In Marea Britanie, cel putin 60 000 de persoane au fost diagnosticate cu o tulburare de alimentatie. Oricum, situatia este cu mult minimalizata, expertii apreciind ca cifra reala ar fi in jurul a 1,1 milioane – circa 2% din intreaga populatie – , iar 90% dintre aceste cazuri se inregistreaza in randul femeilor.
Pubertatea si dorinta de a controla conformatia corpului constituie un factor important, mai ales in conditiile in care fata din ziua de azi arata de parca nu ar mai fi mancat de saptamani intregi o masa buna. Medicii din lumea intreaga au atras atentia ca obsesia presei legata de fotomodelele nesanatos de slabe a contribuit la cresterea masiva a tulburarilor de alimentatie in randul tinerelor.
Exista pareri conform carora semintele tulburarilor de alimentatie sunt sadite inca din copilarie, ora mesei era probabil insotita de obligatia de a manca, conjugata cu lauda exagerata, in cazul in care copilul supunea, si furie in caz contrar.
Aceasta incarcatura emotionala asociata cu alimentatia poate refula in anii adolescentei, sub presiunea grupului sau ca urmare a unui comentariu rautacios la adresa aspectului fizic al fetei.
Daca o adolescenta dezvolta o tulburare de alimentatie, parintii trebuie sa se inarmeze cu cat mai multe informatii legate de starea ei, sa apeleze cat mai curand la un expert, sa fie iubitori si sa o sprijine. Secretul abordarii unei tulburari de alimentatie consta in a o depista la timp si a lua masuri cat mai repede posibil. Cu cat acestea persista, cu atat comportamentul anormalse intipareste mai adanc in personalitatea unei fete, devenind tot mai dificil de rezolvat. Daca boala este usoara si motivele ei sunt clare, fata poate sa revina la alimentatia normala, cu ajutorul unui medic de familie bun si al unei asistente. De cele mai multe ori insa este nevoie de ajutorul unui specialist pe probleme de nutritie, desi acestia au, din nefericire, liste lungi de asteptare.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]