Ultima actualizare: azi, 22:17
Locale

Fostul vicepreşedinte al ANRP, reţinut. A pretins mită de 1 milion euro de la un om de afaceri din Satu Mare

mita euroFostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dumitru Cătălin, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită şi spălare de bani, el fiind acuzat că a cerut mită un milion de euro de la omul de afaceri Michael Mureşan din Satu Mare.

 Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea următorilor inculpaţi: 

– Dumitru Cătălin, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi spălare de bani,
– Dumitru Rădulescu Cătălin Alexandru, fiul primului menționat, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani;

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la indicii rezonabile potrivit cărora : 
În cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susținut că își va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.
În data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus.
Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracțională.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile.

În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeași persoană i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în același dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii din cadrul S.T. Oradea efectuează urmărirea penală şi faţă de inculpatul BRAN DANIEL – MARIN, care a fost reţinut pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani( comunicat nr. 1157/VIII/3 din 11 decembrie 2013). Totodată, în același dosar, se efectuează acte de urmărire penală și față de Dragoş Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenţă și spălare de bani.

Procurorii, în instrumentarea cauzei au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. 

Sursa: DNA

5 comentarii

 1. ADIO Răspunde

  da sigur! vau cercetatii de ei!dragos vasile se plimba din Bentley in Aston Martin si Panamera.macar de ar fi mai incognito.

 2. Adrian D Răspunde

  Unele surse spun ca intr-una din diminetile urmatoare urmeaza sa fie saltat si marele evazionist Beny Kira.

 3. Tunde Răspunde

  Ha ha ha…….. . Il duc pe Beny la facultate???? Mai bine mai tarziu decat niciodata. O sa ii trimitem la pachet sunca de casa!

 4. porc spinos Răspunde

  ce am auzit bine??? urmeaza BENJIIIIIII KIRA??? doamne ajuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Cosmin Bota, Cristinel Smadu, Maria Grapini
Maria Grapini recomandă aquaparkul din Satu Mare. Luna Şes va mai primi 5 milioane lei

Fostul ministru al IMM-urilor și Turismului, Maria Grapini, recomandă tuturor persoanelor să încerce serviciile aquaparkului de la Satu Mare. Aceasta...

Închide