale necesare creşterii, educării şi dezvoltării armonioase a copilului;

-persoanele care nu au capacitate deplină de exerciţiu, precum şi persoanele cu boli psihice şi handicap mintal sau cei cu consum ilicit de droguri nu pot adopta;

-două persoane nu pot adopta împreună, nici simultan şi nici succesiv, cu excepţia cazului în care sunt soţ şi soţie;

-două persoane de acelaşi sex nu pot adopta împreună un copil.

 Mai multe detalii despre adopţia unui copil, găsiți aici.

Un comentariu

  1. SIMION Cristina Maria Răspunde

    Este posibil să adopți un copil nou născut.chiar dacă ești în altă țară .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.