Ultima actualizare: azi, 21:32
Naţionale

Carne stricată, scoasă la vânzare. Marii producători, implicaţi

carne stricataPeste 100 de percheziţii au avut loc, miercuri, la persoane suspecte de evaziune fiscală cu carne. Carnea alterată era importată din Uniunea Europeană şi apoi vândută în magazinele mari din România, sau era procesată şi comercializată în fast-food-uri.

UPDATE: “Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate și Direcției Generale Anticorupție, cu sprijinul ANAF – Direcției Generale Antifraudă Fiscală, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au efectuat în data de 12.03.2014 un număr de 102 percheziţii domiciliare pe raza a 18 județe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență.
În cauză există suspiciunea rezonabilă, că membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, prin intermediul unor societăți comerciale din România achiziționau în principal carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA – conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.
După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme “fantomă” din alte state comunitare – coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile – “la negru”.
De asemenea, exista suspiciunea că reţeaua achiziţionează marfă din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme “fantomă” ale reţelei şi o vinde pe piaţa internă “la negru” la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale.
O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din ţări comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria), de unde marfa se întorcea în România prin societăţi de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză.
În derularea activităţilor ilegale membrii reţelei utilizau o serie de firme deţinute în mod direct ori prin interpuşi, asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile.
Activităţile ilegale cu privire la care există suspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziţii/livrări de bunuri ori servicii fictive şi neînregistrarea unor tranzacţii în actele contabile ale societăţilor controlate şi plăţi pentru astfel de operaţiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinaţie decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a şterge urmele unor tranzacţii frauduloase, vânzări sub preţul de achiziţie, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile şi altele similare.
De asemenea există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse în consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unui dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.
Aceste activități infracționale au beneficiat de sprijinul unor angajați din cadrul ANPC si lucrători din cadrul Poliției de Frontieră.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratori în vederea recuperării prejudiciului.
Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro.
La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală vor fi audiate 80 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DIICOT.

UPDATE: Un inspector vamal care facilita intrarea în ţară a cărnii şi un inspector OPC au fost reţinuţi de Poliţie pentru cercetări.
Percheziţiile au loc în Bucureşti, Slobozia şi în judeţul Cluj, prejudiciul ridicându-se la 15 milioane de euro. Sunt vizate peste 100 de firme din ţară.
Cei din reţea importau carne alterată din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, pentru care nu plăteau impozite şi era vândută către Bulgaria sau Cipru şi Ungaria -doar în documente. În realitate, carnea ajungea în magazine mari din România, cu etichetele schimbate.
Carnea care se strica nu era aruncată, ci era transformată fie în mici care erau vânduţi la restaurante, fie în friptură pentru fast-food-uri. Carnea alterată era vândută şi de o firmă de catering, care nu era procesată, firmă deţinută de soţia unuia dintre membrii reţelei.
Sursa: realitatea.net

2 comentarii

 1. consumator de carne Răspunde

  nume de firme???/?!!!!….altfel sunteti complici….

 2. Lee Marie Răspunde

  Ești în căutarea pentru o foarte rapid
  Împrumut? la un
  rata dobânzii la prețuri accesibile? aveți
  a fost refuzat
  În mod constant de către bănci și alte tipuri de
  financiar
  instituții?
  -Vestea buna este aici! Oferim
  CREDITE variind
  de la $ 1,000.00 la $ 5,000,000.00 Min
  Maxim la 3%
  rata dobânzii pe anularea. contactati-ne
  astăzi la ([email protected])

  INFORMATII PRIMUL necesare sunt:
  Prenume: ………
  Alte nume (s): ……..
  Gen: ………
  Stare civilă: ………
  Contact Adresa: ………
  Cod oraș / postal: ………
  Tara: ………
  Data nașterii: ………
  Suma necesară pentru împrumut: ………
  Împrumut Durata: ………
  Venitul lunar: ………
  Ocupația: ………
  Scopul pentru imprumut: ………
  Casa Telefon: ………
  Telefon mobil: ………
  Cu respect,
  dna Marie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Naţionale
Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din PNL

Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu şi-a dat demisia, miercuri, din organizaţia PNL Sector 1. Anunţul a fost făcut de...

Închide