Ultima actualizare: azi, 17:17
Michael Mureşan/ Vocea Transilvaniei
Locale

Dosarul Michael Mureșan a ajuns în instanță. Câtă mită a dat omul de afaceri!

Michael Mureşan/ Vocea Transilvaniei

Michael Mureşan/ Vocea Transilvaniei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților: 

– DUMITRU CĂTĂLIN, la data faptelor vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și spălare de bani;
– DUMITRU RĂDULESCU CĂTĂLIN – ALEXANDRU, fiul primului menționat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și spălare de bani, în forma complicității;
– MUREȘAN MICHAEL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: cumpărare de influență, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani;

și în stare de libertate a inculpaților: 

– BRAN DANIEL – MARIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: trafic de influență și spălare de bani; 
– DRAGOȘ VASILE – NICOLAE, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: spălare de bani și complicitate la trafic de influență. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În toamna anului 2012, inculpatul Bran Daniel – Marin a pretins de la inculpatul Mureșan Michael o sumă de bani, primind de la acesta în data de 14 mai 2013, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) și suma de 100.000 euro cash, pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Dumitru Cătălin – vicepreședinte ANRP, la acea dată și membru în C.C.S.D.
Totodată i-a promis acestuia, că-l va determina pe inculpatul Dumitru Cătălin să-și încalce atribuțiile de serviciu, legate de un dosar de despăgubire, pe care inculpatul Mureșan Michael îl avea pe rolul Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor (C.C.S.D.), din cadrul A.N.R.P.
În realizare aceleiași rezoluții infracționale , inculpatul a fost ajutat cu intenție de către Dragoș Vasile – Nicolae, care la aceeași dată, a primit de la inculpatul Mureșan Michael suma de 730.000 lei (165.000 euro) prin transfer bancar.
Pentru a ascunde adevărata destinație a sumelor de bani, inculpatul Mureșan Michael a întocmit în fals trei înscrisuri sub semnătură privată, în care a consemnat că i-a împrumutat pe tatăl inculpatului Bran Daniel Marin cu suma de 2.200.000 lei și pe inculpatul Dragoș Vasile Nicolae și soția acestuia cu suma de 1.500.000 lei.
În cursul lunii iunie 2013, din sumele de bani primite, cunoscând proveniența acestora, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, inculpații, Bran Daniel – Marin și Dragoș Vasile – Nicolae, au cumpărat pe numele rudelor, 3 autoturisme de lux, în valoare totală de 110.400 euro.
În cursul lunii mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreședinte ANRP la aceea dată, a pretins de la inculpatul Mureșan Michael, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP, ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreședintele ANRP a susținut că își va încălca atribuțiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.
În data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro, inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) și imobile.
La data de 26 iulie 2013, inculpatul Mureșan Michael, având convingerea că a obținut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, a cumpărat prin intermediul unei societăți comerciale, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum și un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea: 
În toamna anului 2012, inculpatul Bran Daniel – Marin, amic al inculpatului Mureșan Michael, cunoscând că acesta din urmă are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, un dosar de despăgubire care stagnează, s-ar fi prevalat de influența pe care o avea asupra inculpatului Dumitru Cătălin, promițând că ar putea să intervină pe lângă acesta și să-l determine să-și încalce atribuțiile de serviciu legate, de procedurile administrative pe care inculpatul Mureșan Michael le avea în derulare cu ANRP.
Influența de care s-ar fi prevalat inculpatul Bran Daniel Marin în fața inculpatului Mureșan Michael a fost una reală, inculpații Bran Daniel și Dumitru Cătălin fiind colegi de partid. Mai mult chiar, inculpatul Bran Daniel a făcut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai președintelui acelui partid politic, poziție cu care se lăuda în cercurile de apropiați.
Cunoscând existența acestor relații și fiind în relații de prietenie cu inculpatul Bran Daniel – Marin, inculpatul Dragoș Vasile Nicolae l-ar fi însoțit pe acesta și pe inculpatul Mureșan Michael la aproape toate întâlnirile și discuțiile avute de cei doi cu inculpatul Dumitru Cătălin, la unele dintre acestea pe post de șofer la altele ca participant activ.
Astfel, cunoscând că inculpatul Mureșan Michael ar fi interesat să nu i se mai pună „piedici” de către ANRP și CCSD și știind că acesta ca urmare a executării silite pornite ar avea posibilitatea să încaseze în procedura executării silite suma de 5.213.222 euro, inculpatul Dumitru Cătălin i-ar fi pretins acestuia suma de 1.000.000 euro pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu legate de dosarele de despăgubire aflate pe rolul ANRP.
De asemenea, de pe urma traficării influenței ar fi profitat și inculpatul Dragoș Vasile – Nicolae, care complice fiind cu inculpatul Bran Daniel Marin dar și pentru păstrarea tăcerii, ar fi primit și el de la inculpatul Mureșan Michael o sumă importantă de bani.
În baza unei înțelegeri prestabilite, în data de 13 mai 2013, inculpatul Mureșan Michael ar fi retras din contul deschis la o bancă, suma de 5.292.228 lei (1.219.000 euro). Imediat după retragerea acestei sume de bani, inculpatul Mureșan Michael s-ar fi deplasat, însoțit de inculpatul Bran Daniel – Marin, în parcarea unui mall din București, undear fi fost așteptat de către inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, fiul inculpatului Dumitru Cătălin. Având pregătit într-o geantă, echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro, inculpatul Mureșan Michael s-ar fi deplasat la mașina inculpatului Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru unde ar fi plasat pe bancheta din spate geanta cu bani.
La data de 14 mai 2013 inculpatul Mureșan Michael ar fi transferat suma de 775.000 lei în favoarea tatălui inculpatului Bran Daniel Marin și suma de 730.000 lei în favoarea soției inculpatului Dragoș Vasile Nicolae.
Aceste transferuri bancare ar fi fost mascate de inculpatul Mureșan Michael, prin încheierea în data de 14 mai 2013, a unui act intitulat „Împrumut pe un an de zile” în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe tatăl inculpatului Bran Daniel – Marin cu suma de 2.200.000 lei (500.000 euro) din care suma de 775.000 lei virată în contul deschis la o bancă, iar diferența cash împrumutatului.
La fel ar fi procedat și în cazul inculpatului Dragoș Vasile Nicolae, inculpatul Mureșan Michael, întocmind în fals două înscrisuri olografe, intitulate „Contract de Împrumut”, în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe acesta cu suma de 1.500.000 lei (340.000 euro), din care suma de 730.000 lei virată în contul soției acestuia, iar diferența de 770.000 lei direct în mâna împrumutatului.
La data de 26 iulie 2013, inculpatul Mureșan Michael, având convingerea că a obținut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, ar fi cumpărat prin intermediul unei societăți comerciale, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum și un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.
În mod similar ar fi procedat și inculpatul Dumitru Cătălin, care cu complicitatea fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru dar și pentru ascunderea originii ilicite a sumei de 1.000.000 euro, ar fi cumpărat 3 apartamente în București și 3 autoturisme de lux, pentru cei trei fii ai săi.
La fel s-au derulat lucrurile și în cazul inculpaților Bran Daniel – Marin și Dragoș Vasile – Nicolae, care cunoscând că sumele de bani primite de la inculpatul Mureșan Michael, ar proveni din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, ar fi cumpărat, pe numele unor aparținători, autoturisme de lux.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale inculpaților. 
În cauză au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunerea de a se menține arestarea preventivă a inculpaților Mureșan Michael, Dumitru Cătălin și Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru.

Sursa: DNA

10 comentarii

 1. dr. Ciomu Răspunde

  Stimata redactie, stimat jurnalist….va rog eu mult nu-i mai spuneti “om de afaceri” unui astfel de personaj…
  Aceasta titulatura chiar n-o merita. N-a facut un leu din afaceri cinstite acest “jmekeras” ca sa-l puteti numi om de afaceri.

 2. satmarean Răspunde

  la puscarie cu acest infractor REPET, LA PUSCARIEEEEEEEEEE, MICAEL LA PUSCARIE LA PUSCARIE

 3. satmarean Răspunde

  Dr. ciomu,exact acest gand il am si eu,dar mi-ai luat-o inainte. Ce ,,oameni de afaceri,,? Cu prea mare usurinta se foloseste in presa acest termen. Adevaratii OAMENI DE AFACERI se simt jigniti ,atunci cand sunt alaturati cu acesti derbedei,hoti,tepuitori! Acest michael este un taran PARVENIT,care tepuieste oameni de cativa ani si nu-si mai incape in piele de cocosel ce se da! La puscarie cu el si cu toti cei ca si el!

 4. satmarean dublu Răspunde

  teparul si smenarul si excrocul de muresan sper sa primeasca ceea ce merita ,adica PUSCARIE multa multa multa multa de tot

 5. unul Răspunde

  despre negocierea facuta de sătmăreanul Daniel Bran, mita de 400.000. Euro pentru blocarea anchetei DNA, nu mai vorbeste nimeni.

 6. Group Răspunde

  Unul, intelegi acum ca vorbim degeaba, si incet o sa te faca si nebun. A fost distrasa atentia de la ce era f grav. Adica coruptia din interiorul DNA

 7. Razvan Răspunde

  “om de afaceri”, auzi la asta… rad si cu curu adevaratii oameni de afaceri cand aud asta despre agramatu asta chel. Eventual puscarias, corupt, tzepar si evazionist, asa mai potriveste…

 8. om intepat de familia muresan Răspunde

  multumim DNA

 9. Penny Bill Răspunde

  Cumva membru PDL?Interesant ca doar in PSD gaseste chiorul coruptii…Cat au fost la putere cei care l-au facut presedinte,individul n-a gasit niciun corupt!Normal tocmai acestia ar trebuio sa fie in tzepele invocate in campania electorala din 2004 a “coruptului national”!!!Huoooooooooo bashitului naztional !!!Acum au alt partid unde loazele din PDL s-au imaculat,si-i arata cu degetul pe fostii colegi care cica n-au facut nimic in fosta guvernare!Mare e Gradina Domnului !!!La puscarie cu toti banditii,indiferent de culoarea politica !!

 10. gafa Răspunde

  in America pentru evaziune fiscala esti inchis pe viata si confiscata toata averea.
  In China esti executat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.