Ultima actualizare: azi, 15:02

Locale

În județul Satu Mare se caută opt mediatori sanitari pentru comunitățile de romi

sedinta romi (6)Reprezentanţii comunităţilor de romi din judeţ s-au întâlnit astăzi cu cei ai instituţiilor publice, în cadrul Grupului de lucru mixt, abordând mai multe subiecte de interes pentru cele două părţi.

Inspectorul Angela Mikloşi de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a prezentat situaţia mediatorilor sanitari din comunităţile de romi, subliniind că ar mai fi nevoie de opt astfel de medatiri pe lângă cei şase existenţi. Practic, mediatorii sunt angajați la primării dar sunt plătiţi din bugetul Ministerului Sănătății.

În momentul de față există doi mediatori sanitari în municipiul Satu Mare, doi în orașul Ardud și câte unul în Terebeşti şi Tarna Mare.

Angela Mikloși a explicat că DSP a cerut primăriilor să evalueze grupurile de risc, dar unele nici nu au răspuns. Potrivit analizei DSP, ar mai fi nevoie de mediatori sanitari Carei, Tăşnad, în acestea fiind peste 1.000 de romi, dar și în comunele Acâş, Culciu, Socond, Pişcolt, Craidorolţ și Moftin.

Prefectul Eugeniu Avram a cerut identificarea unor femei de etnie romă  care ar dori să devină mediatori, urmând să se facă demersuri pentru organizarea unui nou curs şi să discute cu primarii în vederea angajării acestora.

În cadrul întâlnirii, directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, Simona Derșidan, a afirmat că instituția și-a propus ca în acest an calificarea unui grup de 20 de persoane de etnie romă, în meserii precum agent de securitate, frizer, lucrător în cultura de plante, lucrător în comerț. Din experiența anilor trecuți, rezultă că romii nu prea sunt interesați de asemenea cursuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.