Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

5 semne că ai o carență de vitamine

lipsa-de-vitamine-336x223Carențele de vitamine sunt consecințe inevitabile ale consumului de produse procesate industrial. Avem tendința de a mânca dezechilibrat ceea ce ne pune corpul în situații neobișnuite. Acesta reacționează trimițându-ne semnale surprinzătoare și îngrijorătoare.

Fără să apară o boala propriu-zisa, corpul care are o carență de vitamine începe să funcționeze în mod ciudat. Vitaminele sunt indispensabile reacțiilor biochimice din corp. Aceste anomalii ale funcționarii corpului se pot manifesta prin roșeață a pielii, crampe sau chiar depresie. Carențele de vitamine pot fi remediate prin alimentație sau, daca acest lucru nu este suficient, prin suplimente alimentare.

Iată 5 semne ca ai o carenta de vitamine:

1.Crapături în colțurile buzelor

Dacă iți apar crăpături în colțurile buzelor iți pot lipsi fierul, zincul si vitaminele B: niacina (B3), riboflavina (B2) și B12. Carențele de fier, zinc si vitamina B12 sunt frecvente în cazul regimurilor vegetariene. Ele pot apărea și dacă ți un regim sărac în proteine, care sun necesare bunei funcționări a sistemului imunitar.

2. Cojițe roșii pe față și căderea masivă a părului

 Atunci când iți apar cojițe roșii pe față și iți cade masiv părul poate fi vorba despre o carență de biotină, numită și vitamina B6 sau H. Corpul stochează vitaminele liposolubile (A, D, E și K), dar nu stochează cea mai mare parte a vitaminelor B, care sunt hidrosolubile. Absorția biotinei de către organism este împiedicată de avidină, o proteină prezentă în ouăle crude. Deci, dacă faci sport și iți pregătești cocktailuri energizante cu ouă crude în mod frecvent, așteaptă-te să iți cadă părul sau sa iți apară pete roșii pe piele.

3. Bubițe roșii pe obraji, pe brațe, pe pulpe și pe fese

Daca îți apar bubițe roșii pe brațe, pe pulpe și pe fese este un semn că iți lipsesc acizii grași esențiali și vitaminele A si D. Evită să consumi acizi grași saturați și trans, consumă mai mulți acizi grași nesaturați, sănătoși. În acest scop, sunt foarte bune sardinele, somonul, nucile, migdalele și semințele sau uleiuri extrase din ele (ulei de in, de chia).

4. Mâini și picioare amorțite

Dacă ai mâinile și picioarele amorțite, iți lipsesc vitaminele B. Aceste probleme sunt direct asociate nervilor periferici și terminațiilor lor. Ele pot fi asociate cu probleme de anxietate, de depresie, de anemie, de oboseala generalizată și de dereglări hormonale.

5. Crampe la încheieturi, la mușchii picioarelor sau în talpă

Când ai crampe poate fi un semn că îți lipsesc magneziul, calciu și potasiul. Dacă faci mult sport, iți agravezi carențele și pierzi multe minerale (ca și vitaminele B hidrosolubile) prin transpirație.

Sursa: www.curademiere.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.