Ultima actualizare: azi, 00:07
Locale

Tinerii străzii, în turneu artistic prin școli și licee sătmărene

asociatia stea (11)In perioada 29 mai – 13 iunie 2014, are loc turneul de prezentare a unui spectacol artistic ai caror actori sunt chiar tinerii strazii, beneficiari ai serviciilor Asociatiei STEA.

Turneul a inceput astazi, 29 mai 2014, la Scoala din Madaras si s-a bucurat de un real succes ridicand in picioare cei peste 125 de elevi si cadre didactice care au ales sa petreaca o ora urmarind programul artistic pregatit indelung de catre tinerii actori, sub indrumarea si cu sprijinul lui Dorel Iurcencu, regizor tehnic în cadrul Teatrului de Nord Satu Mare. Acesta va continua cu Scoala “Ion Creanga”, Liceul CFR, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva si Scoala cu clasele I-VIII Satu Mare.

Evenimentul face parte din “Programul de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiţii culturale transfrontaliere” care are ca scop dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi a abilităţilor artistice a copiilor şi tinerilor implicaţi, aducându-le totodată numeroase beneficii prin: creşterea stimei de sine; îmbunătăţirea nivelului de autocunoaştere şi autoacceptare; dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a capacităţii de a se exprima etc, din cadrul proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” – HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.

Primele activităţi pe partea artistică au fost dedicate stabilirii împreună cu tinerii a elementelor de bază legate de spectacolul artistic. Luând în considerare părerea tinerilor, evaluarea talentului lor în diferite domenii, dar şi faptul că, în ciuda apartenenţei a peste 90% dintre aceştia la comunităţi de etnie romă, ei şi-au pierdut identitatea culturală, iar majoritatea elementelor de tradiţie specifice acestei etnii le sunt necunoscute, s-a stabilit de comun acord ca tema principală pentru spectacol să fie promovarea elementelor de tradiţie romă. Astfel, sub îndrumarea expertului cultural, tinerii au început incursiunea magică în istoria romilor, pornind de la origini şi explorând elementele specifice culturii lor în decursul timpului, pentru a construi împreună toate componentele unui adevărat spectacol artistic (şcenariu, coloană sonoră, costume, decor) care va fi realizat cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare şi a unor oameni de cultură din Satu Mare.

Dupa turneul realizat in comunitatea locala satmareana, spectacolul Asociatiei STEA va fi prezentat în cadrul unui festival internaţional organizat cu participarea tuturor partenerilor din proiect din România, Ungaria şi Ucraina.

2 comentarii

  1. Gvn Livada Mica Răspunde

    felicitari va asteptam la livada mica luna aceasta!

  2. Pintea Bogdan Răspunde

    Acolo mergem întotdeauna cu mare drag !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.