Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Jurnal de campanie Andreea Paul: PDL are soluții pentru agricultori

2La sfârșitul campaniei electorale, sătmărenii au putut vedea, auzi, compara și trage o concluzie: PDL are cea mai bună echipă de candidaţi, cu cel mai bun program european pentru România! Sătmărenii din Colegiul 2 au cel mai bun candidat pentru funcția de deputat: pe Ileana Blidar. Candidații PDL sunt preocupați de soarta oamenilor și au soluții concrete pentru problemele lor.

22 mai a fost ziua dedicata campaniei PDL în Negrești Oaș, Apa și Carei. Pe 20-21 mai, echipa PDL a trecut prin Prilog, Orașu Nou, Moiseni, Racșa și Păulești. Pe 19 mai am fost la târgul din Călinești Oaș, apoi am vizitat Coca și Pășunea Mare.

Peste tot fermierii sunt revoltați: subvenția nu le ajunge pentru plantarea culturii, impozitele sunt prea mari și nu au unde să-și vândă producția. Ponta a adus o nouă năpastă: străinii pot cumpăra terenurile agricole fertile românești fără nicio problemă.

Legea privind vânzarea terenurilor agricole care a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2014 nu protejează în niciun fel agricultorii români. Străinii au bani mulți și terenurile arabile românești sunt ieftine. Țările care au aderat la UE în anul 2004 au negociat mult mai dur și în condiții mult mai clare modul în care străinii pot achiziționa terenurile arabile.

În România, singura constrângere pentru străinii care ne cumpără terenurile este dreptul de preempțiune (adică de cumpărător favorizat) pe care îl au coproprietarii, arendașii, proprietarii vecini și statul român. Nu este suficient, în condițiile în care românii nu pot concura cu forța financiară a străinilor pentru cumpărarea terenurilor.

Prețurile scăzute ale terenurilor românești atrag străinii

Astăzi, străinii dețin în proprietate aproape un milion de hectare de teren arabil și au în arendă alte două milioane, deci aproape 30% din suprafața arabilă totală de 9,4 milioane de hectare a României. În județul Satu Mare, aproape 10% din terenul arabil se află sub controlul străinilor.

Cel mai probabil, procentul terenurilor deținute de străini va crește. Terenurile agricole fertile românești ajung pe mâna străinilor pentru că avem printre cele mai scăzute prețuri din Europa, dar care sunt totuși prea ridicate pentru agricultorii români. Prețurile terenurilor românești se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. În județul Satu Mare, prețul unui hectar de teren arabil este între 2.200 și 3.000 de euro. În schimb, prețurile terenurilor pe hectar variază de la 5.000-7.000 euro în Ungaria la 14.000-17.000 de euro în Olanda și la 17.000-22.000 de euro în Danemarca.

Reglementarea vânzării terenurilor agricole în țările UE este mult mai bine făcută, mult mai inteligentă decât cea a Guvernului actual.

În Bulgaria, cetățenii UE pot să cumpere teren agricol doar dacă sunt producători agricoli care desfășoară activități independente și doresc să se stabilească în Bulgaria. Străinii pot achiziționa teren în Cehia și Lituania numai dacă au locuit în țară și s-au ocupat de agricultură cel puțin 3 ani sau dacă sunt căsătoriți cu un cetățean din statul respectiv.

Ungaria are cele mai drastice restricții: achiziția de terenuri este limitată la un singur hectar pentru străini. Suprafețele de pământ mai mari de un hectar pot fi obținute doar de cei cu calificare profesională de fermier sau silvicultor, care au fost activi în sectorul agricol din Ungaria în ultimii 3 ani sau care dețin un procent de 25% din acțiunile unei ferme înregistrată în Ungaria. Este interzisă achiziționarea de teren de către firme.

PDL are soluții pentru agricultori. Iată ce este de făcut:

În primul rând, protejarea interesului național. PDL susține modificarea legii vânzării terenurilor în favoarea românilor. Nu este suficientă acordarea dreptului de preempțiune românilor, în condițiile în care nu au bani suficienți pentru a cumpăra terenurile.

În al doilea rând, simplificarea legii. Acum, legea este făcută atât de prost încât te pune pe drumuri vreo lună de zile. De ce? Din cauza birocrației. Procedura e lungă cât o zi de post.

În al treilea rând, eliminarea taxelor și a impozitelor care împovărează agricultorii. PDL susține diminuarea poverii fiscale și încurajează munca. Taxele agricultorilor au crescut de peste 6 ori în anul 2013 și sunt de peste 6,5 ori mai mari în anul 2014 față de anul 2012. Ponta le-a tăiat agricultorilor români 1,5 miliarde lei din buzunare în ultimii doi ani prin taxele și impozitele pe care le-a introdus. Așa s-a construit bugetul tarii pe anul 2014. Grav este că agricultorii care au pământ de la 3 hectare în sus sau peste 3 vite sau peste 100 de păsări sau peste 50 de familii de albine plătesc noi taxe. Prin normele de venit pe baza cărora se colectează noile taxe Ponta pe agricultura, țăranii plătesc chiar daca nu vând nimic, chiar daca înregistrează pierderi din activități agricole.

O spun răspicat: nu taxele sunt soluția pentru România, ci munca și seriozitatea, dragul de țară. Avem nevoie de o agricultură performantă și nu de una de supraviețuire. Avem nevoie de o guvernare de dreapta, nu de stânga care taxează, taxează și iar taxează.

De aceea, vă aștept alături de noi duminică, pe 25 mai. Pe Ileana Blidar și echipa de profesioniști ai PDL pentru europarlamentare îi găsiți pe prima poziție pe buletinul de vot.

Andreea PAUL

Prim-Vicepreședinte al PDL,

Deputat de Țara Oașului, Satu Mare

   

 

 

4 comentarii

  1. srg. Răspunde

    nu are saraca solutie pt nimic !! josnica !

  2. Iata ca le-a gasit pina la uram Răspunde

    bine ca le-a tinut ascunse pina acuma ….doby…daca mai aveti alte pareri ..va rog cu respect sa le impartasiti pe la parlament

  3. satmarean 2014 Răspunde

    Si eu cred ca PDL are intradevar cea mai valoroasa echipa.Nu poti sa o compari pe Monica Macovei(declarata cel mai bun europarlamentar),cu daciana sarbu ponta sau corina creata!De asemenea pe Stolojan cu ivan(psd)sau norica(pnl),iar exemplele pot continua! …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.