Ultima actualizare: azi, 21:48

Totul despre sex

Menstruatia

menstruatiaUnele fete intra direct intr-un ritm constant al ovulatiei, urmat de o sangerare regulata, dar se poate intampla adesea ca ovulatia si menstruatia sa fie la inceput foarte oscilante. Uneori au loc doua menstruatii intr-o luna, urmate de o pauza de 2-3 luni. Menstruatii neregulate continuate in urmatorii cativa ani nu trebuie puse numai pe seama varstei, fiind necesare controale medicale pentru aflarea cauzelor.

 

Cauze posibile

 Menstruatia reprezinta de fapt eliminarea mucoasei uterine, alaturi de o cantitate mica de sange.

 Zilele de menstruatie se calculeaza intotdeauna in functie de prima zi de sangerare, iar perioada medie este de 28 de zile, adica din prima zi de ciclu menstrual pana in prima zi a urmatoarei menstruatii (nu de la sfarsitul uneia pana la inceputul celeilalte). Orice interval intre 25-33 de zile este considerat normal.

Durata ciclului menstrual depinde de timpul necesar unui ovul pentru a se maturiza: dupa ce acesta a fost eliberat, menstruatia va avea loc intotdeauna 14 zile mai tarziu (in cazul in care femeia nu ramane insarcinata).

In prima jumatate a ciclului, nivelul de estrogen creste gradat, insa apoi, cam cu doua zile inainte de ovulatie are loc o crestere foarte brusca. Aceasta este urmata de o crestere a cantitatii de LH (hormonul luteinizant) produs de glanda hipofiza, iar aceasta crestere este cea care declanseaza ovulatia – eliberarea ovulului matur din ovar. In prima jumatate a ciclului, estrogenul stimuleaza ingrosarea treptata a mucoasei uterine. Dupa ovulatie, ovarele continua sa produca estrogen si, in plus fata de acesta, un al doile a hormon, progesteronul. Nivelurile celor doi hormoni continua sa creasca  pana cu aproximativ o saptamana inainte de menstruatie, cand (daca ovulul nu a fost fertilizat) scad. Cand ajunge sub nivelul critic, mucoasa uterina este eliminata prin menstruatie.

Estrogenul si progesteronul nu actioneaza insa numai asupra mucoasei uterine, ci au impact asupra intregului organism feminin.

Odata inceputa pubertatea, acesti doi hormoni vor avea o influenta notabila asupra vietii unei femei de-a lungul urmatorilor 40 de ani, avand un rol esential nu doar asupra fertilitatii, ci si asupra sanatatii fizice si emotionale.

 

Ce este normal?

 Cantitatea medie de sange pierdut in timpul ciclului menstrual este de cca 60 ml – cam cat o ceasca de cafea. Poate sa nu para mult, dar cand vine vorba de sange, putin poate sa insemne mult. Este foarte dificil de stabilit daca ai o menstruatie normala sau daca pierzi prea putin sau prea mult sange.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.