Ultima actualizare: azi, 12:25
Locale

Autoritățile caută soluții pentru problemele romilor

sedinta rromiLa iniţiativa prefectului judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, vineri, 18 iulie 2014, de la ora 10,00 în Sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc o întâlnire de lucru pe tema problemelor comunităţilor rome din 16 unităţi administrativ-teritoriale, după cum urmează : Satu Mare, Carei, Tăşnad, Negreşti-Oaş, Ardud, Livada, Acâş, Beltiug, Craidorolţ, Dorolţ, Lazuri, Păuleşti, Pişcolt, Socond, Tiream, Porumbeşti . La şedinţa de lucru au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, directorul de cancelarie al prefectului, Raul Băbţan, consilierul pentru afaceri europene, Mircea Ciocan-Maior, consilier pe probleme de romi, Rozalia Bondrea, director Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Derşidan Simona, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, chestor Liviu Tăut, reprezentantul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Liviu Creşpai, directorul executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor  Satu Mare, Torja Ionel, reprezentanta Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială – inspector Adriana Saad, reprezentantul Electrica, primari de comune şi lideri ai comunităţilor rome.

În deschiderea şedinţei, prefectul a asigurat liderii comunităţilor romilor din judeţ de totala disponibilitate şi deschidere a Instituţiei Prefectului, prin Biroul Judeţean pentru Romi, pentru sprijinirea soluţionării problemelor apărute. Persoana de contact este Rozalia Bondrea, consilier pe probleme de romi   în cadrul Cancelariei Prefectului.

Consilierul pentru afaceri europene a prezentat oportunitatea  de finanţare a proiectelor prin POS DRU, domeniul major de intervenţie 6.1 – dezvoltarea economiei sociale, proiecte ale primăriilor sau ONG-urilor care pot genera întreprinderi sociale care să asigure  un loc de muncă stabil persoanelor defavorizate, inclusiv celor din comunitatea romă.

După ce s-a făcut o analiza punctuală a stării actuale a infrastructurii în comunităţile rome, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor,  a mulţumit conducerii Electrica pentru implicarea în soluţionarea solicitărilor de extindere şi branşare la reţeaua electrică şi a transmis primarilor comunelor să se aplece asupra problemelor şi să găsească soluţionare a acestora pe plan local, în special în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, starea drumurilor de acces la locuinţe şi problemele tabulare.

Directorul Ionel Torje solicită sprijinul liderilor comunităţilor rome în ceea ce priveşte introducerea în evidenţele informatizate a nou-născuţilor precum şi pentru întocmirea actelor de identitate.

Prefectul a îndemnat liderii romilor la a menţine o legătură permanentă cu autorităţile publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor în vederea informării acestora şi pentru a solicita sprijin în rezolvarea, în limita legii, a problemelor comunităţilor pe care le reprezintă. În acelaşi timp a dispus organizarea de întâlniri periodice pe plan local, reprezentanţii instituţiilor se vor deplasa în teritoriu precum şi organizarea de către AJOFM a câte unei sedinţe  lunare cu reprezentanţii comunităţilor de romi în care  se vor prezenta oportunităţile de angajare.

  Sursa: Prefectura Satu Mare

 

7 comentarii

 1. Fulgutza Răspunde

  Procurorii DNA Satu Mare au efectuat, joi după-amiaza percheziții la ITM Satu Mare într-un dosar în care directorul instituției, fostul prefect Cristian Sasu, este suspectat de acte de corupție. Potrivit unor surse din cadrul ITM, procurorii au percheziționat și locuința lui Cristian Sasu, de pe str. Chendi din Satu Mare.

  Angajați ai ITM Satu Mare au declarat pentru VoceaTransilvaniei.ro că procurorii DNA au ridicat mai multe acte de la ITM și au sigilat apoi biroul directorului Cristian Sasu. Acesta a primit interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.

  Sasu este suspectat de fapte de corupție, atât în calitate de director al ITM Satu Mare, dar și legate de mai multe proiecte din fonduri europene, derulate prin intermediul firmei de consultanță a soției sale.

  Prin firma ANDA SRL, soția lui Cristian Sasu a asigurat consultanță pentru mai multe proiecte de infrastructură derulate de unele comune din județ, din fonduri europene.

  Totodată, procurorii bănuiesc că Sasu și-a trecut o parte din avere pe mai mulți membri ai familiei și pe unii interpuși, pentru a ascunde veniturile obținute din derularea acestor proiecte europene.

  Cristian Sasu a ocupat funcțiile de prefect al județului Satu Mare, în timpul guvernului Boc, iar apoi, susținut de fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a fost subprefect în perioada mai 2012- martie 2014.

  Cristian Sasu a revenit apoi la conducerea ITM Satu Mare.

 2. platitor de datorii Răspunde

  Portal sm este un ziar platit de govor pina anu trcut,dupa care a fost platit de Sass Cristian,de acea nu scrie marele Portal nimic de Sasu

 3. platitor de datorii 1 Răspunde

  Cum sa fie platit de Govor!? Fratioare, da de Radu Bud incoace, ce zici?

 4. corios Răspunde

  PNL BUCURESTI se face de ras cu traseistul romika deputat de ferentari de ppdd si complice la crima din 1993….o capusa fara loc de munca si nerealizat profesional..un frustrat care plinge dupa functii

 5. sssssssttt! Răspunde

  …se apropie campania electorala si alegerile,de aceea a avut loc aceasta intalnire. Doar comunitatea rroma este f.mare,fraieri sunt multi,spiritul de turma dezvoltat,iar a promite nu este greu mancat-as’… ta!Urmaresc acest subiect ,iar periodic,inaintea unor alegeri se fac astfel de sedinte. Dar in continuare rromi raman saraci,neintegrati,fara nici o realizare din cele ce li se promite.Adevarul este ca pe ei(rromii) nu te poti baza,deoarece sunt smecheri,una spun si alta fack,ceea ce stiu si cei care fack promisiunile! Ce spectacol jenant!

 6. ciiiit Răspunde

  portal , un ziar aservit politic,

  • gogu Răspunde

   aserviti politic sunt nu numai portalsm dar de Gazeta de NV ce ziceti? tote informatiile care intra in redactie sunt cenzurate ce se scrie este praf in ochii fraierilor, doar fatalai si pitipoance nu jurnalisti consacrati, nici un ziar de SM nu au jurnalisti de investigatii adevarati ci bubulosi fara coloana sau daca apare vreo informatie o imbojbodesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.