Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

Asociația Stea: Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor străzii

Asociatia Stea (3)Asociația Stea în parteneriat cu Organizația Popica Onlus din Italia va demara la Satu Mare proiectul “Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor străzii”.

Președinta Asociației Stea, Cristina Balea, alături de reprezentanta Organizației Popica Onlus Italia, Giulia Natela, a prezentat astăzi într-o conferință de presă proiectul propus care se va desfășura în perioada martie-decembrie 2014.

Proiectul se bazează pe un parteneriat bilateral între Asociaţia Stea cu rol de Organizaţie Gazdă şi de Organizaţie de Coordonare a activităţii de voluntariat în beneficiul comunităţii locale din Satu Mare şi Popica Onlus din Italia, care îndeplineşte rolul de Organizaţie de Trimitere.

La baza acestei iniţiative se află oportunitatea de a permite tinerilor să desfăşoare activităţi de voluntariat până la 12 luni într-o altă ţară decât ţara lor de reşedinţă.

Această acțiune promovează solidaritatea între tineri şi este un adevărat „serviciu de învăţare”. Dincolo de beneficiile aduse comunităţilor locale, voluntarii deprind noi abilităţi şi limbi străine şi descoperă alte culturi, principiile şi practicile învăţării non-formale guvernând întreaga lor activitate.

Proiectul se concentrează pe implicarea voluntarilor Serviciului European de Voluntariat (SEV) în munca cu tinerii cu oportunităţi reduse.

Această iniţiativă în cadrul Serviciului European de Voluntariat, reprezintă o oportunitate pentru voluntari să descopere Uniunea Europeană, din perspectiva diferenţelor şi asemănărilor sociale şi economice dintre ţările componente. Proiectul îşi propune să le ofere voluntarilor o experienţă valoroasă de solidaritate activă la nivel european, printr-un parteneriat între două ţări aflate în stadii diferite de integrare şi dezvoltare în Uniunea Europeană. Partenerii din cadrul proiectului recunosc valoarea şi rolul jucat de voluntari în promovarea cetăţeniei active în Uniunea Europeană, stagiul de voluntariat fiind un factor cheie în procesul educaţional în scopul de a dezvolta spiritul de solidaritate, cetăţenie şi participarea activă a tinerilor în viaţa comunităţii. De asemenea proiectul stimulează tânăra generaţie să gândească liber pentru a construi un orizont mai larg în dezvoltarea personală. În plus, înţelegerea diversităţii culturale a Uniunii Europene va conduce la definirea identităţilor complexe a tinerilor, fiind capabili de a concepe ei înşişi în calitate de cetăţeni europeni o solidaritate socială şi culturală nouă.

Președinta Asociației Stea a mai anunțat că peste o sută de voluntari străini se vor alătura Asociației Stea și că vor veni și voluntari din Franța.

Proiectul “Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor străzii” este finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului “Tineret în Acţiune” și Serviciul European de Voluntariat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.