Ultima actualizare: azi, 17:17
Locale

Caz grav rezolvat în premieră la Spitalul Satu Mare, de către dr. Galajda Zoltan

spital, caz de operatie (1)Un caz de tumoare vasculară cu risc operator ridicat a fost rezolvat la Spitalul Judeţean Satu Mare, printr-o operaţie a unor medici specialişti, echipa fiind condusă de către dr. Galajda Zoltan.

La spital a avut loc astăzi prezentarea cazului fetiţei de 15 ani, Sulincean Alexandra, care s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriaşe. Tumoarea ocupa practic abdomenul (retroperitoneul), bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.

Boala a devenit simptomatică în urmă cu 2 ani când în urma unei căzături a fost depistată o tumoare pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte. Investigaţiile efectuate au relevat faptul că malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului (numită retroperitoneu) şi pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiţei au devenit insuportabile, au apărut semne de pareză (mers dificil). Acum câteva săptămâni fetiţa a fost transportată în comă la secţia de reanimare din Timişoara, coma care s-a adeverit a fi un soc dureros din cauza compresiei medulare.

În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru hemodinamic din Bucureşti (la cel din urmă s-a încercat un tratament prin cateterism însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile a fost solicitat Dr. Galajda Zoltan care a văzut pacienta la Spitalul de la Chişineu-Cris aparţinând Societăţii Terapeutica. Din cauza riscului hemoragic crescut (şi bine înţeles al durerilor fetiţei) a cerut imediat investigarea ei.

Bolnava a fost imediat acceptata de Centrul de Diagnostic Neuromed din Timişoara. Datorită examinării impecabile efectuate aici, printr-un cateterism suplimentar efectuat de echipa din Debrecen condusă de Dr. Toth Judith, s-au putut identifica cu precizie acele vase care alimentau tumoarea. Din cauza riscului operator crescut, Directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii, în ciuda faptului că Directorul Societăţii Terapeutica a acceptat să sponsorizeze intervenţia până la o suma de 20.000 (douăzeci de mii) de euro. Trebuie să amintim deosebita solidaritate a copiilor şi a părinţilor de la şcoala unde învăţa Alexandra care au adunat aproape 4000 (patru mii) de euro pentru ca Alexandra să poată fi investigată şi operată.

În aceste condiţii Dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculara din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie Dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) şi Dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară (au participat fără nici o remunerare, plătindu-şi şi biletele de avion). Nu trebuie uitat nici medicul anestezist de chirurgie cardiacă de la Satu Mare, dr. Traianela Ionescu şi asistentele secţiei.

Operaţia a fost efectuată pe data de 29 aprilie şi a durat aproximativ 5 ore. Emoţiile echipei au fost mari la trezirea pacientei întrucât operaţia s-ar fi putut solda cu leziuni medulare ireversibile şi implicit paralizie. În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, şi-a redobândit mersul, nu are dureri, i-a dispărut tumora pulsatilă (pe cale de a se rupe) de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicala Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare. Celor care au ajutat-o şi m-au ajutat ţin să le mulţumesc încă odată.

spital, caz de operatie (2)

Cu prilejul acestei conferinţe de presă, dr. Galajda Zoltan a făcut unele precizări cu privire la  situaţia mult controversatului compartiment de chirurgie cardiovasculară de la Satu Mare. Acesta susţine că până acum au fost mediatizate şi informaţii care nu corespund realităţii.

Compartimentul a fost deschis oficial în data de 06.12.2012 şi are doar 4 paturi fiind situat pe aripa scurtă a secţiei de cardiologie, având paturi de terapie intensivă şi laborator propriu cu aparatură de ultimă generaţie, inclusiv aparat de asistenţă circulatorie. Personalul acestui compartiment a fost instruit din fonduri de sponsorizare şi este menit să deservească atât compartimentul de chirurgie cardiovasculară cât şi paturile de terapie intensivă ale cardiologiei (restul paturilor fiind ale secţiei de cardiologie, administrate de această secţie!). Un rezident în chirurgia cardiovasculară este deja în formare, participând la toate operaţiile pe cord deschis şi, spre deosebire de alţi colegi care nu au reuşit să se integreze în această profesie grea, are şi calităţile morale, etice care au fost impuse de fapt întregului personal al chirurgiei cardio-vasculare. Compartimentul a fost înfiinţat prin decizie de Minister pentru ca, pe cele 4 paturi să asigure tratament chirurgical bolnavilor cu patologie cardiacă complexă, cu risc operator crescut, care până acum se adresau Clinicii din Debrecen (cei care aveau posibilităţi materiale) sau celor care nu aveau până acum această posibilitate. Se preconizează formarea a doi specialişti tineri care să asigure continuitatea compartimentului efectuând pe lângă operaţii elective, acele urgenţe care nu ar putea ajunge în siguranţă la Centrul Universitar la care este arondat Satu Mare şi-anume Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Prin activitatea acestui compartiment, beneficiind de aparatură specifică, şi secţia de cardiologie din Satu Mare (bine înţeles după însuşirea unor tehnici noi) va putea desfăşura asistenţă de urgenţă la noi standarde calitative. Până în prezent (de la deschidere), pe cele 4 paturi ale compartimentului au fost efectuate numai de către Dr. Galajda Zoltan exact 200 de operaţii cardiovasculare din care 15 operaţii pe cord deschis.

Sursa: Spitalul Judeţean

                   

6 comentarii

 1. maxx Răspunde

  De ce nu a fost operat de dl Doctor Coica?

 2. Laura Puiu Răspunde

  va puteti culca pe o ureche de acuma

 3. tractorista Răspunde

  Ii doresc multa sanatate fetitei,felicit intreaga echipa medicala.

 4. beatrice vida Răspunde

  Se vede ca mai sunt doctori cu care na putem mandri in satu mare,felicitari doctorului si multa sanatate fetitei!

 5. satmarean Răspunde

  Felicitari ne bucuram sa auzim si lucruri bune in acest oras..sa fie tot mai multe rezultate in lumea medicala de acest gen FELICITARI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *