Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Proiect european pentru egalitatea de şanse pe piaţa muncii

Picture_007Joi, 5 iunie a avut loc evenimentul de lansare a proiectului POSDRU „Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii” derulat de Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Caritas Catolica Oradea şi Caritas Alba Iulia – Îngrijire la Domiciliu, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

La început, directoarea Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare, Löchli Terézia Tündér a salutat pe cei prezenţi şi a subliniat importanţa acestui proiect nu numai din punct de vedere a organizaţiei ci şi din punctul de vedere a societăţii în care trăim, pentru că prin obiectivele şi activităţile propuse, proiectul promovează nediscriminarea, incluziunea socială şi egalitatea de şanse. Femeile, persoanele din mediul rural, persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de şanse egale privind accesul la activităţile proiectului şi, astfel, în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii.

Proiectul a fost prezentat de managerul de proiect, Vitéz Carmen. Prin acest proiect un număr de cel puţin 430 femei vor fi calificate si vor dobândi competenţe specifice pentru meserii solicitate pe piaţa muncii. Cel puţin 370 dintre ele, adică 86%, vor obţine certificare în următoarele meserii: lucrător social, babysitter, îngrijitor bătrâni şi copii la domiciliu, agent de curăţenie de clădiri şi mijloace de transport, care le vor facilita integrarea şi menţinerea în muncă. O parte dintre ele vor dobândi inclusiv competenţe antreprenoriale.

Alte 130 de persoane, aparţinând personalului societăţii civile vor beneficia de creşterea şanselor de dezvoltare a carierei, prin dobândirea de cunoştinţe şi competenţe specifice managementului carierei, în cadrul unor cursuri de perfecţionare. 30 dintre aceste persoane, care au deja calificări sau experienţă în meserii specifice asistenţei sociale vor participa şi la un curs de formare de formatori, care le va permite să avanseze în carieră şi să transmită mai departe cunoştinţele şi deprinderile pe care le au deja.

Cel puţin 10 operatori mass media locală şi regională vor învăţa teoretic şi practic cum să contribuie la eliminarea stereotipurilor de gen şi să promoveze principiul egalităţii de şanse prin munca lor.

Reprezentanţii partenerilor în acest proiect, Nagy Hortenzia din partea Asociaţiei Caritas Catolica Oradea şi Fodor Vanyó Csaba de la Caritas Alba Iulia – Îngrijire la Domiciliu au subliniat importanţa calificărilor personalului, deoarece este foarte important ca în aceste meserii, cum sunt şi cele prezentate în proiect, personalul să fie bine pregătit.

La conferinţa de lansare, pe lângă partenerii şi implementatorii proiectului au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor locale, a organizaţiilor nonguvernamentale şi ai autorităţilor.

La final viceprimarul Radu Roca, vicepreşedintele Consiliului Judeşean, Riedl Rudolf, şi subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamás Ferenc au asigurat Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare de suportul lor nu numai în perioada implementării acestui proiect ci la toate activităţile întreprinse de organizaţie. 

Durata de derulare a proiectului este de 18 luni. Valoarea proiectului: 2.390.137,50 lei, din care finanţarea acordată din Fondul Social European este 2.077.402,82 lei (88,78%), finanţarea acordată din Bugetul Naţional este 262.541,79 lei (11,22%), contribuţia eligibilă a Beneficiarului este 50.192,89 lei (2,10%)

Judeţele vizate de acest proiect sunt Satu Mare, Maramureş, Harghita, Sălaj şi Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.