Ultima actualizare: azi, 15:41
Locale

Peste 700 de persoane informate în cadrul proiectului „Tineri la volan”

Final Tineri la volan 1Marţi, 15 aprilie 2014, la Şcoala de Şoferi Nord Star din Satu Mare a avut loc evenimentul de închidere a proiectului Tineri la Volan. Participanţii la întâlnire au aflat informaţii interesante despre accidentele rutiere de la inspector de poliţie Hrihorişan Felicia şi despre consumul de alcool, droguri şi alte substanţe care influenţează capacitatea de a conduce autovehicule, venite din partea inspector Câmpan Puşa Beatrix, din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog.

Exemplele practice au fost oferite de această dată nu de poliţişti ci de o victimă care a supravieţuit unui accident deosebit de grav, dar şi de gazda evenimentului, Zazula Bela, directorul Şcolii de Şoferi Nord Star. Surpriza serii au constituit-o ochelarii care simulează starea de ebrietate, participanţii declarându-se convinşi în urma încercării lor, că alcoolul este incompatibil cu actul de a conduce autovehicule.

Proiectul Tineri la Volan a fost iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare având ca scop diminuarea numărului de evenimente rutiere grave în care sunt implicaţi adolescenţii şi tinerii conducători auto şi diminuarea numărului de victime aparţinând acestor categorii de vârstă.

Proiectul şi-a propus organizarea unor întâlniri având ca grup ţintă 500 de tineri, cu vârste cuprinse între 18-25 ani, cursanţi ai şcolilor de şoferi şi elevi de liceu din ani terminali (clasele  a XI-a şi a XII-a), scopul acestor activităţi fiind acela de sensibilizare a viitorilor şoferi asupra problematicii accidentelor rutiere,  conştientizarea riscurilor pe care le implică conducerea autovehiculelor sub influenţa drogurilor ilegale, dar şi a celor legale (alcool, cafea, tutun, medicamente), precum şi dobândirea unor cunoştinţe de prim ajutor.

Perioada de derulare a proiectului a fost stabilită iniţial pe parcursul a 6 luni, respectiv octombrie 2013-martie 2014, fiind însă prelungită până în 15 aprilie 2014, pentru a putea răspunde şi invitaţiilor venite din partea cadrelor didactice de a desfăşura activităţi pe această temă şi în în Săptămâna Şcoala Altfel ( 7 -11 aprilie 2014).

Partenerii  care s-au implicat alături de Poliţie în susţinerea şi organizarea activităţilor din  proiect sunt: Centrul de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Satu Mare, Crucea Roşie, filiala Satu Mare, Inspectoratul

Şcolar Judeţean Satu Mare, Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini UNIO Satu Mare şi  Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii Ion I.C. Brătianu, Primăria Municipiului Satu Mare, şcolile de şoferi din municipiul Satu Mare:  Nord Star, Ago, Mond Auto,  Expedient,  AUTOREFLEX, GARANT 2006, precum şi mass media locală.

Numărul total al beneficiarilor direcţi ai proiectului a fost de  705, din care 593 aparţinând grupului ţintă: elevi de liceu (343) şi cursanţi ai şcolilor de şoferi ( 250), depăşind astfel, ţinta propusă iniţial, de minim 500 tineri informaţi.

În total au fost organizate 24 de întâlniri, jumătate dintre acestea în cele 4 licee care au fost invitate să colaboreze în cadrul proiectului.

În baza protocoalelor încheiate cu Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini UNIO Satu Mare şi cu Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii Ion I.C. Brătianu din Satu Mare, în aceste două unităţi de învăţământ s-a reuşit organizarea tuturor celor 3 module ale proiectului, la care au participat peste 250 de elevi.

Alte activităţi preventive susţinute de reprezentanţi ai Poliţiei şi ai CPECA în unităţi de învăţământ i-au avut ca beneficiari pe elevii Liceului Tehnologic Ardud, respectiv ai Liceului Tehnologic George Bariţiu din Livada.

Alături de cei 343 de elevi care au participat la sesiunile informative s-au aflat şi 19 cadre didactice prezente la întâlnirile organizate.

Activităţile în şcolile de şoferi au avut un total de 273 de beneficiari direcţi, dintre care 250 de cursanţi şi 23 de beneficiari din categoria profesori de legislaţie, instructori auto, directori ai şcolilor de şoferi. Au fost organizate 9 întâlniri cu cursanţii, în cele 6 şcoli de şoferi care s-au implicat efectiv în desfăşurarea acestui proiect, toate şcolile fiind din municipiul Satu Mare.

Astfel, peste 700 de participanţi la traficul rutier au devenit mai bine informaţi şi implicit mai conştienţi de pericolele pe care le implică circulaţia pe drumurile publice atunci când ne asumăm comportamente de risc.

Beneficiari sunt, însă, nu doar cele 700 de persoane participante direct la activităţi,  ci şi comunitatea în general, informaţiile fiind diseminate şi prin presa locală care s-a implicat activ în promovarea proiectului dar şi a recomandărilor preventive venite din partea Poliţiei.

Proiectul a deschis, totodată, calea spre noi oportunităţi de colaborare, atât interinstituţionale, cât şi cu mediul privat, urmând a fi desfăşurate şi alte activităţi de prevenire a accidentelor rutiere în rândul categoriilor de risc în şcolile de şoferi şi în instituţii de învăţământ.

2 comentarii

  1. Hrihorisan Felicia Răspunde

    Multumesc tuturor partenerilor din acest proiect precum si participantilor la evenimentul de inchidere a campaniei!

  2. Campan Beatrix Pusa Răspunde

    multumesc pentru colaborarea foarte frumoasa si eficienta, consider eu, Hrihorisan Felicia ; si multumiri si celor care ne-au foat alaturi in acest proiect – specialisti in domeniu, instructori, profesori, cursanti, elvi si nu in ultimul rand familiile noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.